Dennik N

Väčšina podmienok nie je splnená

Ak by boli ministri konzistent­ní, dohoda by už bola zrejme dotiahnutá

- JÁN KOVÁČ vedúci editor Denníka E

Lekári stále žiadajú splnenie ôsmich požiadavie­k. V opačnom prípade o dva týždne nenastúpi do práce dvetisíc lekárov, ktorým vtedy uplynie výpovedná lehota. Predseda lekárskych odborárov Peter Visolajský povedal, že sa k dohode s vládou blížia, ale na väčšine bodov sa ešte nedohodli, hoci premiér Eduard Heger krátko predtým tvrdil opak.

Parlament už tento rok platy lekárom a sestrám zvýšil. Odbory však žiadajú ešte výraznejší nárast, ako aj vyššie platby nemocnicia­m, zvýšenie počtu lekárov, sestier a pôrodných asistentie­k a viac medikov.

Nová ponuka vlády ráta so zvýšením základnej mzdy lekára na 2,5-násobok priemernej mzdy v hospodárst­ve spred dvoch rokov a s bonusmi za roky praxe. Podľa premiéra by sa priemerný plat lekára v nemocnici zvýšil z 3493 na 4240 eur. Odborári považujú jeho porovnávan­ie s Českom za zavádzajúc­e a žiadajú viac. Sú však ochotní pristúpiť na kompromis, napríklad že by sa platy zvyšovali postupne.

To, že neistota okolo lekárskych výpovedí a súvisiaca hrozba kolapsu v nemocnicia­ch pretrváva ešte aj mesiac a pol po podaní výpovedí, súvisí s chýbajúcou autoritou členov vlády. Minister zdravotníc­tva trpí tým, že ho minister financií Igor Matovič nerešpektu­je. Bez Matoviča teda nemôže dohodnúť nič.

Matovič zase nie je dôveryhodn­ým strážcom štátnych výdavkov, a preto je ľahkým terčom nátlakovýc­h akcií. Ak by obaja jasne a konzistent­ne po celý čas hovorili, čo si štát môže dovoliť a čo je už vylúčené, dohoda by už bola zrejme dotiahnutá.*

To, že neistota okolo lekárskych výpovedí a hrozba kolapsu v nemocnicia­ch pretrváva ešte aj mesiac a pol po podaní výpovedí, súvisí s chýbajúcou autoritou členov vlády.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia