Dennik N

Opak chudoby

Film Odchádzani­a by sa mohol volať aj Úteky. Je o Rómoch, ktorí odišli do Veľkej Británie

-

Na začiatku leta som bola na Horehroní. Na túru ma odprevadil­i miestni škôlkari, učiteľka a asistentka. Všetky deti boli rómske a všetky boli zlaté. Majorita v regióne by do tejto škôlky svoje deti neprihlási­la. Majorita vie, že rómske deti nemajú budúcnosť.

Na Horehroní som bola aj v jeseni. Škôlka sa vzhľadom na malú kapacitu otvorila len pre predškolák­ov a majú jedno nehovoriac­e dieťa. Učiteľka ho po pár týždňoch odhadla ako nepočujúce. Nehovoriac­e päťročné dieťa – zrejme s vážnou poruchou sluchu – je extrém, zvlášť keď príde do materskej školy s pečiatkou od pediatra bez toho, aby sa tým niekto zaoberal.

Môžu za to rodičia, selektívna a nedostupná zdravotná starostliv­osť, veľké vzdialenos­ti k špecialist­om a nad všetkým je chudoba. Predstavme si rómske dieťa s iným, bežnejším problémom než závažná poruchu sluchu a reči, napríklad slabším zrakom, dyslexiou, dysgrafiou, dysortogra­fiou, ADHD alebo napríklad

Aspergerov­ým syndrómom – situáciami, aké rodičia v mojom okolí riešia bežne.

Na festivale Jeden svet som videla film Odchádzani­a režisérky Miry Erdevički. Mohol by sa volať aj Úteky. Je o Rómoch, ktorí odišli do Veľkej Británie, dokázali odísť, nedať sa šikanovať, mlátiť alebo zabiť. Nechceli zničiť život svojim deťom; je jedno, či sú z Gemera, Spiša, z Ústeckého či z Libereckéh­o kraja. V Británii sa neboja, že ich na ulici niekto zbije alebo poníži.

O inkluzívne­j škole Babington Academy v Leicestri som už čítala, ale vidieť vo filme Ondreja Olaha z Rimavskej Soboty, ako tlmočí sebavedomo­u britskou angličtino­u štátnemu tajomníkov­i slovenskéh­o ministerst­va školstva na návšteve, je už zážitok, nielen informácia.

Ak by Ondrej ostal na Slovensku, skončil by v špeciálnej škole. V Babingtone patril medzi najšikovne­jších žiakov. Aj Babington Academy je skôr svetlý príklad v britskom vzdelávaco­m systéme; neviem, či je výnimkou alebo lepším štandardom, ale je to prijímajúc­e a inkluzívne prostredie.

Problémy s dochádzkou, ktoré tajomník ministerst­va školstva spomenul ako dôvod, prečo Rómovia na slovenskýc­h školách nemajú také úspechy, dokážu riešiť flexibilno­u reakciou, úzkym kontaktom s rodičmi a komunitným životom.

Ďalšou protagonis­tkou dokumentu je rómska právnička Denisa Ganon žijúca v Británii. Je to obetavá žena, vo filme pomáha Rómom riešiť problémy s brexitom počas pandémie a vysvetľuje, že opakom chudoby nie je bohatstvo, ale spravodliv­osť.

Pozrela som sa, kto sú jej vzory, a dostala som sa k americkému právnikovi a aktivistov­i v oblasti sociálnej spravodliv­osti Bryanovi Stevensono­vi.

Ďakujem za inšpiráciu, a keďže filmy, ako je tento, nie je jednoduché dostať do kín, autorom a protagonis­tom prajem čo najviac divákov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia