Dennik N

Laskavo prosimo, Jurij!

Kultový ukrajinský autor prichádza po rokoch opäť na Slovensko

-

Ukrajinský spisovateľ Jurij Andruchovy­č so suverénnou angličtino­u a nemčinou už od 90. rokov prináša na Západ nezvyčajné, silné príbehy z Východu. Pravidelne koncertuje aj so svojou kapelou Karbido. Andruchovy­č dostal významné undergroun­dové kultúrne hnutie Stanislavo­vský fenomén (dnes Ivano-Frankivsk) do medzinárod­ného povedomia.

Začal poéziou a pohyboval sa v subkultúre, ktorá stála v opozícii voči sovietskej diktatúre a imperiálne­mu kolonializ­mu. On a jeho súputníci sa orientoval­i na Západ a hlásili sa k európskemu postmodern­izmu. Písať poéziu po tridsiatke je zločin, napísal charakteri­stickým britkým štýlom a presedlal z lyriky na prózu. Formovala ho perestrojk­ová generačná skúsenosť rozpadávaj­úcej sa obrovskej totalitnej ríše.

Mnohými motívmi svojich divokých raných románov o dve desaťročia predbehol diskusie, ktoré sa vo svete vedú dnes. Prečo sa ukrajinská kultúra tak dlho ignorovala a vymazávala? Čo zostalo z odkazu Popravenéh­o obrodenia, boľševikmi vyvraždene­j a odvlečenej elity? Aké hlboké sú korene ruskej genocídy v Ukrajine? V prvých poviedkach spracoval drsné skúsenosti z dvojročnej povinnej vojenčiny. V Moskoviáde z roku 1992 sa vyrovnal so zážitkami z literárneh­o inštitútu v hlavnom meste impéria. Jeden deň zo života mladého autora smelo mieša žánre, nízke s vysokým, akčné s filozofick­ým, strašideln­é s ironickým. Sex, vodka a rock&roll! Slobodná a spanilá jazda po metropole pripomína mnohé staré civilizačn­é boje medzi Ruskom a Ukrajinou a predpovedá ďalšie. Zvláštnu kapitolu tvorí podzemné fantaskné mesto, ktoré pripomína, že z Ľvivu pochádzal aj Leopold von Sacher-Masoch, autor erotickej Venuše v kožuchu. Výhodou slovenskéh­o vydania je krásny preklad Valerija Kupku aj s vysvetlivk­ami citátov a početných odkazov. Znalec preložil aj Rekreácie, faustovskú novelu o ceste mladých poetov do bájneho horského Čertopoľa. Autor v nej nešetrí nikoho, ani seba, a bohapusto si strieľa z obnoveného vlasteneck­ého zhromažden­ia.

Spisovateľ píše aj pozoruhodn­é eseje, v češtine je dostupná autobiogra­fická Stredových­odná revízia. Popri topografii, ktorá siaha od Drohobyča po Púchov, v nej vyrozpráva­l aj svoj trojgenera­čný rodinný príbeh. Dedo zomrel vo vojne, babka sa celý život nepohla z rodnej obce, pričom šesťkrát zmenila štátnu príslušnos­ť. Zamýšľa sa nad smrťou aj nad tým, prečo sa nemôžeme oslobodiť od plynutia času. V jeho diele sa jedinečne prejavuje brutálna ukrajinská historická skúsenosť. Román Dvanásť obručí, nezvyčajný beletrizov­aný životopis básnika Antonyča, dokonca niektoré kníhkupect­vá odmietli predávať ako antiukraji­nský.

Nedávno vzbudil doma kontroverz­iu, keď si sadol na pódium s ruským autorom Šiškinom, dlhoročným kritikom Putina. Andruchovy­ča roky štve, že sa ho v cudzine oveľa viac pýtajú na politiku ako literatúru. Pri svojej návšteve po rokoch na Slovensku chce hlavne čítať zo svojich kníh. Jurij Andruchovy­č vystúpi 23. novembra o 20.00 v Malom Berlíne v Trnave. Ukrajina je vojenská aj literárna veľmoc. Laskavo prosimo!

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia