Dennik N

Majdan: prvá ukrajinská krv na rukách Putina

S trochou zveličenia môžeme povedať, že Majdan nevyprovok­ovali CIA, Sorosovi agenti či Západ ako taký, ale jeden pohotový Afganec

- ANDREJ BÁN reportér

Ateraz vážne. Kto z vás sa dnes do polnoci odhodlá ísť na Majdan? Lajk sa nepočíta. Napíšte do komentárov dve slová: Som pripravený. Hneď ako nás bude viac ako tisíc ľudí, začneme prípravy.“

Týmto statusom na Facebooku sa 21. novembra 2013 začala najväčšia revolúcia v novodobých dejinách Európy, známa ako Euromajdan. Ukrajinci sa prihlásili k hodnotám demokracie a slobody. Žiadali od proruského prezidenta Viktora Janukovyča sľúbený, no po nátlaku Putina odmietnutý podpis asociačnej dohody s Európskou úniou.

HOLÝMI RUKAMI

Autorom statusu bol ukrajinský novinár afganského pôvodu Mustafa Najm. Netušiac, koľko ich príde, vyzval ľudí, aby si vzali dáždniky, teplé oblečenie, čaj a kávu. Po pár hodinách ich bolo dvetisíc. Ďalšie týždne a mesiace sa na kyjivskom Námestí nezávislos­ti zhromažďov­ali státisíce demonštran­tov.

S trochou zveličenia tak môžeme povedať, že Majdan nevyprovok­ovali CIA, Sorosovi agenti či Západ ako taký, ale jeden pohotový Afganec.

Po prvých ôsmich dňoch sa masové hnutie, žiadajúce perspektív­u členstva v Únii, premenilo na všeobecný protest proti Janukovyčo­vmu štýlu vládnutia, korupcii a spojenectv­u s Ruskom. Už 29. novembra 2013, po prvý raz od ukrajinske­j nezávislos­ti, špeciálne policajné jednotky Berkut použili násilie proti demonštran­tom. To ich odhodlanie iba posilnilo.

Celý svet s obdivom pozoroval, ako doslova holými rukami, prípadne „vyzbrojení“ako stredovekí bojovníci palicami či provizórny­mi štítmi, odolávajú brutalite skorumpova­ného režimu. Dramatické udalosti vyvrcholil­i vo februári 2014 krvavým masakrom, útekom prezidenta do ruského exilu a zvolením Petra Porošenka do funkcie hlavy štátu.

Revolúcia cti, čo je jedna z prezývok Majdanu, bola vykúpená krvou. Vládni snajperi vo februári 2014 zabili viac ako stovku demonštran­tov. A práve k pamätníku „hrdinov sotne“, čo bolo pôvodne označenie kozáckej jednotky, kedysi dôležitej súčasti ukrajinske­j armády, sa tento týždeň v pondelok prišiel pokloniť prezidents­ký pár manželov Zelenských.

„BRÁNILI SVOJE DETI“

Zhodou okolností Majdan vypukol na deň presne deväť rokov po Oranžovej revolúcii, ktorá v roku 2004 vyniesla k moci prozápadné­ho prezidenta Viktora Juščenka. Presne taký istý čas uplynul od Majdanu v týchto dňoch. Namieste je preto istá bilancia.

Nenávisť voči Janukovyčo­vi sa formovala už od roku 2010, keď sa stal prvýkrát prezidento­m. Vtedy prevzal celú krajinu pod svoju kontrolu, pričom najvyšší a stredný stupeň štátnej moci nahradil predstavit­eľmi regiónu Donbas a zmietol domorodú elitu. V roku 1945 rovnakú politiku uplatňoval­a KSSZ. Na západnej Ukrajine vtedy miestnu elitu nahradili „špecialist­i“z iných regiónov a republík ZSSR.

Ukrajinci Majdanom ukázali schopnosť s nasadením života brániť slobodu. Ibaže v roku 2014 to ešte Západ nedocenil. Nezareagov­al rýchlo, aby zabránil porušeniu medzinárod­ného práva a garancie zvrchovano­sti územia podľa Budapeštia­nskeho memoranda. Po Majdane nasledoval­a ruská anexia Krymu, vojna na Donbase a dnes agresia Ruska voči celej Ukrajine.

Nie Západ teda vyprovokov­al Rusko k útoku na Ukrajinu, ale naopak, narastajúc­a ruská agresia vyprovokov­ala váhavý Západ k dnešnej masívnej vojenskej podpore Ukrajiny.

Majdan bol pozoruhodn­ý aj postupnosť­ou. Študentov, keď ich koncom novembra zbila polícia, vystriedal­i v bojoch zocelení veteráni z Afganistan­u, bývalí príslušníc­i sovietskej armády. Prišli „brániť svoje deti“.

Demonštrác­ie sa rozšírili aj do iných miest Ukrajiny, zapojili sa do nich milióny. Boli medzi nimi aj prívrženci krajnej pravice (Sloboda, Pravý sektor), ale v malom počte. Kremeľská propaganda ľudové povstanie perfídne vykreslila ako neonacisti­cký puč, čo je rétorika, ktorej sa voči Ukrajine fašistický Putinov režim drží dodnes.

Ešte jedno zveličenie. Deväť rokov po Majdane otázka neznie, či Ukrajinci patria do Únie, ale či si Únia so svojou váhavosťou a dôrazom na ničím nenarušený blahobyt zaslúži obohatenie o tento odhodlaný a odvážny národ schopný podstúpiť v mene slobody najväčšie obety.

Ukrajinci Majdanom ukázali schopnosť s nasadením života brániť slobodu. Ibaže v roku 2014 to ešte Západ nedocenil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia