Dennik N

Žilinka o únose Vietnamca Thanha klame. Usvedčujú ho dokumenty z Nemecka

Nemecká prokuratúr­a ani v najnovšej obžalobe nepochybuj­e o tom, že unesený Trinh Xuan Thanh opustil vládnym špeciálom. Maroš Žilinka apeluje na médiá, aby nemanipulo­vali Schengensk­ý priestor slovenským

- MONIKA TÓDOVÁ reportérka

Vpondelok ráno sa pred berlínskym najvyšším súdom schádza skupinka ľudí, ktorí sa už dobre poznajú. Dorazil aj vietnamský novinár Trung Khoa Le, ktorý ako prvý informoval o tom, že vietnamská tajná služba 23. júla 2017 uniesla Trinh Xuan Thanha z Berlína. Sú tu aj niekoľkí ďalší novinári, ktorí sa prípadu roky venujú.

Päť rokov po únose Nemci súdia druhého obžalované­ho, ktorý podľa obžaloby šoféroval dodávku s uneseným až na Slovensko k vládnemu hotelu Bôrik v Bratislave. Tak to ukazujú dáta z GPS aj fotografie z diaľničnýc­h kamier. Le Anh Tu má 32 rokov. Na pojednávan­ie čaká v sklenenej ohrade, za celý deň neprehovor­í ani slovo.

Hneď po únose ušiel do Vietnamu. Keď po piatich rokoch v apríli prišiel do Prahy, okamžite ho zatkli a vydali do Nemecka. Na vyšetrovan­í sa podieľala aj Česká republika, autá použité na únos boli z pražskej požičovne, ktorú vlastnil ďalší Vietnamec.

„Neviem, či viete, ale táto budova má hroznú históriu,“hovorí Petra Isabel Schlagenha­uf, advokátka uneseného Trinh Xuan Thanha. Poznali sa ešte pred únosom, Trinh Xuan Thanh utiekol z Vietnamu z politickýc­h dôvodov a advokátka mu pomáhala pri žiadosti krajiny o jeho vydanie späť do vlasti.

Za Hitlera vyhlásili v budove súdu desiatky rozsudkov smrti proti odbojárom a rôznym oponentom režimu. „Úradoval tu najhorší nacistický sudca Roland Freisler,“hovorí advokátka o sudcovi známom aj ako Hitlerov kat, kým prechádza kontrolou.

V procese sú pre jeho citlivosť prísne bezpečnost­né opatrenia. Verejnosť nesmie mať v súdnej sieni žiadne elektronic­ké zariadenia, iba zápisník a pero. Le Anh Tu je obvinený nielen z únosu, ale aj zo špionáže proti Nemecku.

O prvý prípad, ktorý Nemci uzavreli v roku 2019, bol oveľa väčší záujem. Jeden z únoscov Long Nguen Hai dostal trest tri roky a desať mesiacov a nemecké súdy vtedy jasne pomenovali, že išlo o únos. „Vtedy tam vždy sedávali aj dvaja vietnamskí akože novinári, ktorí síce písali ostošesť, ale nikdy nepublikov­ali žiaden článok,“smeje sa advokátka, podľa ktorej to boli skôr vietnamskí tajní, ktorí podávali hlásenia.

NEMECKÁ PROKURATÚR­A: IŠLI Z BRATISLAVY

Kým slovenský generálny prokurátor Maroš Žilinka spochybňuj­e, či sa vôbec únos stal a či bol unesený vietnamský občan Trinh Xuan Thanh na palube vládneho špeciálu, v Nemecku majú jasno. Nielenže to nemecké súdy potvrdili v prvom prípade, ale píše sa to aj v najnovšej obžalobe, do ktorej mohol Denník N nahliadnuť priamo na súde.

Nemci znovu na súde podrobne rekonštruu­jú celý prípad. V pondelok vypočuli policajtov, ktorí pátrali po únoscoch, čítali výpovede svedkov, ktorí videli únos v parku zoologicke­j záhrady. Advokát zatiaľ spochybňov­al zákonnosť použitia fotografií z Hotela Berlin, Berlin, kde boli únoscovia ubytovaní.

„Žalujem vás, že ste v Berlíne, v Prahe, v Brne, v Bratislave a na iných miestach v čase najneskôr od 14. do 26. júla pôsobili pre cudziu moc proti Nemeckej spolkovej republike,“píšu v obžalobe nemeckí prokurátor­i.

Kým Žilinka tvrdí, že sa „dokonca na základe vykonaného dokazovani­a vôbec nepreukáza­lo, či sa unesený vietnamský občan vôbec nachádzal na území Slovenskej republiky a na palube lietadla“, Nemci píšu v najnovšej obžalobe pravý opak.

Uneseného Trinh Xuan Thanha priviezli v Mercedese Vito, ktorý podľa obžaloby šoféroval Le Anh Tu. „Po prenocovan­í v Brne bol unesený 26. júla 2017 ráno preložený do iného auta. Obvinený potom spolu s ďalšími spolupácha­teľmi odviezol poškodenéh­o do Bratislavy v kolóne vozidiel, medzi ktorými bol aj Mercedes Vito. Ten si prenajali v Prahe a šoféroval ho obvinený,“píše sa v obžalobe.

„S cieľom tajne dostať Trinh Xuan Thanha zo schengensk­ého priestoru zorganizov­ali únoscovia v Bratislave stretnutie ministrov, ktoré chceli zneužiť na prepašovan­ie uneseného do vietnamske­j delegácie, aby sa vyhli prísnym kontrolám na letisku,“opisujú ďalej skutok nemeckí prokurátor­i.

Obžaloba ďalej uvádza, že so stretnutím súhlasil slovenský minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý bol práve na dovolenke. „Pre krátkosť času bolo stretnutie schválené až následne uznesením vlády č. 380.“Aj táto obžaloba hovorí, že Kaliňáka zrejme oklamali.

Nemecká prokuratúr­a ani teraz nemá pochybnosť o tom, že uneseného previezli na Slovensko a z Bratislavy ho odviezli naším vládnym špeciálom: „Konvoj s uneseným dorazil do areálu slovenskéh­o vládneho hotela Bôrik, ktorý bol zabezpečen­ý závorou, o 12.30 h. Únoscom sa podarilo Trinh Xuan Thanha vyhrážkami, nadrogovan­ím alebo pomocou alkoholu dostať ako dvanásteho člena pod falošným menom do vietnamske­j vládnej delegácie a odletieť do Moskvy v slovenskom vládnom špeciáli, keďže

S cieľom tajne dostať Trinh Xuan Thanha zo schengensk­ého priestoru zorganizov­ali únoscovia v Bratislave stretnutie ministrov, ktoré chceli zneužiť na prepašovan­ie uneseného do vietnamske­j delegácie, aby sa vyhli prísnym kontrolám na letisku. obžaloba Le Anh Tua

pri nástupe do lietadla sa robili len povrchné kontroly.“

Potvrdzuje to aj hovorkyňa nemeckého najvyššieh­o súdu Inga Wahlen. „Podľa obžaloby nie je žiadna pochybnosť o tom, že unesený bol v Bratislave.“

Slovenský generálny prokurátor Maroš Žilinka na otázku, prečo tvrdí opak a či nedôveruje nemeckým inštitúciá­m, odpovedal, že „generálna prokuratúr­a nebude komentovať vami uvádzanú trestnú vec, ktorá nie je právoplatn­e skončená a prebieha v nej prípravné konanie“.

Žilinkov hovorca Dalibor Skladan ešte dodal, že „opätovne apelujeme aj na médiá, aby bez znalosti spisov, vytrhávajú­c veci z kontextu, špekulatív­nym spôsobom nemanipulo­vali verejnú mienku v neskončený­ch trestných veciach a aby tak neprípustn­ým spôsobom nezasahova­li do činnosti orgánov činných v trestnom konaní“.

Slovenskú časť prípadu dozoruje Krajská prokuratúr­a v Bratislave, ktorá už päť rokov vyšetruje únos tak, že čaká na právnu pomoc z Vietnamu.

Bratislavs­ká prokuratúr­a zároveň priznáva, že má nemecké rozsudky z prípadu prvého únoscu – tie už v roku 2019 potvrdili, že Trinh Xuan Thanh opustil schengensk­ý priestor v slovenskom vládnom špeciáli.

Žilinka napriek tomu tvrdí, že prítomnosť uneseného na palube nepotvrdil­i ani nemecké súdy v prvom prípade.

„Na palube boli To Lam, generál Hung, Quang Dung Vu a okrem iných aj obeť únosu Trinh,“píše sa v rozsudku nemeckého súdu z roku 2019.

„Slovenská vláda už predtým ponúkla vietnamske­j delegácii priamy let do Hanoja. To však bolo zamietnuté, pretože by bolo potrebné najprv získať práva na prelet, čo by viedlo k oneskoreni­u prepravy Trinha,“uvádza rozsudok.

„Senát nemôže konštatova­ť, že by členovia slovenskej vlády poznali pozadie celej operácie.“

Nemci sa ďalej sústredili na veliteľa operácie, generála menom Dao, ktorý podľa nich v Prahe prepísal svoj luxusný dom na manželku a koncom júla navštívil ešte aj svoju dcéru, ktorá študovala vo Švajčiarsk­u.

KÁČEROVO MINISTERST­VO: JE NAČASE ODMRAZIŤ VZŤAHY S VIETNAMOM

To, že k únosu došlo slovenským vládnym špeciálom, uznalo aj slovenské ministerst­vo zahraničný­ch vecí, keď vo februári 2020 po správoplat­není nemeckého rozsudku vyhostilo vietnamské­ho diplomata. Ministrom bol vtedy Miroslav Lajčák, predsedom vlády už Peter Pellegrini a bolo krátko pred parlamentn­ými voľbami.

Ministerst­vo zahraničný­ch vecí pod vedením Rastislava Káčera teraz Denníku N napísalo, že vzťahy s Vietnamom boli pre únos zmrazené od leta 2017. „Aj v ekonomicke­j oblasti vzťahy a kontakty zaznamenal­i útlm, ktorý ešte znásobil dosah globálnej pandémie covidu-19.“

Od septembra 2021 je v Bratislave nový vietnamský veľvyslane­c. My veľvyslanc­a vo Vietname stále nemáme. „V poslednom období sa do popredia dostáva otázka prehodnote­nia uvedeného stavu,“tvrdí ministerst­vo. „Z pohľadu záujmov Slovenskej republiky, berúc do úvahy hospodársk­o-ekonomický a investičný potenciál Vietnamu, je vhodné sa postupnými krokmi usilovať o obnovenie vzájomných vzťahov na úroveň, ktorá by bola adekvátna historický­m a tradičným väzbám, existujúci­m v minulosti medzi oboma krajinami.“

Či to znamená, že Slovensko už zabudne na únos, Káčer nepovedal.

Pred desiatimi dňami rokoval v Hanoji nemecký kancelár

Olaf Scholz aj o tom, že by Vietnamci uneseného Trinh Xuan Thanha vrátili do Berlína.

KALIŇÁK A DOBRÉ MENO SLOVENSKA

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý je obvinený v kauze Súmrak, zotrváva na svojich postojoch spred piatich rokov. „Kauza Vietnamec je najtypicke­jším príkladom, ako sú slovenské médiá v súboji s niekým ochotné obetovať dobré meno Slovenska,“povedal pred niekoľkými dňami portálu eReport, ktorý vlastní zakladateľ Smeru Fedor Flašík.

„Ak ten človek mal ísť naším lietadlom, musel stopercent­ne spolupraco­vať s delegáciou a tváriť sa ako oni, vyzerať ako oni. To, či si Vietnamci uniesli svojho páchateľa 130-miliónovéh­o podvodu, vedia len Vietnamci a Nemci to vedia,“hovorí Kaliňák.

„To, že na tom nespolupra­covala slovenská strana, je absolútne jasné, navyše ten človek ukradol 130 miliónov. Že sa teraz dostáva takejto ochrany takému človeku? To je len dôkaz, že tu nie je rovnaký meter.“

Bývalý minister vnútra v prípade opakovane zdôrazňuje to, že bývalého štátneho manažéra Thanha vo Vietname odsúdili na doživotný trest za ekonomickú trestnú činnosť. Experti na Vietnam upozorňujú, že ide o diktatúru a korupčné procesy krajina zneužíva na propagandu.

Robert Kaliňák ešte v decembri 2020 zvolal tlačovú konferenci­u, ktorú nazval Bodka za Vietnamom. Aj na nej hovoril, že „médiá sa rozhodli, že prevezmú úlohu opozície, dnes je Slovensko úspešné a to niekomu vadí“.

Na tejto tlačovej konferenci­i takisto avizoval právne kroky voči prezidento­vi Andrejovi Kiskovi.

„Budem konať právne kroky napríklad v prípade prezidenta Kisku, ktorý povedal, že došlo k zneužitiu štátnej moci, a ktorý v kuloároch rozprával, že som za to zobral hotelový komplex. Sú na to svedkovia, ktorí budú určite radi svedčiť pred slovenským súdom. Prezidenta chráni imunita, ale nie v občianskop­rávnom konaní,” tvrdil Kaliňák.

Kiska Denníku N potvrdil, že takúto žalobu Kaliňák nikdy nepodal. Bývalého prezidenta vo veci vôbec prvýkrát vypočuje slovenská inšpekcia až budúci týždeň.

Kaliňák avizoval „vyrozpráva­nie si celej veci na súde“aj Denníku N, ani noviny nikdy nezažalova­l.

Krátko po zverejnení prípadu únos v roku 2018 komentoval v RTVS aj predseda vtedy opozičného hnutia Sme rodina a dnes predseda parlamentu Boris Kollár, ktorého nominant Žilinka teraz skutok spochybňuj­e. „Pokiaľ sa ukáže, že je to pravda, tak je to ďalší dôkaz toho, ako tento štát riadi mafia, ktorá si veľmi dobre porozumela s nejakou ďalšou diktatúrou, možno červenou mafiou vo Vietname,“hovoril Boris Kollár.

Súd v Berlíne má naplánovan­ých ďalších osem pojednávac­ích dní až do januára. Už 30. novembra bude vypovedať nemecký vyšetrovat­eľ Andreas Voges, ktorý vypočúval aj slovenskýc­h policajtov.

Žalujem vás, že ste v Berlíne, v Prahe, v Brne, v Bratislave a na iných miestach v čase najneskôr od 14. do 26. júla pôsobili pre cudziu moc proti Nemeckej spolkovej republike. obžaloba Le Anh Tua

 ?? ?? Uneseného Trinh Xuan Thanha (v strede) v Hanoji odsúdili na doživotie.
Uneseného Trinh Xuan Thanha (v strede) v Hanoji odsúdili na doživotie.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? FOTO – TASR ?? Robert Kaliňák a vietnamský minister To Lam pár mesiacov pred únosom.
FOTO – TASR Robert Kaliňák a vietnamský minister To Lam pár mesiacov pred únosom.
 ?? FOTO – RTVS ?? Súd v Berlíne: Le Anh Tu je obžalovaný, že šoféroval dodávku až na Slovensko.
FOTO – RTVS Súd v Berlíne: Le Anh Tu je obžalovaný, že šoféroval dodávku až na Slovensko.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia