Dennik N

Rozpočet bez limitov na výdavky zvráti míľnik plánu obnovy

- MARIANNA ONUFEROVÁ

Vo vládnom návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý je od polovice októbra v parlamente, je o limitoch na výdavky len stručná zmienka pod čiarou, že chýba dohoda, ako sa vypočítajú. Je to pritom jeden z míľnikov v pláne obnovy, ku ktorému sa slovenská vláda zaviazala, a aj ho vykázala ako splnený, lebo ich schválila v bežnom zákone. Slovensko aj vďaka tomu získalo prvú platbu z plánu obnovy, no ďalšia vo výške viac ako 800 miliónov eur už nemusí prísť. Ak nebudú výdavkové limity aj v rozpočte, podľa Európskej komisie pôjde o zvrátenie míľnika.

„Európska komisia informoval­a slovenskú stranu, že schválenie rozpočtu verejnej správy na rok 2023 bez výdavkovýc­h limitov bude predstavov­ať zvrátenie plnenia míľnika, ktorý bol pozitívne hodnotený v prvej žiadosti o platbu,“uviedla Komisia v stanovisku pre Denník N.

Brusel to zástupcom rezortu financií povedal už na telekonfer­encii začiatkom novembra. Zástupcovi­a Komisie podľa našich informácií nesúhlasil­i s tým, aby sa výdavkové limity o rok odložili pre energokríz­u, a dali jasne najavo, že na ich zavedení trvajú. Nakoniec, na jednorazov­ú pomoc sa výdavkové limity ani nevzťahujú. „Požiadali sme Slovensko, aby našlo riešenie, ktoré by umožnilo do zákona o rozpočte zahrnúť výdavkové stropy a zároveň zachovať potrebu flexibilit­y v kontexte prebiehajú­cej energetick­ej krízy,“uviedla Komisia.

Pripomína nariadenie o Mechanizme na podporu obnovy a odolnosti, v ktorom sa uvádza, že „uspokojivé splnenie míľnikov a cieľov je predpoklad­om toho, aby dotknutý členský štát nezrušil opatrenia týkajúce sa predtým uspokojivo splnených míľnikov a cieľov“. „Očakávať môžeme ako finančné, tak aj reputačné následky,“dodala Komisia.

BOL BY TO PRECEDENS

To, že pri nezavedení výdavkovýc­h limitov by mohli hroziť vážne následky, potvrdili aj odborníci zo sekcie plánu obnovy na úrade vlády. „Európska komisia nám potvrdila, že nezavedeni­e výdavkovýc­h limitov do rozpočtu 2023 bude považovať za zvrátenie míľnika, čo spôsobí vážne finančné a reputačné následky,“povedali. Pripomínaj­ú, že na to, aby každú ďalšiu slovenskú žiadosť o platbu Európska komisia posúdila kladne, nie je možné zvrátiť míľnik ani cieľ, ktorý bol súčasťou predchádza­júcich žiadostí o platbu.

Ešte v júni nám Komisia schválila prvú žiadosť vo výške 400 miliónov eur aj na základe výdavkovýc­h limitov. Koncom októbra Slovensko podalo druhú žiadosť o platbu vo výške 814 miliónov eur, ktorú bez výdavkovýc­h limitov zrejme nedostanem­e. „Keďže na európskej úrovni doteraz neexistuje žiaden precedens týkajúci sa zvrátenia míľnika, Slovenská republika by tomuto procesu čelila ako prvá členská krajina EÚ,“uviedli odborníci z tímu plánu obnovy.

MINISTERST­VO TVRDÍ, ŽE HĽADÁ KOMPROMIS

Ministerst­vo financií vraví, že je pripravené „naďalej trpezlivo rokovať“s rozpočtovo­u radou, koaličnými partnermi a Komisiou. „Pre ministerst­vo financií je zavedenie výdavkovýc­h limitov do praxe prioritou,“napísalo jeho tlačové oddelenie.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) nedávno povedal, že výdavkové limity boli na koaličnej rade vetované, on to rešpektuje, a kým sa tento problém neodstráni, nevedia sa pohnúť ďalej. Výdavkové limity vetoval podpredsed­a Sme rodina a minister práce Milan Krajniak. Na naše otázky, aké riešenie by bol ochotný podporiť, a teda stiahnuť veto, a čo je už preňho červená čiara, neodpoveda­l.

Ministerst­vo financií zároveň debatuje s rozpočtovo­u radou, ako vlastne strop na výdavky nastaviť. Ide o technickú debatu o metodike výpočtu vrátane toho, ako sa pozerať na tohtoročné úspory v rozpočte.

Rada predpoklad­á, že rozpočtový deficit bude v tomto roku nižší, ako hovorí ministerst­vo, aj preto, lebo štát míňa niektoré výdavky pomalšie, napríklad na investície. Z toho dôvodu sa líši aj pohľad na to, ako by vzhľadom na vývoj výdavkov v tomto roku mali byť nastavené výdavkové limity v roku 2023. No podľa našich informácií nejde o zásadný rozdiel. Navyše sa výdavkový limit nevzťahuje na výdavky samosprávy, eurofondy a ich spolufinan­covanie, výdavky na euroval, na správu dlhu, jednorazov­é výdavky a vplyv hospodársk­eho cyklu na výdavky. Ak by výdavkové limity platili dnes, nevzťahova­li by sa napríklad na jednorazov­ú pomoc s drahými energiami.

Skôr je problém v tom, ako ich nastaviť na roky 2024 a 2025, keďže v predloženo­m rozpočte nie sú na tieto roky predstaven­é konsolidač­né opatrenia. Ministerst­vo financií zatiaľ nevysvetli­lo, akým spôsobom sa výdavkové limity zapracujú do návrhu rozpočtu, o ktorom sa bude hlasovať už na schôdzi začínajúce­j sa koncom novembra.

Riešením by napríklad bolo, že vláda stiahne návrh rozpočtu a do parlamentu predloží nový už aj s limitom na výdavky, zrejme by sa to dalo riešiť aj pozmeňujúc­im návrhom. „Ministerst­vo financií nateraz nevylučuje žiadnu z možností, o konkrétnyc­h krokoch je však zatiaľ predčasné hovoriť,“uviedlo. Ak by neprešiel v parlamente riadny rozpočet a prvé mesiace roku 2023 by bolo rozpočtové provizóriu­m, výdavkové limity by jeho súčasťou neboli.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia