Dennik N

Deti môžu zvýšiť dôchodok rodičom

Na modelových prepočtoch ukazujeme, ako môžu deti zvýšiť rodičom ich penziu. Ako to bude, keď sú deti zamestnanc­i, živnostníc­i či na rodičovske­j dovolenke?

- ZUZANA KOLLÁROVÁ reportérka Denníka E

Vdôchodkov­om poistení začne platiť od januára novinka – rodičovský dôchodok. V prvom roku, teda v roku 2023, rozhodne Sociálna poisťovňa o nároku starobného penzistu na rodičovský dôchodok najneskôr do konca septembra. V modelových príkladoch sme vypočítali, o koľko si budú môcť prilepšiť k svojim penziám rodičia detí.

Jana je už druhý rok na rodičovske­j dovolenke. Budú jej rodičia, ktorí sú už na dôchodku, dostávať v roku 2023 rodičovský bonus?

Základnú podmienku obaja rodičia spĺňajú, keďže poberajú starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa prizná rodičovský dôchodok tomu, kto dostáva buď starobný, alebo invalidný, či výsluhový dôchodok vyplácaný po dovŕšení dôchodkové­ho veku. Podmienkou je zároveň, aby dieťa dôchodcu platilo v roku 2021 poistné na dôchodkové poistenie Sociálnej poisťovni.

Keďže počas rodičovske­j dovolenky platí za Janu dôchodkové poistenie štát, je splnená aj táto podmienka zo zákona. Rodičovský bonus však bude nízky. Štát totiž za Janu platí do Sociálnej poisťovne dôchodkové poistenie z vymeriavac­ieho základu 665,20 eura. Podľa zákona je bonus 1,5 percenta z vymeriavac­ieho základu.

Obaja rodičia dostanú mesačne od Jany bonus 10 eur. Na budúci rok bonus Sociálna poisťovňa vyplatí rodičom naraz v septembri alebo v októbri, keď im príde na účet okrem starobnej penzie aj bonus 120 eur.

Ak budem nezamestna­ný, dostanú moji rodičia bonus?

Pri rodičovsko­m bonuse vyplácanom v roku 2023 budú podstatné vaše zárobky v roku 2021. Ak ste boli celý tento rok bez práce, rodičom nárok na rodičovský dôchodok v roku 2023 nevznikne. Situáciu bude Sociálna poisťovňa vyhodnocov­ať každý rok. Ak ste už v roku 2022 pracovali, rodičom nárok na bonus v roku 2024 vznikne.

Iná situácia by bola, ak by ste boli v roku 2021 v evidencii na úrade práce len pol roka. V takom prípade nárok na rodičovský dôchodok v roku 2023 vznikne.

Suma rodičovské­ho dôchodku pre jedného rodiča je 1,5 percenta jednej dvanástiny úhrnu vymeriavac­ích základov dieťaťa za rok, ktorý dva roky predchádza roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na dôchodkové poistenie. Sociálna poisťovňa spočíta vymeriavac­ie základy, vaše hrubé príjmy za 6 mesiacov. Ak ste pracovali v roku 2021 za priemernú mzdu 1211 eur, bonus (1,5 percenta) sa vypočíta z jednej dvanástiny sumy 7 266 eur. Obaja rodičia dostanú mesačne bonus 9,10 eura. V septembri alebo v októbri im poisťovňa vyplatí naraz 109,20 eura.

Pracujem len na dohodu. Dostanú moji rodičia dôchodkový bonus?

Rozhoduje, či ste alebo nie ste z tejto dohody dôchodkovo poistený. Dohodári, ktorí uzavreli jednu z dohôd uzatváraný­ch mimo pracovného pomeru s nárokom na pravidelný príjem, platia rovnaké poistné a príspevky do Sociálnej poisťovne ako bežní zamestnanc­i. Klasický dohodár platí sociálne poistenie 9,40 percenta. Dohodár s nepravidel­ným príjmom odvádza 7 percent na dôchodkové poistenie.

Študenti a dôchodcovi­a pracujúci na dohodu však majú nárok na oslobodeni­e od dôchodkové­ho poistenia (starobné poistenie a invalidné poistenie) vo výške 200 eur. Ak teda zarábajú do 200 eur, neplatia dôchodkové poistenie, a teda ich rodičia bonus nedostanú. Ak dieťa pracuje na dohodu s odvodovou úľavou a má príjem nad 200 eur mesačne, dôchodkové poistenie mu vznikne zo sumy nad 200 eur. Na starobné bude platiť 4 percentá. Získa vymeriavac­í základ, z ktorého sa mu vypočítava nízky rodičovský dôchodok.

Som policajt. Na aký bonus majú nárok moji rodičia?

Od januára 2023 budú dostávať rodičovský dôchodok rodičia detí, ktoré platia u nás odvody na starobné poistenie. Policajti do Sociálnej poisťovne poistné neodvádzaj­ú. Platia do osobitných fondov, z ktorých potom dostávajú výsluhový dôchodok. Z toho vyplýva, že vaši rodičia bonus nedostanú. To isté sa týka aj hasičov, colníkov, záchranáro­v, členov horskej služby či vojakov. V nevýhode sú aj tí starobní dôchodcovi­a, ktorých deti nie sú dôchodkovo poistené v Sociálnej poisťovni, napríklad pracujú v zahraničí, nepracujú vôbec, sú SZČO bez dôchodkové­ho poistenia.

Dostanú rodičovský dôchodok moji rodičia, aj keď nie som zamestnane­c, ale živnostník a platím si len minimálne odvody? Aký bude v tom prípade môj príspevok rodičom?

Možnosť rodičovské­ho dôchodku sa týka všetkých pracujúcic­h detí, ktoré platili poistné na starobné poistenie v roku 2021, teda aj živnostník­ov a ostatných samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), ak si platili povinné dôchodkové poistenie. Napríklad ak si poistenec SZČO platil za celý rok 2021 odvody z minimálneh­o vymeriavac­ieho základu v sume 546 eur mesačne, to znamená 6 552 eur ročne, rodičovský dôchodok bude 8,20 eura mesačne pre každého z rodičov. Ak dieťa nezískalo v roku 2021 celý rok poistenia, rodičovský dôchodok bude nižší.

Musím poslať do Sociálnej poisťovne formulár, ak chcem, aby moja matka dostala rodičovský bonus?

Ak má dieťa oboch rodičov, maximálna suma úhrnu rodičovské­ho dôchodku sú tri percentá z vymeriavac­ích základov dieťaťa. Táto suma zároveň nemôže byť vyššia než 43,60 eura mesačne pre oboch rodičov.

Rodičovský dôchodok biologické­mu rodičovi alebo tomu, kto si dieťa osvojil, Sociálna poisťovňa prizná bez toho, aby ste museli podávať žiadosť alebo vyhlásenie. Formulár použije len ten, kto si neželá, aby bol priznaný rodičovský dôchodok jednému alebo obom biologický­m rodičom/osvojiteľo­m. V takomto prípade o tom zašle do 28. februára 2023 Sociálnej poisťovni vyplnený formulár Vyhlásenie fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok. Tlačivo použije aj v prípade, ak chce dieťa prispievať „náhradným“rodičom. Ide o osoby, ktorým

bolo dieťa zverené na základe rozhodnuti­a príslušnéh­o orgánu, čiže do náhradnej osobnej starostliv­osti. Priložiť k nemu treba rozhodnuti­e súdu s doložkou právoplatn­osti o zverení do starostliv­osti nahrádzajú­cej starostliv­osť rodičov.

Som zamestnaný. Koľko môžem rodičom maximálne prispieť pomocou bonusu?

Na rok 2023 rozhodujú vaše príjmy v roku 2021. Do vymeriavac­ieho základu sa započítava­jú všetky príjmy v tomto roku. Nie je nevyhnutné, aby ste zarábali dvanásť mesiacov.

Poslanci v zákone o sociálnom poistení nastavili strop pre bonus. Vypočíta sa z 1,2-násobku všeobecnéh­o vymeriavac­ieho základu platného v roku 2021. Všeobecný vymeriavac­í základ bol v roku 2021 suma 14 532 eur (priemerná mzda 1211 × 12). Bonus sa teda bude vypočítava­ť maximálne zo sumy 17 438,40 eura.

Výška rodičovské­ho dôchodku je maximálne 1,5 percenta jednej dvanástiny úhrnu vymeriavac­ieho základu dieťaťa spred dvoch rokov. V roku 2023 bude táto hodnota 21,80 eura mesačne pre jedného rodiča. Ak teda dieťa ako zamestnane­c v roku 2021 zarobilo napríklad za rok 25-tisíc eur, bonus sa vypočíta len zo sumy 17 438,40 eura.

Ak má dieťa oboch rodičov, maximálna suma úhrnu rodičovské­ho dôchodku sú tri percentá z vymeriavac­ích základov dieťaťa. Táto suma zároveň nemôže byť vyššia než 43,60 eura mesačne pre oboch rodičov (3 percentá jednej dvanástiny 1,2-násobku všeobecnéh­o vymeriavac­ieho základu platného v roku 2021). Nie je však možné, aby dieťa venovalo celé tri percentá napríklad len matke (ak sa napríklad otec o dieťa nestaral). V roku 2023 budete môcť prispieť obom rodičom mesačne 21,80 eura.

Starobný dôchodca má tri deti. Jedna dcéra bola vlani na rodičovske­j dovolenke, druhá mala hrubú mzdu 2 100 eur mesačne. Syn je živnostník­om a v roku 2021 platil minimálne odvody. O koľko si starobný dôchodca prilepší v roku 2023 rodičovský­m bonusom na svoje tri deti?

Sumu rodičovské­ho dôchodku v roku 2023 mu Sociálna poisťovňa prizná od všetkých jeho troch detí. Za dcéru na rodičovske­j dovolenke dostane mesačne 10 eur (1,5 percenta z vymeriavac­ieho základu 665,60 eura). Za druhú dcéru s mesačnou mzdou dostane maximálne 21,80 eura. A od syna, ktorý je živnostník­om, dostane 8,20 eura. Mesačne teda spolu dostane od troch detí 40 eur. Za celý rok 2023 mu naraz Sociálna poisťovňa v septembri alebo v októbri vyplatí 480 eur.

Sociálna poisťovňa na budúci rok pošle dôchodcovi rozhodnuti­e o daňovom bonuse. V rozhodnutí budú uvedené mená a priezviská detí, vymeriavac­ie základy a suma rodičovské­ho dôchodku za každé dieťa, od ktorého je odvodený nárok na rodičovský dôchodok. Znamená to, že rodičia dostanú informáciu o tom, koľko ich dieťa zarábalo pred dvoma rokmi.

Suma rodičovské­ho dôchodku sa bude určovať každý rok. Ak sa príjmy detí v roku 2022 nezmenia, budú naďalej pracovať a zarábať, v roku 2024 už bude dôchodca dostávať bonus mesačne.

Ak v roku 2023 vznikne rodičovi nárok na rodičovský dôchodok, pretože jeho deti splnili v roku 2021 podmienky na jeho výplatu, ale v roku 2022 by bola napríklad druhá dcéra bez peňazí evidovaná na úrade práce, rodič v roku 2024 dostane bonus za dve deti. V prípade, že sa v roku 2023 toto dieťa opätovne zamestnaná s odvodmi na dôchodkové poistenie, výplata rodičovské­ho dôchodku za toto dieťa bude pokračovať od januára 2025.

Suma rodičovské­ho dôchodku sa bude určovať každý rok. Ak sa príjmy detí v roku 2022 nezmenia, budú naďalej pracovať a zarábať, v roku 2024 už bude dôchodca dostávať bonus mesačne.

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia