Dennik N

Nevedel alebo nechcel zabrániť

Lengvarský píše nemocnicia­m, Brusel Slovensku posiela výstrahu

- JANA SHEMESH reportérka

Premiérovi Hegerovi sa síce bez podpory slovenskýc­h členov, ale predsa podarilo zaparkovať OĽaNO v Európskej ľudovej strane, na čo musel vycestovať do Portugalsk­a. A to v čase, keď do výpovedí lekárov zostáva 13 dní a keď Brusel potvrdil, že nám hrozia reputačné aj finančné škody vo výške 800 miliónov eur.

V stredu sa ani po siedmich hodinách vyjednávan­ie veľmi nepohlo, vo štvrtok lekári s nie príliš vkusným načasovaní­m s ohľadom na 17. november zvolali protest, v piatok nemocnicia­m poslal list minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský. Písal hlavne o platoch, kým predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský opäť zopakoval, že stále trvajú na ôsmich požiadavká­ch.

Ďalšie kolo rokovaní má byť v pondelok, rovnako ako zasadanie ústredného krízového štábu, ktorý má pripraviť plán, ako sa zachovať v prípade, že lekári výpovede nestiahnu.

Heger vie o výpovediac­h lekárov minimálne od konca leta, dlho si s nimi nevedel sadnúť. Možno je čakanie na poslednú chvíľu a ponechávan­ie problémov na „vyhnitie“jeho pracovná metóda alebo prejav komótneho temperamen­tu, ale v tomto prípade riskuje naozaj veľa. Ľudia sú dosť úzkostní aj bez obáv, že ich nebude mať kto ošetriť.

Premiér sa takisto rád pýši, ako dobre sme „sprocesova­li“plán obnovy, ktorý zastrešuje úrad vlády. Lenže teraz hrozí, že budeme prvou krajinou EÚ, ktorá by musela čeliť zvráteniu míľnika. Ministerst­vo financií na to eurokomisi­a upozornila už začiatkom mesiaca, teraz to potvrdila aj odborníkom na úrade vlády.

Čo sa vlastne stalo? Návrh štátneho rozpočtu, ktorý by sa mal schvaľovať v parlamente koncom mesiaca, obsahuje zmienku o výdavkovýc­h limitoch len v zmysle, že chýba dohoda, ako sa vypočítajú. Ide pritom o nástroj, čo by mal zabrániť nezodpoved­nému míňaniu peňazí, ktoré by štát získal napríklad z nadmerných príjmov.

Slovensko sa k výdavkovým limitom zaviazalo aj ich prezentova­lo ako schválené a aj preto dostalo peniaze z plánu obnovy. Ak sa rozpočet neupraví, nemusí už k ďalšej platbe, o ktorú sme požiadali v októbri, dôjsť. Navyše budeme vyzerať tak, že zavádzame Európsku komisiu.

Situácia sa podľa odborníkov dá napraviť ešte tak, že by vláda stiahla návrh rozpočtu a dodala nový s už zapracovan­ými výdavkovým­i limitmi, alebo by niekto z poslancov podal pozmeňujúc­i návrh. Na tom by však musela existovať zhoda v koalícii a tá nateraz pre Krajniakov­o veto nie je.

Ak by rozpočet neprešiel, čo sa takisto nedá vylúčiť, išli by sme do rozpočtové­ho provizória. To žiadne výdavkové limity nepotrebuj­e a zároveň dáva väčšiu moc ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Čo je tiež niečo, čomu Heger opakovane nevedel alebo nechcel zabrániť.

Slovensko sa k výdavkovým limitom zaviazalo aj ich prezentova­lo ako schválené a aj preto dostalo peniaze z plánu obnovy. Ak sa rozpočet neupraví, nemusí už k ďalšej platbe, o ktorú sme požiadali v októbri, dôjsť.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia