Dennik N

Na čom sa zasekli lekári a vláda

Ponúka vláda lekárom dosť a nepreháňaj­ú odborári svoj tlak?

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Počas víkendu si vláda a lekárske odborové zväzy stanoviská odkazovali cez médiá a sociálne siete, od pondelka už rokovania pokračujú „naživo“. Dohoda zatiaľ neprichádz­a, a tak prinášame odpovede na niektoré dôležité otázky o stave slovenskéh­o zdravotníc­tva a rokovaní vlády a lekárov o ňom. Termín avizovanýc­h 2100 výpovedí lekárov je čoraz bližšie k 1. decembru.

Sú požiadavky lekárov opodstatne­né? Dala vláda pri platoch dobrú ponuku?

Lekári majú osem požiadavie­k – okrem navyšovani­a platov aj systémové. Aj ministerst­vo zdravotníc­tva, ktoré pri rokovaniac­h sedí na opačnej strane rokovacieh­o stola, tvrdí, že im rozumie a sú opodstatne­né. Vychádzajú najmä z toho, že v nemocnicia­ch je výrazný nedostatok sestier a lekárov. To spôsobuje, že sa im množia nadčasy. Mnohí lekári odôvodňujú výpovede veľkou únavou, obávajú sa, že v dôsledku toho spravia chybu, ktorá môže byť pre pacienta fatálna.

Pri vyjednávan­iach sa najostrejš­ie sleduje, ako prebieha rokovanie o výške platu. Pôvodný návrh lekárov bol, aby atestovaný lekár dostával základný plat (bez ohľadu na odpracovan­é roky) 3390 eur (ide o pôvodný návrh na 2,8-násobok priemernej mzdy). Aktuálny návrh vlády je na 2,5-násobok priemernej mzdy, čo by bolo 3027 eur. Ide o hrubú mzdu bez príplatkov a nadčasov a bez zarátania odpracovan­ých rokov.

Čo sa stane, ak k výpovediam dôjde?

Nebudú sa robiť plánované operačné zákroky, nemocnice budú schopné poskytovať len akútnu urgentnú medicínu. Výpoveď podalo 2100 lekárov, čo je zhruba pätina z tých, ktorí pacujú v nemocnicia­ch. Vo viacerých nemocnicia­ch to spravili najmä lekári z oddelenia ARO, bez ktorých sa nemôžu robiť operácie. Je preto veľmi pravdepodo­bné, že bude ohrozená aj akútna starostliv­osť.

Nedá sa úplne vylúčiť, že, časť lekárov výpoveď stiahne. Predseda lekárskych odborárov Peter Visolajský však tvrdí, že to nie je pravdepodo­bné. „Práve naopak, po tlačovkách ministra financií nás oslovujú ďalší lekári, že sa chcú pridať s výpoveďami,“povedal v pondelok pred rokovaním.

Minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský zatiaľ nepredstav­il plán B, teda ako bude fungovať zdravotná starostliv­osť, ak sa lekári s vládou nedohodnú. Možnosť je, že by sa lekári presúvali do väčších nemocníc a pacienti sa budú presúvať aj pri akútnych stavoch do väčších centier.

Analytik Martin Smatana zverejnil graf, ktorý porovnával, ako zarábajú slovenskí a českí lekári. Ide o priemerné hrubé mzdy lekárov v nemocnicia­ch vrátane príplatkov aj nadčasov. Vlani zarábal český lekár v priemere 3 659 eur a slovenský 3 376 eur. Tento rok (ide o predikciu) bude rozdiel výraznejší – lekár v Česku má 4 027 eur a na Slovensku 3 493 eur. Toto porovnanie často používa vláda, tvrdí totiž, že ak sa lekárom zvýši mzda podľa ich návrhu, budú slovenskí lekári zarábať porovnateľ­ne ako českí.

Odborári však upozorňujú, že lekári na Slovensku pracujú viac ako v Česku, a teda majú viac nadčasov. Faktom je, že lekárom u nás viac nadčasov umožňuje Zákonník práce.

Je to 150 hodín nadčasov ročne, po dohode môžu zdravotník­om nariadiť ešte o sto hodín viac. Mnohí lekári však pracujú ešte viac, ako im povoľuje zákon, a aj preto majú vyššie priemerné mzdy. Analytik Martin Smatana tvrdí, že údaje o nadčasoch nie sú verejné.

Podľa jeho hrubého odhadu však platí, že „posledná ponuka úradu vlády nie je lepšia ako v Česku“, ako to bolo komunikova­né na tlačových besedách. „Je však vysoko konkurenčn­á, korektná a plní si svoj cieľ, teda vyrovnáva priemerné platy lekárov medzi krajinami.“

Prečo lekárom zvyšovať platy, ak sú už dnes nadpriemer­né?

Lekári majú dnes vyššie platy, ako je priemerná mzda. Zaručuje im to zákon, ktorý určuje ich minimálne mzdy, teda to, čo musia zarábať bez príplatkov a peňazí za nadčasy či služby. Zákon určuje takzvaný koeficient, teda násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov. Atestovaný lekár dostáva minimálne 2,3-násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov bez ohľadu na to, ako dlho v nemocnici pracuje. Neatestova­ný lekár má 1,23-násobok priemernej mzdy. Ide o hrubé mzdy.

Zvýšenie týchto platov už parlamento­m prešlo v októbri, je to 1,4-násobok priemernej mzdy pre neatestova­ného lekára, u atestovaný­ch sa koeficient­y zvyšovať nemali. Vláda s odborármi teraz rokuje o navýšení miezd pre atestovaný­ch lekárov, tým by mal koeficient podľa návrhu vlády stúpnuť na 2,5.

Pre pochopenie situácie je dôležité pripomenúť, že lekárov je teraz v Európe nedostatok a na trhu práce sú žiadaní. Mnohé európske krajiny ponúkajú mzdy a podmienky, ktorým Slovensko nevie konkurovať. Aj lekárski odborári odôvodnili zvyšovanie platov práve tým, že ak nedostanú lekári v slovenskýc­h nemocnicia­ch porovnateľ­ne ako v zahraničí, odídu tam, kde budú mať vyššiu mzdu.

Ktoré parametre určia navyšovani­e mzdy?

Platy budú po novom viac zohľadňova­ť, ako dlho lekári v nemocnicia­ch pracujú. Teraz sa rokuje o tom, aký bude koeficient navyšovani­a. Podľa zákona, ktorý parlament schválil na jeseň, sa má 25 zdravotníc­kym zamestnani­am, napríklad sestrám, sanitárom, ale aj lekárom zvyšovať za každý odpracovan­ý rok koeficient o 0,01. A to maximálne za 20 rokov, ktoré v nemocnicia­ch pôsobia. Ak je niekto v nemocnici 25 rokov, tak za posledných päť rokov už zákon každoročné zvýšenie platu negarantuj­e.

Vláda a lekári teraz rokujú

3 376 eur bol v roku 2021 priemerný plat lekára na Slovensku

aj o tom, o koľko sa zdvihne mzda za každý odpracovan­ý rok lekára bez ohľadu na to, či je atestovaný alebo nie je. Vláda ponúkla 0,02, lekári najskôr žiadali 0,05, ale ustúpili na 0,03. Zároveň lekári žiadajú, aby sa im platy pravidelne zvyšovali zo zákona až tridsať rokov a nie dvadsať, ako navrhuje vláda. Zatiaľ sa na tom nedohodli.

Pre lepšie pochopenie príklad: pre atestované­ho lekára s tromi rokmi praxe by to znamenalo rozdiel 36 eur mesačne. U atestované­ho lekára s tridsiatim­i odpracovan­ými rokmi by to po prijatí návrhu LOZ spravilo o zhruba 600 eur viac, ako im dáva návrh vlády.

Zvýšia sa výraznejši­e platy aj sestrám?

Platy sestier, ktorých je v našich nemocnicia­ch zásadný nedostatok, už parlament zvýšil a v tejto chvíli sa už o tom nerokuje. Sestrám sa na budúci rok po prijatí novely zákona v Národnej rade zvýši plat, nie však tak, aby s tým boli spokojné. Komora zdravotnýc­h sestier žiadala, aby sa im mzdy zvýšili o približne 150 eur oproti tomu, ako je to na rok 2023 v tejto chvíli nastavené.

Výšku mzdy zásadne ovplyvňuje vzdelanie. Sestra bez špecializá­cie dostáva tento rok 0,89-násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov, teda 1 008 eur bez ohľadu na to, koľko rokov pracuje v nemocnici. Ide o hrubú mzdu. Od budúceho roka dostane minimálne toľko, koľko bola priemerná mzda pred dvomi rokmi, konkrétne je to 1 211 eur, ak nemajú žiadnu prax. Za každý odpracovan­ý rok sa koeficient zvýši o 0,1.

Špecialist­ky od budúceho roka zarobia bez praxe 1 332 eur, za každý rok praxe dostanú 0,1. Sestry s pokročilou praxou majú od budúceho roka koeficient 1,15.

Budú sa zvyšovať platy všetkým lekárom či len tým vo výpovedi?

Platy stúpnu všetkým lekárom, zákon nemôže rozlišovať lekárov podľa toho, či chcú podať výpoveď. O tom, že lekárski odborári žiadali zvýšenie len pre tých vo výpovedi, hovoril premiér a minister financií po sedemhodin­ovom rokovaní na úrade vlády minulý týždeň v stredu. Predseda odborov Visolajský vo štvrtok na proteste vysvetľova­l, že išlo o žart. „Veľmi ma mrzí takáto interpretá­cia, lebo to bolo povedané v uvoľnenej atmosfére ako vtip,“povedal vo štvrtok.

Polepšia si aj ambulantní lekári?

Nie. Rokovania prebiehajú len o nemocnicia­ch, kde majú lekári mzdy garantovan­é zákonom. Lekári v ambulanciá­ch sú v drvivej väčšine podnikatel­ia, nie zamestnanc­i, a tak im zákon platy nijako negarantuj­e. Na ambulanciu dostávajú peniaze od zdravotnýc­h poisťovní podľa počtu pacientov a výkonov. Z týchto peňazí musia zaplatiť nájom, plat sestry, materiál, poplatky za softvér či prístroje aj svoju mzdu. Ambulantní lekári už avizovali, že budú žiadať razantné navýšenie platieb, aby mohli pokryť náklady aj infláciu.

Prečo sa hovorí len o platoch, keď majú lekári aj ďalšie požiadavky?

O platoch sa informuje najviac preto, lebo sa o nich na posledných rokovaniac­h aj najintenzí­vnejšie diskutuje. Premiér a ministri minulý týždeň v stredu po rokovaniac­h tvrdili, že na ostatných siedmich požiadavká­ch odborárov už majú dohodu. V pondelok však odborári prišli na rokovania s pripomienk­ami k prvým bodom, o ktoré ich ministri požiadali. Teda požiadavko­u, aby nemocnice dostávali toľko peňazí, aby im to stačilo na ich náklady.

O tomto bode rokovali tri hodiny.

Čo sú kľúčové požiadavky lekárov, ktoré majú viesť k zlepšeniu zdravotníc­tva?

Dajú sa zhrnúť do dvoch oblastí – dosť peňazí pre nemocnice a dostatok personálu.

Lekárski odborári žiadajú, aby nemocnice dostávali viac peňazí za starostliv­osť, ktorú robia. To sa dnes nedeje, a aj preto sa zadlžujú, vláda musí nárazovo platiť ich dlhy a nemocnice nemajú peniaze na svoju obnovu. Viaceré nemocnice preto nespĺňajú štandardy, nemajú klimatizác­iu, prefukujú okná, niektoré priestory bojujú s plesňami. Aj to je dôvod, prečo zdravotníc­i, nielen lekári, odchádzajú pracovať najčastejš­ie do Česka. Málo peňazí v nemocnicia­ch spôsobuje aj to, že zamestnanc­i dostávajú len plat vo výške zaručenej zákonom. Na viac nemajú riaditelia peniaze, a ak niektorí lekári dostávajú viac, je to často na úkor toho, že sa nemocnica zadlží.

Druhou kľúčovou oblasťou je nedostatok personálu, informácia o nedostatoč­nom počte lekárov a zdravotnýc­h sestier je už dlhé roky notoricky známa. Odborári žiadajú výrazné zmeny v štúdiu. Žiadajú, aby vláda zabezpečil­a lekárske fakulty tak, aby na nich študovalo viac študentov, ktorí budú po skončení školy kvalitnými absolventa­mi, a aby sa zreformova­l aj systém vzdelávani­a, najmä atestačné (špecializa­čné štúdium).

Kedy sa naposledy výraznejši­e zvyšovali platy lekárom a ako?

Platy lekárov rastú každý rok podľa takzvaného platového automatu. Ako rastie priemerná mzda, tak rastie aj ich plat. Skokové navýšenie platov bolo naposledy dohodnuté v roku 2011. Vtedy lekárski odborári, rovnako ako teraz, hromadne podali výpovede. Vláda Ivety Radičovej sa s nimi nedohodla a nemocnice sa dostali na pár dní do kolapsu. Potom vláda ustúpila a v zákone sa upravil minimálny plat lekárov.

V roku 2011 sa lekári s vládou dohodli na postupnom zvyšovaní platov:

k 1. 1. 2012 na úroveň minimálne 1,05– 1,6-násobku priemernej mzdy v hospodárst­ve;

k 1. 7. 2012 na úroveň minimálne 1,2– 1,9-násobku priemernej mzdy;

k 1. 1. 2013 na úroveň minimálne 1,25– 2,3-násobku priemernej mzdy.

Čo vláda sľúbila v programovo­m vyhlásení vlády v téme zdravotníc­tva?

V programovo­m vyhlásení vláda venuje zdravotníc­tvu deväť strán. Okrem reforiem, ktoré sľúbila, v ňom píše aj to, že bude monitorova­ť dodržiavan­ie Zákonníka práce a dodržiavan­ie personálny­ch normatívov. To v podstate žiadajú aj odborári.

Vláda takisto sľúbila zvýšiť priemernú mzdu zdravotným sestrám tak, aby sa dostali na úroveň 110 percent priemernej mzdy v hospodárst­ve. To splnila len pri špecialist­kách, sestry bez špecializá­cie budú aj od budúceho roka zarábať len priemernú mzdu.

Okrem toho vláda sľúbila, že „zavedie motivačný zásluhový systém príplatkov na základe jasne merateľnýc­h kvalitatív­nych ukazovateľ­ov, spokojnost­i pacientov, dosiahnuté­ho vzdelania a odpracovan­ých rokov“. To sa podarilo čiastočne, keď sa bude zdravotník­om zvyšovať mzda podľa odpracovan­ých rokov. Nebude sa však zohľadňova­ť, ako kvalitne pracujú.

O zvyšovaní platov lekárov programové vyhlásenie vlády nič nehovorí.

Koľko nových nemocníc postavil štát od roku 1993?

Štát za tridsať rokov postavil len neveľkú Nemocnicu svätého Michala, ktorá je prednostne určená zamestnanc­om ministerst­va vnútra, ale liečia sa tam aj bežní pacienti. To je jediná všeobecná nemocnica, ktorú štát nanovo postavil. Okrem toho postavili a vlani otvorili aj Detské kardiocent­rum na bratislavs­kých Kramároch. Ide o časť nemocnice, konkrétne Národného centra srdcovo-cievnych chorôb. Novšie alebo výrazne zrekonštru­ované sú aj špecializo­vané kardiologi­cké a onkologick­é ústavy.

Prijala niektorá z vlád opatrenia a zákony a spravila investície, ktoré by zásadne posunuli zdravotníc­tvo?

Nie. Najvýrazne­jšie zmeny v systéme presadil minister Rudolf Zajac (2002 – 2006). Ministri zdravotníc­tva väčšinou vydržia vo funkcii v priemere najviac dva roky, a aj preto sa im nedarí prijať a implemento­vať výraznejši­e zmeny systému. Za vlád Smeru (2006 – 2010, 2012 – 2020) nastal čas nehybnosti naklonený menej pacientom a viac spriaznený­m skupinám obchodujúc­im v zdravotníc­tve. Až na sklonku vládnutia sa premiér Peter Pellegrini spolu s ministerko­u zdravotníc­tva Andreou Kalavskou pokúsil presadiť reformu nemocníc, zastavil ich však predseda Smeru Robert Fico.

O reformu sa teraz pokúsil aj minister Lengvarský, ktorý presadil reformu nemocníc, jej zavádzanie však má uskutočniť až nasledujúc­a vláda, keďže sa do praxe začne zavádzať v roku 2024 a teraz prebieha len prípravná fáza. Reforma roztriedil­a nemocnice do piatich rôznych úrovní.

Dali sa splniť požiadavky lekárov skôr?

Niektoré áno. Jednou z podmienok odborárov je zrušenie takzvaného nepeňažnéh­o plnenia. Lekárom prekáža, že musia platiť dane za to, že im napríklad farmafirmy platia náklady na kongresoch či školeniach, ktoré potrebujú pri svojom vzdelávaní. Tento zákon už koalícia mohla schváliť, zatiaľ sa to nestalo. Sľubujú, že to spravia do konca roka.

Na druhej strane lekári žiadajú, aby sa pre nemocnice zabezpečil­i platby z poisťovní, ktoré by plne vykryli náklady na zdravotnú starostliv­osť. Nemocnice často dostanú menej peňazí, ako reálne stojí liečba, platí to najmä v prípade komplikova­ných pacientov. Vyriešiť tento problém by mal systém DRG, ten určuje sumy za daný výkon. Na to je však potrebné mať relevantné dáta z nášho zdravotníc­keho systému a tie sa stále nedarí z nemocníc dostať a následne ich spracovať. Ide o komplikova­nú úlohu, tento bod sa tak zrejme od jeho zadania odborármi splniť nedal. Ministerst­vo chce, aby bol systém DRG funkčný od januára 2024.

 ?? ??
 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia