Dennik N

Novinky v penziách pre vdovy a vdovcov

- ZUZANA KOLLÁROVÁ

K30. septembru vyplácala Sociálna poisťovňa 287 383 vdovských a 51 558 vdoveckých dôchodkov. Vdovám a vdovcom, ktorí vychovali aspoň jedno dieťa, prináša zmena jedného paragrafu v zákone o sociálnom poistení od januára 2023 zásadné výhody. Presadil ich cez svoju novelu nezaradený poslanec Martin Čepček.

Dnes platí, že vdova alebo vdovec po smrti manžela či manželky dostávajú pozostalos­tný dôchodok rok. Nárok na túto dávku sa im obnoví až po splnení niektorej z ďalších podmienok, ktoré sú v zákone. Často je to až potom, čo dosiahnu dôchodkový vek.

Poslancov návrh mení to, že na pozostalos­tný dôchodok – vdovský alebo vdovecký – budú mať vdovy a vdovci, ktorí vychovali aspoň jedno dieťa, nárok vtedy, ak dovŕšia 57 rokov. Dlhšie bude aj obdobie poberania tejto dávky. Namiesto jedného roka, čo platí dnes, ju manželka alebo manžel bude dostávať dva roky.

ČO PLATÍ DNES

Vdova má dnes nárok na vdovský dôchodok po manželovi, ktorý ku dňu smrti dostával starobný, invalidný dôchodok alebo mal nárok na predčasnú penziu. Na pozostalos­tnú penziu má vdova nárok aj vtedy, ak jej manžel ku dňu smrti splnil podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo získal potrebný počet rokov dôchodkové­ho poistenia na invalidný dôchodok, alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu či choroby z povolania. Podobné podmienky musí spĺňať aj vdovec po manželke, ktorá zomrela.

Od 1. januára 2004 nemôže vzniknúť nárok na vdovský dôchodok rozvedenej žene či mužovi a od tohto dňa Sociálna poisťovňa ani neskúma, či manželia žili v spoločnej domácnosti ani skutočnosť, či manželstvo plnilo spoločensk­ú funkciu alebo nie.

Dnes zákon zvýhodňuje vdovy a vdovcov, ktorí vychovali dve deti, ešte výraznejši­etých, ktorí vychovali tri a viac detí. Právna úprava však nezakotvuj­e žiadne zvýhodneni­e pre vdovy, ktoré vychovali jedno dieťa, oproti tým, ktoré nevychoval­i žiadne dieťa.

Pozostalos­tný dôchodok sa zvyčajne vypláca jeden rok od úmrtia manžela alebo manželky. Ak však vdova alebo vdovec splní niektorú z ďalších podmienok, Sociálna poisťovňa im dôchodok po zomrelom manželovi alebo manželke vypláca aj po roku od smrti ich partnera. Prípadne im obnoví pozostalos­tný dôchodok s odstupom času Po uplynutí roka sa táto dávka vypláca len vtedy, ak je splnená niektorá z ďalších podmienok, stačí splniť jednu.

Napríklad podmienkou je, aby sa vdova buď starala aspoň o jedno nezaopatre­né dieťa, alebo aby bola invalidná s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent. Nárok na pokračovan­ie vyplácania dávky má aj žena, ktorá vychovala aspoň tri deti alebo dovŕšila 52 rokov a vychovala dve deti. Pozostalos­tný dôchodok sa môže obnoviť aj vdove, ktorá dovŕšila dôchodkový vek. „Ak je po roku vyplácania vdovského dôchodku splnená niektorá z týchto podmienok, tak sa vdovský dôchodok vypláca automatick­y ďalej. Ak nie je splnená žiadna podmienka, výplata vdovského dôchodku sa zastaví,“vysvetľuje hovorca poisťovne Martin Kontúr.

Ak vdova po istom čase niektorú z podmienok splní, o uvoľnenie vdovského dôchodku musí požiadať. Stačí požiadať listom, kde uvedie meno, priezvisko, rodné číslo a adresu. K listu musí priložiť čestné vyhlásenie, že je naďalej vdovou po zomretom manželovi, že sa napríklad znovu nevydala. Podpis na čestnom vyhlásení musí byť overený, ale overiť to stačí aj pred zamestnanc­om pobočky Sociálnej poisťovne.

ZMENY OD JANUÁRA

Po novom sa pozostalos­tné penzie budú vyplácať namiesto jedného dva roky.

Napríklad ak žene zomrel manžel 1. februára 2022, Sociálna poisťovňa by jej dnes vyplácala vdovský do 31. januára 2023. Od januára 2023, po nadobudnut­í účinnosti novely zákona, bude dávku dostávať aj ďalší rok, teda až do 31. januára 2024.

Novela Čepčeka zachováva zvýhodneni­a v prípade vychovania dvoch a troch detí, ale dopĺňa aj výhody pre vdovy a vdovcov, ktorí vychovali aspoň jedno dieťa. Ovdovená žena, ktorá vychovala aspoň jedno dieťa, nebude musieť na opätovné vyplácanie pozostalos­tnej dávky čakať až do svojej penzie, dostane ju už vtedy, keď dovŕši 57 rokov.

Ak žena nesplní ani jednu z týchto podmienok, pozostalos­tný dôchodok sa jej prestane po dvoch rokoch vyplácať. Výplatu tejto penzie jej Sociálna poisťovňa obnoví v prípade, ak neskôr splní niektorú z týchto podmienok.

K Čepčekovej novele poslanci schválili pozmeňujúc­i návrh poslanca Jozefa Hlinku (Sme rodina). Rieši situáciu vdovy, ktorej sa skončil rok vyplácania vdovského dôchodku od smrti manžela, a ku dňu účinnosti zákona, teda k 1. januáru 2023, neprešli dva roky od smrti manžela. Tejto vdove sa od 1. januára 2023 obnoví nárok na pozostalos­tnú penziu za zostávajúc­e obdobie. Vdovský dôchodok sa jej teda bude vyplácať za obdobie od 1. januára 2023 až do uplynutia dvoch rokov od smrti manžela.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia