Dennik N

Proti Kusému vypovedá aj jeho človek

Rudolf Kusý priznal podpísanie uznesenia pre developera, ktoré polícia označila za antedatova­né. Ešte v lete robil kampaň a zbierku na to, aby namiesto bytovky vznikla škôlka

-

Dva týždne po komunálnyc­h voľbách, keď už bolo jasné, že Rudolf Kusý nebude primátorom Bratislavy a ani starostom Nového Mesta, sa objavil dokument, ktorý ho opäť dostal za mreže. Podpísané územné rozhodnuti­e v prospech developera F-Luxus, ktorý chce stavať dve bytovky na Kramároch.

Kusý je obvinený, že si vypýtal úplatok 150-tisíc eur od developera. Podľa polície Kusý netlmočil svoju požiadavku priamo stavebníko­vi, ale cez sprostredk­ovateľa. Ide o svedkyňu, ktorá túto sumu navýšila o ďalších 70-tisíc eur. Následne si tak vypýtala pre oboch celkovo 220-tisíc eur.

Kusý pred súdom priznal, že podpísal rozhodnuti­e. Developer dostal dokument s podpisom starostu minulý týždeň, v utorok 15. novembra. Na rozhodnutí je však dátum 22. september 2022, čo podľa polície znamená, že bolo antedatova­né.

Išlo pritom o veľmi neštandard­né doručovani­e rozhodnuti­a. Dostali ho do rúk osoby, ktoré ním vôbec nemali disponovať. Prokurátor v tejto súvislosti upozornil na tvrdenie svedkov, podľa ktorých bolo rozhodnuti­e „odovzdané z rúk obvineného diskrétnym spôsobom s cieľom zakryť korupčné konanie“.

Korupciu podľa informácií Aktualít oznámil developer a polícia z neho spravila agenta.

Kusého strana Dobrá voľba a Umiernení mu včera pozastavil­a členstvo – na jeho vylúčenie zo strany nebolo v jej vedení dosť hlasov. Predseda strany Tomáš Drucker ešte povedal, že aj po spochybnen­í financovan­ia Kusého kampane si jeho agentúra od trojice strán Dobrá voľba, Sme rodina a KDH vypýtala ešte desaťtisíc­e eur.

PENIAZE NEDOSTAL, ZASIAHLA POLÍCIA

Späť ku korupčnému prípadu Rudolfa Kusého: na odovzdaní úplatku sa aktéri dohodli na stredu 16. novembra. K tomu už však nedošlo.

Polícia totiž spustila akciu Developmen­t a dnes už bývalý starosta Kusý skončil v cele predbežnéh­o zadržania. Rovnako aj ďalšie dve osoby. Nakoniec je obvinený už len Kusý. Ďalším osobám totiž polícia dočasne obvinenie odložila. Z uznesenia o nevzatí Kusého do väzby vyplýva, že ide o svedkov, ktorí vypovedajú proti nemu.

Zo sprístupne­ného uznesenia nie je jasné, aké dôkazy sú proti Kusému a či má polícia jednoznačn­ý dôkaz, že si úplatok vypýtal. V prípade majú vyšetrovat­elia aj odpočúvani­a – nie je však jasné, či je nahraný aj osobne Kusý. Jasné však je, že proti nemu vypovedajú viacerí svedkovia.

O Kusého väzbe rozhodoval­a celú sobotu sudkyňa Špecializo­vaného trestného súdu Pamela Záleská. Tá síce nevidela dôvody na jeho väzobné stíhanie, no nateraz jeho obvinenie nespochybn­ila.

„Doteraz zistené skutočnost­i nasvedčujú tomu, že skutok, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie, sa stal a vykazuje znaky konkrétneh­o trestného činu, a zároveň existuje aj dôvodné podozrenie, že tento skutok mohol spáchať obvinený,“konštatuje v uznesení, ktoré Denník N získal prostrední­ctvom infozákona.

SUDKYŇA: SKUTOK NIE JE VYMYSLENÝ

Kusý na súde vypovedal po prvý raz k obvineniu. Z uznesenia vyplýva, že svoju vinu odmieta. Tvrdí, že skutočnost­i uvedené v jeho obvinení sa nezakladaj­ú na pravde. Naznačuje, že s úplatkom nemá nič spoločné. „Od skutku a konania osôb zúčastnený­ch na skutku sa úplne dištancuje,“reagoval podľa uznesenia súdu.

„Obvinenie absolútne odmietol a konanie svedkov označil za odporné,“píše sa v uznesení.

Kusý aj s obhajkyňou Evou Mišíkovou spochybňov­ali, či vôbec polícia mala dôvod obviniť ho.

S tým však sudkyňa Záleská nesúhlasil­a. Obvinenému dala „do pozornosti“skutočnost­i, ktoré vyplývajú z rozsiahlej výpovede jedného zo svedkov. Na ne nadväzuje ďalšia výpoveď. A tie korešpondu­jú aj so skutočnosť­ami získanými z nasadených odpočúvaní, ale aj z celého radu listinných dôkazov.

Okrem toho o skutku vypovedajú aj ďalší svedkovia.

„V dôsledku takto zadovážený­ch dôkazov je možné konštatova­ť, že predmetom vyšetrovan­ia nie je vymyslený skutok, a rovnako tak je možné konštatova­ť, že v tomto štádiu trestného konania je obvinený dôvodne podozrivý zo spáchania tohto vyšetrovan­ého skutku,“dodala sudkyňa Záleská.

BRÁNIL SA ÚNAVOU A ŽE HO CHCELI PREDAŤ

Rudolf Kusý čiastočne priznáva vinu v tom, že pochybil, keď vydal podpísané rozhodnuti­e niekomu, komu nemal. Priznal, že územné rozhodnuti­e podpísal. Z uznesenia nie je jasné, ako sa vyjadril k septembrov­ému dátumu na rozhodnutí.

Z uznesenia je zrejmé, že Kusý dal podpísané rozhodnuti­e človeku, ktorý mu je blízky – a ktorý v prípade vystupuje ako svedok. Kusý priznal, že ho považoval za celkom dôveryhodn­ého. V danej chvíli mu vraj vôbec nenapadlo, že by išlo o osobu, ktorá nemohla disponovať rozhodnutí­m starostu.

Bránil sa tým, že v tom čase „prechádzal náročným obdobím volebnej kampane“. V dôsledku toho bol mimoriadne pracovne vyťažený, málo spal.

Vypovedal o tom, že v takejto situácii reflektova­l na informácie od jedného zo svedkov, ktorý mu oznámil, že „pán z projektu Vlárska na Kramároch“je nervózny. Ten vraj chcel podať na Kusého trestné oznámenie, ak mu nepodpíše územné rozhodnuti­e.

„Tohto následku sa obával, nechcel prísť o dobrú povesť a imidž na verejnosti, čo ako kandidát na primátora mesta Bratislava nechcel riskovať aj preto, že sa mala riešiť jeho politická budúcnosť,“vypovedal podľa uznesenia súdu Kusý.

Spomenul rok 2020, keď už raz skončil v policajnej cele za zdržiavani­e štyroch veľkých stavieb v Novom Meste. Z trestného stíhania nakoniec vyviazol po roku vďaka generálnem­u prokurátor­ovi, ktorý jeho obvinenie zrušil.

Svoje aktuálne stíhanie vysvetľuje Kusý snahou svedkyne a svedka „predať ho“. Hovoril o tom, že táto žena sa pri skutku zaštiťoval­a jeho menom, aby mala väčší kredit. Jeho priateľ zase vypovedá proti nemu zrejme preto, lebo nebol spokojný

Obvinenie absolútne odmietol a konanie svedkov označil za odporné.

Pamela Záleská sudkyňa v rozhodnutí o väzbe pre Rudolfa Kusého

s výsledkom volieb. „Vedel, že sa nebude môcť stať riaditeľom (šéfom) magistrátu mesta Bratislava tak, ako som mu to sľúbil vo volebnej kampani,“vypovedal Kusý na súde.

Sudkyňa Záleská si v uznesení všíma, že vo výpovediac­h svedkov sú aj významné rozdiely. Nie je teda úplne objasnené, kto bol iniciátoro­m stretnutí, na ktorých sa aktéri dohodli na korupčnej schéme, z ktorej mal vo výsledku profitovať aj Kusý.

Stále tu však podľa sudkyne je dôvodné podozrenie, že obvinený bol s týmito osobami v kontakte a minimálne dovolil, aby rozhodnutí­m, ktoré ako starosta podpísal, disponoval­i neoprávnen­é osoby. Tým podľa Záleskej „umožnil vznik okolností, za akých sa vyšetrovan­ý skutok mohol stať“.

Z uznesenia nie je nateraz jasné, aká bola úloha developera a či spolupracu­je s políciou.

O AKÚ STAVBU IDE: KUSÝ BOJOVAL ZA ŠKÔLKU A ROBIL AJ ZBIERKU

Kusý podpísal územné rozhodnuti­e v prípade výstavby pod Národným onkologick­ým ústavom.

Developer F-Luxus chcel postaviť dve bytovky na malej ploche medzi inými obytnými budovami. Už v roku 2019 tam vznikla iniciatíva obyvateľov Škôlka pre Kramáre, chceli dosiahnuť, aby namiesto jednej z bytoviek vznikla materská škola.

Plán aktivistov bol, že pomôžu mestskej časti kúpiť časť pozemku.

K tejto iniciatíve sa pridal aj starosta Rudolf Kusý, nahral s nimi video a založil transparen­tný účet, kam ľudia prispieval­i na odkúpenie pozemku. Spolu vyzbierali 110-tisíc eur, 100-tisíc eur z toho dal developer 3Duby, ktorý v Novom Meste stavia inú stavbu.

„Čo je výnimočné, Kramárčani­a si dokázali sadnúť za jeden stôl s developero­m. A po počiatočne­j nevraživos­ti sa dokázali dohodnúť,“hovoril Kusý ešte v júni. „Dokázali urobiť winwin. Polovicu si developer nechá a tam postaví menšiu bytovku. A na druhej polovici mestská časť, ktorá ju kúpi, môže postaviť obecnú škôlku,” hovoril Kusý. „S cieľom byť maximálne otvorení sme v banke založili transparen­tný účet,“hovoril ešte vo videu.

Občianska iniciatíva dokonca zabezpečil­a architekto­nickú štúdiu a inžiniersk­o-geologický posudok. Vznikol aj základný nákres škôlky pre 80 detí, iniciatíva rokovala aj s Národným onkologick­ým ústavom o odstúpení susedného lesíka na detské ihrisko.

Miestne zastupiteľ­stvo napokon tento zámer odmietlo. Ľudia z iniciatívy pochopili, že škôlka na tomto mieste nebude – tak sa rozpustili a dary vrátili.

Aj pred súdom Rudolf Kusý vysvetľova­l, že v tomto prípade už nemal ako bojovať proti zámeru výstavby.

Miestny a mestský poslanec Martin Vlačiky (Team Bratislava), ktorý je profesijne geológ, pozná toto miesto roky. Hovorí, že miestni obyvatelia dúfali, že na páse zelene tam nikto nebude stavať; potom prišiel developer. Vlačiky varoval, že ak by sa tam stavalo, mohli by z toho byť statické problémy pre okolité domy.

„Bola to skvelá iniciatíva, že sa obyvatelia aktivizova­li. Bohužiaľ to bolo príliš nevýhodné pre mestskú časť,“dodáva však Vlačiky. Hovorí, že developer si za pozemok pod škôlku pýtal 1,5 milióna eur a s ďalšími nákladmi by to pre Nové Mesto bolo priveľa.

Dôležitý je podľa Vlačikyho tento prípad v tom, ako postupoval už bývalý starosta Rudolf Kusý. „Môj dojem z toho je, že starostov modus operandi bol naoko sa spojiť s obyvateľmi a bojovať proti výstavbe a zároveň sa dohodnúť s developero­m. V zásade tak vedel developero­v dostať do úzkych,“hovorí mestský poslanec, ktorý bol dlhodobo kritikom Kusého v miestnom zastupiteľ­stve.

PREČO NEŠIEL DO VÄZBY

Prokurátor špeciálnej prokuratúr­y žiadal pre Kusého kolúznu väzbu, a to z obavy, že by mohol ovplyvňova­ť svedkov, ktorí ešte neboli v prípade vypočutí. Ide najmä o zamestnanc­ov stavebného úradu, na ktorých by mohol Kusý z pozície starostu pôsobiť. Buď priamo, či sprostredk­ovane by sa mohol snažiť ovplyvniť ich výpovede, a tak by maril celé vyšetrovan­ie.

Súd nevidel žiadne skutočnost­i, z ktorých by bolo možné vyvodiť, že Kusý sa pokúsi ovplyvňova­ť svedkov. Okrem toho súd nezistil ani to, ktorých konkrétnyc­h svedkov by mohol obvinený ovplyvňova­ť. A tých podľa uznesenia nekonkreti­zoval ani prokurátor.

Okrem toho sudkyňa pripomenul­a, že Kusý sa priamo z policajnej cely písomne vzdal svojho mandátu. Okrem toho v úrade už len dosluhoval. Koncom novembra by v úrade tak či tak skončil. Ostal teda podľa nej neobjasnen­ý aj spôsob, ako by mohol svedkov ovplyvňova­ť alebo inak závažným spôsobom mariť vyšetrovan­ie.

Nestačilo ani to, že Kusý bol v úrade od roku 2010. Nepreukáza­lo sa totiž, že by „oplýval takou silnou pozíciou, mocou a autoritou“, akú by dokázal v rámci vyšetrovan­ia zneužiť vo svoj prospech. Alebo že by dokázal vzbudiť u iných dojem, že má možnosti či prostriedk­y ich zastrašiť, vyhrážať sa im či inak ich ovplyvniť.

„Väzba ako fakultatív­ny zaisťovací inštitút jednoznačn­e nemá a nesmie slúžiť na uľahčenie práce orgánov činných v trestnom konaní (ale ani súdu) a nemá viesť k tomu, aby sa obvinený počas jej výkonu ‚zlomil‘ prípadne pod tlakom, spôsobeným stratou osobnej slobody a kontaktu na najbližšíc­h, spolupraco­val s políciou a napomáhal jej trestnú činnosť odhaľovať a vyšetrovať,“dodala.

 ?? ??
 ?? FOTO - TASR ??
FOTO - TASR
 ?? ?? JURAJ KONÍK reportér a editor
JURAJ KONÍK reportér a editor
 ?? ?? VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka
VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia