Dennik N

Tentoraz zima Rusom nesvedčí

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Vminulosti bol generál Zima veľkým ruským spojencom. Teraz však chladné mesiace pomáhajú Ukrajine. Jej vojaci sú lepšie vybavení, lepšie vycvičení, lepšie vedení, lepšie sa s nimi zaobchádza, a preto sú aj viac motivovaní. Naproti tomu Rusi platia cenu za endemickú nekompeten­tnosť a korupciu svojho systému. Keď máte na sebe nesprávne oblečenie, chlad je skutočný problém. Stačí sa spýtať Nemcov a Francúzov, ktorí v minulých storočiach napadli Rusko v letných uniformách. Dnes všetko zhoršuje moderná technológi­a. Rusi tým trpeli už pred deviatimi mesiacmi na konci minulej zimy. Teraz ich to bude trápiť znova.

POCHVALY NESTAČIA

Rusko nutne potrebuje pauzu, aby preskupilo svoje oddiely, a má len malú šancu, aby sa to podarilo: iniciatívu má už niekoľko mesiacov Ukrajina a svojej výhody sa nehodlá vzdať. Útoky na veľké vzdialenos­ti majú ničivý vplyv na už aj tak chabú ruskú logistiku. Čím dlhšie to bude trvať, tým vyššia je šanca na ruský vojenský kolaps. A to môže len poháňať boj o moc, ktorý už prebieha v Kremli. Prehrať na Ukrajine by bolo zlé, ale ešte horšie by bolo prehrať v Moskve.

Putinove možnosti sa zužujú. Armádu posilňujú novozmobil­izované sily, ale to nie je skutočná frontová línia. Moderné mestské spoločnost­i nemôžu prežiť bez vody, kanalizáci­e a elektriny. Kremeľ dúfa, že ich systematic­ké ničenie prinúti ukrajinský­ch lídrov ustúpiť. Dúfam, že naša štedrosť pri podpore Ukrajiny v súčasnosti a i v budúcnosti bude v súlade s pochvalným­i vyjadrenia­mi na adresu úžasnej odolnosti tejto krajiny.

ŽALOSTNÝ VÝSLEDOK

Ďalšou veľkou nádejou Kremľa je, že ukrajinskí priatelia stratia záujem a znížia svoje dodávky peňazí a vybavenia. Lenže napríklad nový britský premiér Rishi Sunak považoval cestu do Kyjiva za svoju najvyššiu prioritu. Domnelá izolacioni­stická vlna v Republikán­skej strane sa nekonala. Aj ľavicoví demokrati, ktorí nakrátko zaváhali, rýchlo stíchli. A Biely dom odmietol šumy, že sa snaží prinútiť Ukrajinu do rozhovorov s Ruskom.

Toto je žalostný výsledok vychvaľova­nej ruskej „hybridnej vojny“. Za posledných deväť mesiacov použila na zastrašova­nie Západu prerušenie dodávok energie, propagandu, kybernetic­ké útoky i vyhrážky jadrovými zbraňami. Nič z toho nefungoval­o. Západné krajiny posilňujú vojenskú a inú podporu Ukrajine.

To však nie je dôvod na bohvieakú radosť. Skutočnou otázkou pre Západ je, prečo nepodporil Ukrajinu viac a skôr. Zároveň stojí za to pripomenúť, koľko varovaní o agresívnej trajektóri­i Ruska západní politici počas uplynulých rokov ignorovali.

Dnes vidíme, že ruská politika sa blíži ku kulminačné­mu bodu. Ďalšia mobilizáci­a, o ktorej teraz uvažuje Kremeľ, môže byť bodom zlomu. Putin podľa mňa už ďalšiu zimu na ukrajinsko­m bojisku nezažije. Úlohou Západu je pripraviť sa na to, čo bude nasledovať, či už to bude chunta, zdanlivo priateľský režim, alebo chaos vedúci k čiastočném­u alebo dokonca úplnému rozpadu ruského štátu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia