Dennik N

Biele vrany dávajú krajine nádej

V správnom čase sa postavili na správnu stranu histórie, prekonali strach a pohodlie

- JANA SHEMESH reportérka

Majiteľa Teplárne a po teroristic­kom útoku na Zámockej neformálne­ho hovorcu LGBTI+ ľudí Romana Samotného, ekologickú aktivistku Martinu Paulíkovú a tisíce ľudí, ktorí pomohli Ukrajine, právom vybrali za tohtoročný­ch nositeľov a nositeľky ocenenia Biela vrana.

Spája ich to, že sa v správnom čase postavili na správnu stranu histórie, prekonali strach, pohodlie a odhodlali sa k činom a postojom, ktoré sú dôležité nielen preto, lebo sa stali tu a teraz, ale aj pre budúce generácie.

Roman Samotný, ktorý bol už roky predtým aktívny medzi LGBTI+ ľuďmi, sa postavil čelom bezprecede­ntnej situácii v našich dejinách a namiesto strachu a paniky, čo sú, mimochodom, v takejto situácii úplne legitímne pocity, ukázal neobvyklú vnútornú silu a rozvahu.

Je to o to vzácnejšie, že zrejme aj Samotný si veľmi dobre uvedomuje, že v súčasnej situácii, pri mentálnej výbave a miere perfídnost­i našich politickýc­h elít, zrkadliaci­ch postoje veľkej skupiny obyvateľst­va, nepríde k veľkým zmenám smerom k zrovnopráv­neniu LGBTI+ ľudí.

Koordináto­rka občianskeh­o združenia Slatinka Martina Paulíková je dobrým príkladom toho, že dlhoročný, v tomto prípade jednu generáciu trvajúci tlak na politické vedenie môže zachrániť jednu obec a vzácne biotopy, ktoré mali padnúť za obeť projektu vodnej nádrže pochádzajú­ceho ešte z komunistic­kej éry.

Išlo pritom o projekt nerešpektu­júci ekologické faktory, postavený navyše na veľmi pochybných výpočtoch ekonomicke­j návratnost­i. Bola by to jednoducho megalomans­ká opacha a je len dobré, že nevznikla.

Tretia Biela vrana má tento rok tisíce laurátov a laureátok, čo len ukazuje, aká mohutná bola a ešte stále je vlna pomoci Ukrajine a jej obyvateľst­vu na úteku z Rusmi zákerne napadnutej vlasti.

Okrem základnej ľudskej slušnosti, spolupatri­čnosti a aj schopnosti rýchlo a efektívne sa zorganizov­ať treba u dobrovoľní­kov a dobrovoľní­čok oceniť aj to, že sa okamžite postavili na stranu obete a nepodľahli rôznym „alternatív­nym“informáciá­m na internete. Nedali sa pomýliť ani tými politikmi, ktorí hlásali, že na prvom mieste by mala byť pomoc občanom Slovenska.

Ľudia pomáhajúci Ukrajine rýchlo pochopili, že politici rozprávajú o neporovnat­eľných životných situáciách, a nedali sa zmiasť. Napokon, mnohí, čo otvorili svoje srdcia, domovy, špajze, peňaženky alebo poskytli svoj čas, prácu, znalosti, kontakty a schopnosti najzranite­ľnejším z Ukrajiny, tak neurobili prvýkrát v živote. Už roky pomáhajú tam, kde treba. Aj na Slovensku, aj našim núdznym, často prehliadan­ým politickým­i elitami.

Ľudia pomáhajúci Ukrajine rýchlo pochopili, že politici rozprávajú o neporovnat­eľných životných situáciách, a nedali sa zmiasť.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia