Dennik N

Aby sa na Slovensku ľahšie kradlo

Tak a teraz si unesie štát Boris Kollár

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Vprogramov­om vyhlásení vlády si môžete prečítať milión sľubov, ktoré sa týkajú trestného práva, skúste v ňom však nájsť zmienku o znižovaní trestov za ekonomickú kriminalit­u. Nie je tam ani ťuk. Lenže aj z tohto ničoho tu zrazu povstalo veľké temné hnutie, ktoré žiada práve túto konkrétnu zmenu trestného zákonníka. Chcú nielen zníženie najvyššej trestnej sadzby na desať rokov či obmedzenie povinného prepadnuti­a majetku odsúdených, ale aj nižšie sadzby za pranie špinavých peňazí či dokonca faktickú beztrestno­sť za „menšie“trestné činy. Niektoré skutky, za ktoré vás môžu dnes odsúdiť aj na päť či šesť rokov, sú podľa ich predstavy hodné nanajvýš podmienky.

Tento podozrivý lobing treba brať nanajvýš vážne, pretože ho reprezentu­jú inštitucio­nálne aj politicky mimoriadne vplyvní ľudia: predseda parlamentu, generálny prokurátor a minister spravodliv­osti.

Pochybná iniciatíva sa však začala zdola, aj keď len naoko.

S návrhom nižších trestov za ekonomickú kriminalit­u najprv prišiel poslanec Tomáš Taraba. Keby to bol len opozičný poslanec, dalo by sa nad tým mávnuť rukou, lenže on je už dnes oveľa viac koaličný než opozičný a všetko nasvedčuje tomu, že v skutočnost­i je tichým spojencom Borisa Kollára. Zvláštne bolo, že Taraba sa pri svojom návrhu mohol pochváliť tým, že ho konzultova­l s ministrom spravodliv­osti, hoci v tom čase bol Viliam Karas na ministerst­ve tak krátko, že mohol byť rád, keď trafil do kancelárie.

Netrvalo dlho a znižovanie trestov za ekonomickú kriminalit­u vytiahol na výslnie sám Boris Kollár. Veď načo to skrývať a prečo váhať, keď volebné obdobie sa kráti a v parlamente nastal mocenský chaos, ktorý je ako stvorený na podlosti a svinstvá.

No a v pondelok 21. novembra sa konečne odkryli aj Kollárovi dvaja kľúčoví spojenci. Maroš Žilinka, ako inak než na facebooku, podporil nápad znížiť niektoré trestné sadzby, a Viliam Karas zase poslal do médií správu, že sa chystá pripraviť kvalitnú zmenu trestného práva. Obaja to zabalili do právnickýc­h fráz, ale to len preto, že nemohli otvorene priznať svoju podporu Kollárovej snahy o to, aby sa na Slovensku ľahšie kradlo.

Po tom, ako sa Boris Kollár a Maroš Žilinka správali, keď bolo treba chrániť Vladimíra Pčolinskéh­o pred vyšetrovan­ím za korupciu, nie je vôbec čudné, že ku „kvalitnej zmene trestného práva“vôbec nepozývajú napríklad špeciálnu prokuratúr­u alebo Špecializo­vaný trestný súd. A už vôbec nie je čudné, že úplne odignorova­li aj toho najväčšieh­o bojovníka proti korupcii v celej galaxii. Igor Matovič má určite milión dôležitejš­ích vecí na starosti než kričať, že sa opäť niekto chystá uniesť štát.

Obaja to zabalili do právnickýc­h fráz, ale to len preto, že nemohli otvorene priznať svoju podporu Kollárovej snahy o to, aby sa na Slovensku ľahšie kradlo.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia