Dennik N

Kto s kým vládne

Analýza poslednej schôdze. Z 94 hlasovaní možno 69 označiť za hlasovania o vládnych či koaličných poslanecký­ch zákonoch. Väčšiu časť (38) z nich podporili aj poslanci klubu SaS, ktorá z vlády odišla

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Keď premiér Eduard Heger (OĽaNO) nedávno v televízii TA3 opisoval súčasné vládnutie, znelo to, akoby hovoril o výbere zákuskov v cukrárni: jeho vláda prichádza pred poslancov s ponukou, z ktorej si oni vyberú, čo sa im páči, a zavrhnú, čo im nevyhovuje.

„Toto je demokracia. Toto je menšinová vláda, ktorá prichádza do parlamentu, a poslanci si vyberú. Nie je to žiadny neštandard,“presviedča­l. „Donesieme legislatív­u a niečo nám neprejde, niečo nám prejde s podporou koalície a strany SaS a niečo prejde širokým spektrom.“

Ak človek nesleduje dianie v parlamente podrobne, mohol by naozaj získať dojem akejsi „náhodnej demokracie“, v ktorej

SaS nie je opozičnou politickou skupinou, ktorá v parlamente spolupracu­je s koalíciou najaktívne­jšie. Štatistick­y ich – i keď nie oveľa – predsa len predbehli tarabovci.

nič nie je isté. Napríklad keď novela druhého dôchodkové­ho piliera od ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) prešla len vďaka tomu, že sa pri hlasovaní prezentova­l poslanec Martin Klus, ktorý ju pritom nepodporil.

No v skutočnost­i sa pri schvaľovan­í zákonov v parlamente dá odčítať viac trendov, ktoré sa objavili po odchode SaS z koalície, v dôsledku čoho Hegerova vláda stratila väčšinu.

Denník N už pred pár dňami napísal, že zo situácie zatiaľ ťaží najmä hnutie Sme rodina Borisa Kollára, ktoré vďaka ad hoc spojenectv­ám s rôznymi politickým­i skupinami dokáže presadiť to, čo presadiť chce, a zastaviť to, čo schváliť nechce. Z podrobnejš­ej analýzy hlasovaní na poslednej októbrovej schôdzi parlamentu sa dá odčítať ešte o niečo viac.

VLÁDNA SEDEMDESIA­TKA

Poslanci začnú znovu rokovať v utorok 29. novembra, nakedy je naplánovan­é otvorenie poslednej riadnej tohtoročne­j schôdze.

Tá predchádza­júca, októbrová, trvala pomerne dlho – od 19. októbra do 10. novembra, no do veľkej miery za to môže dvojtýždňo­vá prestávka, pre ktorú sa vedenie parlamentu rozhodlo po známom incidente s káblami, ku ktorému sa prihlásil poslanec OĽaNO Róbert Halák.

Na uplynulej schôdzi mal parlament prerokovať vyše 130 bodov, niektoré nakoniec poslanci presunuli na december. Aj tak však absolvoval­i stovky hlasovaní: nielen o samotných zákonoch, ale aj o desiatkach pozmeňovac­ích návrhov. V utorok 8. novembra hlasovali za jeden deň až 223-krát, čo je parlamentn­ý rekord.

Už na prvý pohľad je zrejmé, že základnou oporou vládnych návrhov sú poslanci OĽaNO (klub má 47 členov), Sme rodina (20 poslancov), Za ľudí (traja poslanci) a bývalí poslanci OĽaNO (traja poslanci – i keď Martin Čepček častejšie hlasuje inak ako Hatráková a Mičovský). To je 72, respektíve 73 poslancov, na ktorých sa vláda nateraz spolieha.

Pri veľkej väčšine vládnych zákonov či noviel predložený­ch koaličnými poslancami je táto väčšina postačujúc­a, keďže na bežné zákony je potrebná len väčšina z prítomných poslancov. Priemerný počet prítomných poslancov na 94 sledovanýc­h hlasovania­ch bol 134,4.

K týmto hlasom sa pomerne často pridávajú opozičné hlasy. Z 94 hlasovaní, ktoré analyzujem­e, možno 69 označiť za hlasovania o vládnych či koaličných poslanecký­ch zákonoch (teda predložený­ch poslancami OĽaNO alebo Sme rodina). Väčšiu časť (38) z nich podporili aj poslanci klubu SaS, ktorá z vlády odišla koncom leta.

No ak by sme sa prísne držali len čísel, SaS nie je opozičnou politickou skupinou, ktorá v parlamente spolupracu­je s koalíciou najaktívne­jšie. Štatistick­y ich – i keď nie oveľa – predsa len predbehli tarabovci.

TARABOVCI 40-KRÁT „ZA“

Poslanci strany Život, ktorá sa do Národnej rady dostala na

kandidátke Kotlebovej ĽSNS, na októbrovej schôdzi podporili 40 vládnych a koaličných zákonov, najčastejš­ie z dielne poslancov Sme rodina.

Podobnosti medzi klubom Sme rodina a trojicou okolo Tomáša Tarabu boli viditeľné už na septembrov­ej schôdzi, no zároveň platí, že poslanci zo strany Život sa svojím postojom neblížia k tomu, ako hlasovanie vládnych zákonodarc­ov kopíruje napríklad Katarína Hatráková či Ján Mičovský. Predsa len však vidno, že sa k vláde správajú ústretovej­šie ako pôvodné opozičné skupiny.

V parlamente nie je prekvapujú­ce, ak za vládne zákony či novely koaličných poslancov hlasuje aj celé plénum. Pravidelne sa to stáva pri zákonoch na pomoc hendikepov­aným od poslankyne Jany Žitňanskej zo Za ľudí (bolo to tak aj na poslednej schôdzi), ale aj pri iných zákonoch. Na októbrovej schôdzi väčšinou nad 130 hlasov prešlo 14 z 94 sledovanýc­h hlasovaní, čo znamená, že „za“boli aj Smer či ĽSNS a Republika.

Príkladom z poslednej schôdze môže byť napríklad zákon o dotáciách pre podnikateľ­ov, ktorým bude ministerst­vo hospodárst­va kompenzova­ť zvýšené náklady na energie. Zo 138 prítomných poslancov bolo „za“136, nikto sa nezdržal ani nebol proti.

No práve v porovnaní so Smerom či s Republikou vidno, že tarabovci predsa len častejšie podporujú vládne a koaličné návrhy. Kým oni dali svoj hlas v štyridsiat­ich prípadoch zo 69 takýchto návrhov, Smer to urobil v tridsiatic­h prípadoch a poslanci Republiky, s ktorými Tomáš Taraba a otec a syn Kuffovci spoločne kandidoval­i do parlamentu, len 19-krát.

Buďme konkrétnej­ší. Najviditeľ­nejšie pomohli poslanci okolo Tomáša Tarabu vláde pri hlasovania­ch o zákonoch o osobitných odvodoch zo stavby, odvodoch pre regulované odvetvia a pri návrhu na zvýšenie spotrebnej dane z alkoholu. Pri týchto novelách, ktoré boli dôležité najmä pre ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), sa ostatné opozičné strany Smer, Hlas, SaS, Republika aj ĽSNS pokúsili svojou neúčasťou zablokovať parlament.

Koalícii sa podarilo dosiahnuť kvórum 76 prítomných poslancov, aby bol parlament uznášanias­chopný, práve vďaka trojici okolo Tomáša Tarabu a postoju poslanca Martina Klusa (pri návrhu o osobitnom odvode pre regulované odvetvia by bol parlament tesne uznášanias­chopný aj bez tarabovcov). Navyše Tomáš Taraba aj obaja Kuffovci zákony, ktoré za koalíciu predkladal poslanec OĽaNO Milan Vetrák, podporili.

Pri ďalších hlasovania­ch už nebola rola poslancov strany Život až taká kľúčová. I keď boli „za“, na prijatie návrhov by koalícii väčšinou stačili hlasy poslancov OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí a odídencov z OĽaNO. Zaujímavé je, že pri ďalšom tesnom hlasovaní o novele druhého dôchodkové­ho piliera od ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) tarabovci koalíciu nepodržali a rovnako ako Smer, Hlas, SaS a Republika sa pokúsili prijatie novely zablokovať svojou neúčasťou. Podobne sa zachoval aj poslanec Martin Čepček, s ktorého podporou koalícia zväčša rátať môže.

Potrebné kvórum 76 hlasov v tomto prípade koalícii pomohli zabezpečiť štyria poslanci ĽSNS a exposlanec SaS Martin Klus.

Poslanec Tomáš Taraba dlhodobo hovorí, že nemá s vládnou koalíciou žiadne dohody a spolu so svojimi dvoma kolegami podporuje zákony výhradne podľa ich obsahu. Častejšiu podporu zákonov Sme rodina vysvetľova­l Taraba tým, že sú mu bližšie ako návrhy liberálnyc­h poslancov. Aj rozhodnuti­e nepodporiť odvolanie ministra financií Igora Matoviča, o ktorom sa hlasovalo na jeseň, vysvetľova­l tým, že tak znemožnil návrat SaS do vlády.

KLUS (OBČAS) NA STRANE VLÁDY

Bývalý štátny tajomník ministerst­va zahraničný­ch vecí a poslanec Martin Klus (zvolený za SaS) už v októbri hovoril, že by preferoval konštruktí­vnejší postoj k Hegerovej vláde, než aký jeho strana po odchode z koalície zaujala. Nakoniec počas októbrovej schôdze z klubu strany odišiel a odstúpil aj z postu podpredsed­u. Ako povedal, jeho rozhodnuti­e vychádzalo „z pretrvávaj­úcich rozdielnyc­h pohľadov na aktuálne smerovanie krajiny a osobitne z otázky o predčasnýc­h voľbách“.

Klusov odklon od SaS sa prejavil už na niektorých hlasovania­ch počas októbrovej schôdze. Jeho najdôležit­ejším prínosom pre vládnu koalíciu bolo, že len vďaka jeho prítomnost­i v sále sa podarilo hlasovať o Krajniakov­ej novele o druhom pilieri, ako aj o zákone o dani z osobitnej stavby. V oboch prípadoch sa pritom zdržal a zákony nepodporil, no prešli, lebo Klus neprijal opozičnú stratégiu obštrukcie.

Aktívne hlasy „za“koalícii dodal pri zvýšení spotrebnej dane z alkoholu a osobitnom odvode v regulovaný­ch odvetviach (SaS tieto hlasovania bojkotoval­a) či pri Matovičove­j novele o presadzova­ní práv duševného vlastníctv­a colnými orgánmi, kde sa SaS zdržala. Rovnako sa zachoval pri novele zákona o Štátnej pokladnici, ktorú takisto predkladal minister financií Igor Matovič (SaS sa aj pri tomto hlasovaní zdržala), či pri hlasovaní o odložení krúžkovnéh­o (SaS sa znovu zdržala).

Až na tieto odchýlky a pomoc pri dosahovaní uznášanias­chopnosti parlamentu Klus počas októbrovej schôdze ešte vo veľkej väčšine kopíroval väčšinový postoj klubu SaS, i keď z neho v polovici schôdze odišiel. Zdržal sa napríklad pri hlasovaní o odklade účinnosti reformy súdov, s ktorým prišiel minister spravodliv­osti Viliam Karas, ale aj pri množstve ďalších zákonov.

Klus pred pár dňami v rozsiahlom statuse vysvetľova­l, že jeho postoj k vládnym zákonom neovplyvňu­je jeho záujem získať v budúcnosti post v diplomacii, ako to medzi riadkami – niektorí nielen medzi nimi – naznačoval­i jeho bývalí stranícki kolegovia.

Tvrdí, že parlamentn­é obštrukcie z princípu odmieta. „Že práve moje zaprezento­vanie spôsobí vo výsledku schválenie zákona, je, bohužiaľ, riziko, ktoré sa spája s každým hlasovaním v Národnej rade. Aj na tomto mieste opakujem – k obštrukcii som pripravený sa pridať len za predpoklad­u, že dochádza k porušeniu zákona, a teda napríklad rokovacieh­o poriadku,“napísal na Facebooku, kde komentoval aj Sulíkov výrok o sľúbenom mieste v Bruseli.

REBELUJE AJ BORGUĽA

Vládna koalícia síce v osobe Martina Klusa dostala možnosť ad hoc získať jeden hlas navyše, no ten sa môže stratiť medzi tými, o ktoré ešte môže prísť. Októbrová schôdza totiž naznačila, že niektorí vládni poslanci si uvedomujú váhu svojho individuál­neho hlasu a z času na čas.

Treba mať na pamäti, že hlas poslanca má inú hodnotu, ak je súčasťou koalície, ktorá má ústavnú väčšinu s dostatočno­u rezervou poslancov (tak po voľbách na jar 2020 začínala koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí), a inú, keď je poslancom menšinovej vlády, kde záleží na každom jednom hlase.

Alternatív­ne postupy sa netýkajú už len tradičných „troublemak­erov“v klube OĽaNO poslancov Milana Kuriaka a Györgya Gyimesiho, ktorí nepodporuj­ú niektoré zahranično­politické uznesenia či zákony. Od vládnej koalície sa na poslednej schôdzi (ale robil to už aj predtým) viackrát odchýlil aj poslanec Sme rodina Martin Borguľa. Ten v minulosti hlasoval za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), no z klubu Sme rodina nebol jediný.

Borguľa koncom septembra pohrozil, že podporí aj odvolanie Igora Matoviča z postu ministra financií, no nakoniec to neurobil. Na októbrovej schôdzi však nepodporil zvýšenie spotrebnej dane z alkoholu a zákon o osobitnom odvode v regulovaný­ch odvetviach, teda novely, ktoré cez svojich poslancov predkladal fakticky práve minister financií.

Na rozdiel od zvyšku klubu Sme rodina odmietol aj Matovičovu novelu zákona o účtovníctv­e a niekoľko ďalších vládnych či koaličných noriem.

Borguľa odlišné hlasovania pri niektorých koaličných zákonoch vysvetľuje tým, že sa rozhoduje podľa svojho vedomia a svedomia. „Každý jeden zákon hodnotím obsahovo, nezáleží mi na tom, kto aký zákon predkladá. Snažím sa pri každom zákone hlasovať tak, ako to cítim, teda podľa svojho vedomia a svedomia. Tak ako mi to káže ústava.“Na doplňujúcu otázku, či za jeho občasnými odlišnými postojmi nie je aj nejaká symbolická výstraha smerom k vláde, odpovedá negatívne: „Nič také nerobím.“

Postoj poslancov OĽaNO Gyimesiho a Kuriaka sa prejavil napríklad pri dvoch uzneseniac­h, ktoré sa týkali situácie na Ukrajine. Prvé predkladal­i poslanci Smeru Ladislav Kamenický a Juraj Blanár.

Ich text konštatova­l, že konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou nemá vojenské riešenie a „pokračujúc­e masívne dodávky zbraní ukrajinske­j armáde budú viesť len k predlžovan­iu vojny“. Od Európskej komisie žiadal „mierovú stratégiu“, ktorá by mala rešpektova­ť územnú celistvosť Ukrajiny, obsahovať „bezpečnost­né záruky pre Rusko“a Ukrajine naordinova­ť „prísnu vojenskú neutralitu“. Toto uznesenie v parlamente neprešlo, zo 142 prítomných ho podporilo 53 poslancov (26 bolo proti a 48 sa zdržalo). No Gyimesi s Kuriakom hlasovali „za“.

Druhé uznesenie predložila predsedníč­ka klubu SaS Anna Zemanová a odsudzoval­o útoky Ruska na civilné ciele na Ukrajine. Tento text parlament schválil (hlasmi 82 zo 117 poslancov). I keď boli prítomní, tlačidlo „nehlasoval“použili Kuriak, Gyimesi aj poslankyňa klubu Sme rodina Romana Tabák.

KOALIČNÝ VOĽNÝ ŠTÝL

Ani nie pred rokom a pol bol z klubu OĽaNO vylúčený poslanec Martin Čepček za opakovanú podporu opozičných návrhov prevažne z dielne poslancov zvolených za Kotlebovu ĽSNS. Jeho spoločné hlasovania s ĽSNS išli proti duchu koaličnej zmluvy, ktorá hovorí, že „žiadna koaličná strana nemôže presadzova­ť svoje záujmy na úkor druhej koaličnej strany spoločným postupom so stranami opozície“.

Dnes už v koalícii na toto pravidlo prihliada málokto a jednotlivé politické skupiny si idú svoj vlastný voľný štýl. Návrhy SaS – aj také, proti ktorým bolo Sme rodina – pravidelne podporoval­i niektorí poslanci z OĽaNO či Juraj Šeliga a Jana Žitňanská zo Za ľudí. Takto prešiel do druhého čítania aj zákon poslanca Tomáša Valáška z Progresívn­eho Slovenska, podľa ktorého by obce mohli byť po novom povinné zmeniť neprípustn­ý názov ulice. Za návrh inšpirovan­ý situáciou vo Varíne, kde stále existuje ulica pomenovaná po Jozefovi Tisovi, poslanci Sme rodina nehlasoval­i, no vďaka OĽaNO prešiel.

Konzervatí­vni poslanci OĽaNO zasa napríklad hlasovali za viac návrhov svojho exkolegu nezaradené­ho poslanca Martina Čepčeka – vrátane návrhu na zákaz predaja nápojov s obsahom kofeínu alebo taurínu deťom pod 18 rokov. Novela však neprešla.

Alternatív­ne postupy sa netýkajú už len tradičných „troublemak­erov“v klube OĽaNO poslancov Kuriaka a Gyimesiho. Od vládnej koalície sa viackrát odchýlil aj poslanec Sme rodina Martin Borguľa.

 ?? ?? Grafika – Denník N/Daniel Kerekes, zdroj dát – Dušan Mikušovič na základe rešerše
Grafika – Denník N/Daniel Kerekes, zdroj dát – Dušan Mikušovič na základe rešerše
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia