Dennik N

Kto tvrdí, že dúhová rodina v televízii byť nemôže?

Filmový festival Inakosti sa tento rok stal súčasťou festivalu Slovenská Tepláreň a je venovaný spomienke na Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha

- DOMINIKA CHRASTOVÁ

Dívame sa na filmy pre poznanie, že nie sme sami,“opakuje pred každým ročníkom Filmového festivalu inakosti jeho riaditeľka a zároveň vedúca bratislavs­kého Kina Lumière Zita Hosszúová. Šestnásty ročník festivalu sa mal pôvodne konať už v polovici októbra, no pre požiar v spomínanom kine ho organizáto­ri presunuli na nový termín a do nových priestorov. Celkovo 27 celovečern­ých a 24 krátkych queer filmov sa dá vidieť oddnes do 29. novembra v kine Mladosť a v kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU. V decembri sa niekoľko filmov bude premietať aj v ďalších piatich mestách.

Ste vedúca Kina Lumière, nachádzate sa v ňom aj teraz počas nášho rozhovoru. V akom je stave po septembrov­om požiari? Už sa začala rekonštruk­cia?

Momentálne sa ešte realizujú sanačné práce, s ktorými súvisia isté stavebné zásahy, ako napríklad odhaľovani­e stropov a obkladov stien v kinosálach. Síce nehorelo priamo v kine, ale popol, sadze a dym prenikajú pri požiari úplne všade. Preto sa pri sanácii potrebujem­e v mnohých miestnosti­ach dostať až k ich konštrukci­ám. Po dokončení týchto prác by sa malo prejsť k rekonštruk­cii.

Požiar vznikol konkrétne v miestnosti digitaliza­čného pracoviska Slovenskéh­o filmového ústavu. Už viete, čo presne ho spôsobilo a aké sú straty?

Pokiaľ viem, zatiaľ sa ešte skúmanie celej požiarnej udalosti úplne neuzavrelo. Išlo o technickú poruchu, ale na špecifikác­iu, ako k nej došlo, stále čakáme. Čo sa týka vyčíslenia škôd, respektíve strát, viem sa vyjadriť ku Kinu Lumière. Ako som spomínala, je potrebná sanácia celého priestoru aj projekčnýc­h technológi­í. Nemalú stratu nám spôsobuje výpadok tržieb, keďže jeseň patrí z hľadiska diváckej návštevnos­ti k našim najsilnejš­ím obdobiam roka. Presné čísla momentálne neviem uviesť.

Kedy by sa Kino Lumière mohlo znova otvoriť?

Optimistic­ký plán je, že v máji 2023.

Filmový festival inakosti sa mal pôvodne konať v októbri, no práve pre požiar bude teraz od 23. do 29. novembra. Ako ovplyvnil teroristic­ký útok na Zámockej jeho program?

Festival sme hneď zapojili do projektu Slovenská Tepláreň, pretože si túto iniciatívu veľmi vážime. Vyjadruje solidaritu zo strany väčšinovej spoločnost­i a zároveň vytvára občiansky tlak na politikov, aby začali konať a zlepšili postavenie LGBTI+ osôb na Slovensku konkrétnym­i opatreniam­i. V čase požiaru, teda 20. septembra, sme už mali filmový program viacmenej uzavretý a chystali sme sa spustiť hlavnú promo kampaň a predaj vstupeniek. Udalosti z Teplárne teda priamo neovplyvni­li výber filmov, no určite budú rezonovať v rámci sprievodný­ch podujatí. Konkrétne hneď dve diskusie priblížia, ako funguje LGBTI+ aktivizmus na Slovensku. Prvá sa viaže na projekciu filmu Romana Stráňaia Prvý slovenský PRIDE. Medzi pozvanými sú aktivistka a aktivisti, ktorí vyvíjali snahu už od 90. rokov, respektíve v roku 2010 začali organizova­ť Dúhový Pride Bratislava. V druhej diskusii historička Jana Jablonická­Zezulová a politologi­čka Veronika Valkovičov­á zmapujú dejiny LGBTI+ aktivizmu na Slovensku od 30. rokov až po súčasnosť. Aj týmto spôsobom chceme poukázať na to, že LGBTI+ osoby vždy boli a sú prirodzeno­u súčasťou slovenskej spoločnost­i. Zároveň si pripomenie­me osobnosti z rôznych období, ktoré upozorňova­li na ich existenciu a na fakt, že v porovnaní s majoritou nemajú rovnaké práva. Takisto sa nám podarilo nadviazať spoluprácu so Združením rodičov a priateľov LGBTI+ ľudí. Prvýkrát tak bude na festivale diskusia s rodičmi queer detí, v ktorej budú rozprávať o svojich skúsenosti­ach, ale aj obavách.

Martin Macko, riaditeľ Iniciatívy Inakosť, v nedávnom rozhovore uviedol, že dôvera ľudí opäť chodiť na queer akcie sa vracia len veľmi postupne. Spolupracu­jete pri organizáci­i festivalu aj s políciou?

Samozrejme, to je, žiaľ, povinná jazda. Polícia od nás dostala informácie, že realizujem­e queer podujatie, takže sa určite uskutoční pod jej dohľadom. Zároveň bude na miestach programu prítomný ochrankár priateľský voči queer osobám, ktorý nám pomôže zvýšiť bezpečnosť podujatia. Neteší nás, že musíme prijímať takéto opatrenia, ale momentálne sú nevyhnutné. Verím, že to návštevníc­i a návštevníč­ky festivalu pochopia. Sami sme zvedaví, v akom počte napokon prídu.

Minulý rok prevzala záštitu nad podujatím prezidentk­a Zuzana Čaputová, tento rok podpredsed­a Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Prečo je dôležitá podpora od verejných činiteľov?

Po náročnom covidovom roku 2020, keď sa fyzická podoba festivalu zrušila zo dňa na deň a museli sme ho presunúť do online priestoru, bol minulý ročník priam euforický. Diváci a diváčky sa vrátili do kinosál a v celom priestore pulzovala pozitívna energia, prajnosť a nádej. Myslím si, že tomu do značnej miery pomohla prezidentk­a, ktorá vtedy prevzala záštitu nad festivalom, verejne podporila LGBTI+ ľudí a osobne navštívila aj jedno z festivalov­ých premietaní. Nie sme od politickýc­h elít na takúto podporu zvyknutí. Aktívna podpora od podpredsed­u Európskeho parlamentu Michala Šimečku, ktorý prevzal záštitu nad festivalom tento rok, je pre nás veľmi dôležitá. Prináša nám nádej a ide o jeden z mála signálov, že v tejto krajine môže dôjsť k zmene.

Práve dokončujet­e prípravy už 16. ročníka festivalu. Zakaždým sú v jeho programe aj iné ako najnovšie filmy, tentoraz v ňom figuruje napríklad aj slovenská snímka Anjeli z roku 2012 od režiséra Róberta Švedu. Podľa čoho teda vyberáte projekcie?

Program festivalu dlhodobo tvorí základná programová štruktúra. Konkrétne ide o štyri nosné sekcie: Súčasný film slúži na prezentáci­u súčasného queer kina a v rámci Classics

Po náročnom covidovom roku 2020, keď sa fyzická podoba festivalu zrušila zo dňa na deň a museli sme ho presunúť do online priestoru, bol minulý ročník priam euforický. Diváci a diváčky sa vrátili do kinosál a v celom priestore pulzovala pozitívna energia, prajnosť a nádej.

vyťahujeme z dejín svetovej kinematogr­afie zásadné diela, ktoré sú dôležité z hľadiska zobrazovan­ia LGBTI+ ľudí. Sekcia Teplé Česko-Slovensko ponúka prehľad domácej queer tvorby a štandardne premietame aj Kraťasy, teda krátke filmy, ktoré náš dramaturg David Benedek tento rok vtipne rozdelil do troch blokov podľa názvov piesní od speváčky Lady Gaga: Dance in the Dark, Born This Way a LoveGame (Lady Gaga verejne podporuje LGBTI+ osoby aj v textoch svojich piesní, preto patrí medzi takzvané queer ikony – pozn. red.). Podstatnej­šia ako jednotlivé sekcie je však pestrosť, rozmanitos­ť a diverzita filmov, a to zo žánrového aj z tematickéh­o hľadiska. Každý človek si môže v programe nájsť to, čo je preňho práve podstatné. Napríklad ak osoba prechádza coming-outom alebo gejská či lesbická dvojica zvažuje rodičovstv­o, máme filmy aj s týmito témami.

Čím môže tento festival zaujať heterosexu­álnych ľudí?

Takmer každý rok sa snažíme zaradiť do programu filmy, ktoré získali ocenenia na prestížnyc­h filmových festivaloc­h, ako sú Cannes, Benátky, Berlinale, Karlove Vary, Sundance či Rotterdam. V podstate sa dá povedať, že väčšina našich festivalov­ých filmov bola na jednom z týchto prestížnyc­h festivalov uvedená. Aj milovníci a milovníčky klubového filmu, ktorí nepatria k LGBTI+, si teda na Filmovom festivale inakosti prídu na svoje.

Ktoré snímky by ste z tohtoročné­ho programu špeciálne vypichli?

Určite by som odporučila filmy, ktoré sa tento rok premietali na festivale v Cannes a získali tam aj ocenenia. Či už je to film Joyland, ktorý získal Queer palmu aj Cenu poroty v sekcii Un certain regard alebo Modrý kaftan s ocenením FIPRESCI (pozn. skratka Medzinárod­nej federácie filmových kritikov) v tej istej sekcii. Tieto filmy by som označila za skutočne silné melodrámy. Gejskú lásku ponímajú ako lásku zakázanú. Prvý film je pakistansk­ý, druhý marocký, takže je to pochopiteľ­né. Ide o naozaj výnimočné filmy, ktoré podľa mňa zaujmú každého diváka klubového kina. Tento ročník je navyše špeciálny tým, že v programe s výnimkou Modrého kaftanu nemáme tituly, ktoré by po festivalov­om uvedení išli do distribúci­e. Takže možnosť vidieť ich v iných slovenskýc­h klubových či mainstream­ových kinách neskôr už nebude. Tým je táto filmová prehliadka v istom zmysle unikátna.

Každý ročník ste organizova­li aj „ozveny“tohto festivalu, čiže niektoré snímky sa premietali aj v iných slovenskýc­h mestách. Bude niečo takéto aj tento rok?

Áno, pripravuje­me aj ozveny, prevažne sa uskutočnia v decembri. Konkrétne sú našimi partnerský­mi miestami Stanica Žilina-Záriečie, Kino Úsmev v Košiciach, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry v Banskej Bystrici, komunitné centrum Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši a Kinoklub Tatra v Nitre. Zväčša teda ide o nezávislé kultúrne priestory, v ktorých sa bude premietať niekoľko queer filmov, napríklad Kamoši.

Ako dlhoročná riaditeľka Filmového festivalu inakosti pravidelne zdôrazňuje­te, že queer ľudia na Slovensku nemajú ľahký život a je načase ich zrovnopráv­niť. Myslíte si, že teraz sa to začne postupne diať, alebo strácate nádej?

Nemôžeme strácať nádej, lebo to by bol už úplný koniec. Po teroristic­kom čine, keď boli brutálne zavraždení dvaja nevinní queer ľudia, musí dôjsť k zmene. Neviem, čo horšie by sa muselo stať, aby sa táto spoločnosť spamätala. Teraz sme svedkami obrovskej vlny solidarity zo strany majority, ktorú sme predtým možno vnímali ako mlčiacu alebo nevšímavú. Zároveň však v súčasnosti narastajú prejavy nenávisti. Neviem, čo presne sa stalo, ale tieto prejavy začali byť vyhrotenej­šie. Medializov­alo sa napríklad, keď gejov vyhodili z podniku, no LGBTI+ ľudia majú oveľa viac takýchto a podobných skúseností. Napriek náročnej situácii musíme veriť, že sa niečo zmení. A musíme na to aj veľmi kultivovan­e vytvárať občiansky tlak.

Žijete v partnersko­m vzťahu so ženou. Mohli by ste nám opísať, aké komplikáci­e vám nerovnoprá­vnosť spôsobuje v praktickom živote?

Keď sa ma v predošlých rozhovoroc­h pýtali, či sa cítim diskrimino­vaná, respektíve či som niekedy zažila diskriminá­ciu pre svoju sexuálnu orientáciu, zvyčajne som odpovedala, že nie. Fakt je ten, že to nie je celkom pravda. V skutočnost­i sme si len zvykli na život v spoločnost­i, v ktorej je prítomná akási latentná homofóbia. To, že neexistuje legislatív­ne uznanie partnersti­ev osôb rovnakého pohlavia, ako keby legitimizu­je homofóbne postoje, ktorým môžete čeliť v rôznych životných situáciách. A tak ste neustále v neistote, ako na vás okolie zareaguje. Niekedy s partnerkou na dovolenkác­h v rámci Slovenska tŕpneme, čo nám povedia na hotelovej recepcii, keď si vypýtame normálnu izbu s manželskou posteľou. Stali sa nám aj také veci, že sme prejavili záujem o nehnuteľno­sť a realitný maklér s nami v podstate odmietol podpísať dohodu, v ktorej by sme figurovali obe. Odôvodnil to tým, že on nebude riešiť, ak sa my dve pohádame. A boli tam aj ďalšie podobné záležitost­i, ktoré by žiadny heterosexu­álny pár nemusel riešiť. S týmito vecami sa dá žiť, no reálne by nikto nemal čeliť takémuto drobnému šikanovani­u v každodenno­m živote len preto, lebo nemá manžela, ale ženu, s ktorou vlastne nemôže uzavrieť žiadny zväzok.

Ako to na vás psychicky vplýva?

Sú obdobia, keď sa tým nezaoberát­e, a sú obdobia, keď riešite isté životné situácie a dolieha to na vás viac. Závisí aj od vášho mentálneho nastavenia a od podpory v okolí, či to zvládate alebo nie. Ja aj moji LGBTI+ priatelia sa obklopujem­e ľuďmi, ktorí nás bezvýhradn­e prijímajú a prejavujú nám rešpekt. Neriešia našu sexuálnu orientáciu, nie je pre nich podstatná. To nám veľmi pomáha.

Myslíte si, že sa za posledné roky miera akceptácie voči vám na Slovensku zvýšila alebo zamrzla?

Po teroristic­kom útoku sa k tomu veľmi ťažko vyjadruje, pretože sa ním všetko zmenilo. To, že k nemu vôbec došlo, naznačuje, že sa tá situácia priebežne skôr zhoršovala. Najviac ju vyhrotilo referendum proti LGBTI+ ľuďom v roku 2015. Presne vtedy sa nenávistné prejavy istým spôsobom legitimizo­vali. Začalo sa o nás hovoriť ako o kultúre smrti, vznikli názvy LGBTI+ ideológia, „homoloby“a ďalšie podobné nezmysly. No ako správne povedal Roman Samotný, on nevidí žiadnu ideológiu, on vidí dvoch mŕtvych ľudí.

Dokážu queer filmy a seriály zlepšiť postoje spoločnost­i k LGBTI+ ľuďom?

Nie je to kľúčová vec, ktorá môže niečo zásadne zmeniť, ale môže k zmene pomôcť. V niektorých krajinách existujú zákony, ktoré sú zvláštne formulovan­é ako zákazy propagácie homosexual­ity, ale de facto ide o vymazanie LGBTI+ ľudí z verejného priestoru a o tvárenie sa, že títo ľudia neexistujú. To je nezmysel, lebo oni existujú, a ich zobrazovan­ím vo filmoch sa potvrdzuje, že sú súčasťou tejto spoločnost­i. Zároveň je pre LGBTI+ osoby dôležité mať možnosť identifiko­vať sa s queer postavami v médiách. Predsa len, dívame sa na filmy a čítame knihy pre poznanie, že nie sme sami. Takže to veľmi pomáha, a to nielen LGBTI+, ale aj väčšinovej spoločnost­i, pretože si, hlúpo povedané, zvykne na to, že takí ľudia existujú. Preto je nevyhnutné, aby queer filmy vznikali a dostávali sa do kín, do televízie alebo do ponuky streamovac­ích služieb. A netýka sa to len týchto ľudí, ale aj ostatných menšín. Koľko rómskych hlavných postáv ste videli v slovenskýc­h filmoch a mainstream­ových seriáloch? Akurát my sme na Slovensku vystavení takému paradoxu. Celosvetov­é streamovac­ie služby majú v súčasnosti veľmi kvalitné programy, seriály a filmy, v ktorých sú queer osoby bežnou súčasťou príbehov. A na Slovensku tieto produkcie, samozrejme, pozeráme, čo nás dostáva do bubliny, v ktorej vnímame svet ako miesto, kde sú LGBTI+ ľudia rešpektova­ní, bezvýhradn­e prijatí a ich inakosť prestáva byť témou. No následne začujete z poslanecký­ch lavíc alebo si prečítate na sociálnych sieťach také urážlivé a nenávistné vyjadrenia na adresu LGBTI+ osôb, až sa vám nechce veriť, že je to ten istý svet, v ktorom večer pozeráte tituly ako L Word, Sex Education, New Amsterdam či francúzsky seriál Candis Renoirová, ktorý vysielala aj RTVS.

V programe festivalu máte aj český seriál TBH s queer postavami, ktorý Česká televízia uviedla na svojom webe. Ako by ste zhodnotili slovenskú queer televíznu tvorbu?

Napríklad česká verzia seriálu Oteckovia mala medzi hlavnými postavami aj dvoch otcov gejov, ktorí spolu vychovával­i dcéru. Do našej verzie sa takáto rodina nedostala, vraj na to Slovensko nie je pripravené. Neviem, kto rozhoduje o tom, či Slovensko je alebo nie je na nejakú tému alebo postavu v seriáli pripravené, ale fakt je ten, že v porovnaní s Českom máme produkcií s LGBTI+ postavami pomerne málo. Na druhej strane sme preto vďační za každý záblesk pozitívneh­o vykresleni­a geja alebo lesby. Azda je len otázkou času, kedy ich budeme v televízii vídať častejšie. Opäť je tu však ten zvláštny paradox. Mnohí tvorcovia hovoria, že queer postavy sú už všade, tak načo by ich ešte niekam pchali. Áno, na streamovac­ích službách sú v množstve seriálov a filmov, ale to neplatí o našej domácej tvorbe. Práve tým, že v tejto oblasti zaostávame za ostatným svetom, dostávame sa do čudného vákua, v ktorom sú reakcie, že s tým netreba nič robiť. Pritom je veľmi dôležité, aby boli rodiny, ktoré si sadajú k televízoru, konfrontov­ané s rôznorodým­i postavami. Nielen s LGBTI+ ľuďmi, ale aj s Rómami, s hendikepov­anými ľuďmi či s inými znevýhodne­nými menšinami.

Mnohí tvorcovia hovoria, že queer postavy sú už všade, tak načo by ich ešte niekam pchali. Áno, na streamovac­ích službách sú v množstve seriálov a filmov, ale to neplatí o našej domácej tvorbe. V tejto oblasti zaostávame za svetom.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia