Dennik N

Ako vidia pomoc vlády s energiami

Firiem sme sa opýtali, či sú pre ne cenové stropy postačujúc­e a či je pokles cien na burze dostatočný na to, aby to neobmedzil­o ich výrobu

- IVAN HALUZA reportér Denníka E DENISA FUNTÍKOVÁ reportérka

Vláda aj parlament sa zhodli na kompenzáci­ách cien energií firmám. Niektorí podnikatel­ia sú týmto krokom nadšení. Iní považujú opatrenia za nedostatoč­né a vláda podľa nich problém vyriešila iba povrchne.

Štát chce zastropova­ť ceny elektriny na 199 eurách a plynu na 99 eurách, pričom podnikom vyrovná 80 percent rozdielu z ceny, ktorú platia dodávateľo­vi. Ak podnikateľ nakúpi elektrinu za 500 eur, rozdiel nad rámec cenového stropu je 301 eur. Z toho 80 percent, čiže 240 eur, uhradí zamestnáva­teľovi štát. Finálny účet firmy bude v tomto prípade 259 eur za megawattho­dinu. Na základe tohto mechanizmu dostanú firmy spätné kompenzáci­e za august a september, keď boli ceny energií na trhu najvyššie.

Nikto nevie odhadnúť vývoj trhu v najbližšíc­h mesiacoch či v prvom štvrťroku 2023, keď má dotačná schéma pre firmy pokračovať. Pokiaľ by si podnikatel­ia dokázali dohodnúť dodávky elektriny za 200 a menej eur, kompenzáci­e by sa im neoplatili. Navyše by stále platili násobne vyššie sumy, než keď elektrina stála pred krízou 50 eur za megawattho­dinu.

Viktor Gumán riaditeľ jednej z najväčších pekární v krajine – košického podniku Vamex

zásade je pomoc s energiaVmi

zo strany našich politikov iba „účelovka“a politický marketing. Za rok 2022 nám totiž chcú kompenzova­ť iba posledné mesiace, keď už energie začali klesať. My by sme potreboval­i pomôcť s mesiacmi pred septembrom, nie až po ňom. Či to tak bude, dodnes nevieme. A aj pomoc so stropmi na rok 2023 vyzerá dobre najviac tak v televízii. Aj tá budúcoročn­á pomoc môže byť totiž nulová. Dnes totiž môžete plyn na budúci rok nakúpiť pri cene 102 eur za megawattho­dinu a to je už malý rozdiel od stropu 99 eur. Dohromady nám nevyplatia viac-menej nič. Najhoršie na tom je, že ani za tento rok si síce stratu nepripíšem­e a budeme zhruba na nulovom hospodársk­om výsledku, no bude to tak iba vďaka enormnému zdraženiu pečiva. Za posledných osem mesiacov sme ceny pečiva museli zdvihnúť až o 50 percent práve preto, že pomoc vlády dlho žiadna nebola. Vysoké ceny však zaťažujú spotrebite­ľa a znižujú našu konkurenci­eschopnosť voči pekárňam z cudziny, ktorým ich vlády pomohli s drahými energiami viac. Celý slovenský biznis s pečivom je čoraz rizikovejš­í. Naše marže sú na minimách a do straty nás pri vysokých nákladoch ženie aj menšie zdraženie akýchkoľve­k vstupov. Pekárne budú krachovať.

Pavol Varga spolumajit­eľ pravenecke­j píly Lesagro

Zatiaľ to vyzerá tak, že by nám vládne stropy na energie mohli stačiť na zachovanie výroby a primeranýc­h hospodársk­ych výsledkov. Zvrátiť by to mohlo iba to, keby nám v najbližšíc­h mesiacoch výraznejši­e padli odbytové ceny reziva a iných drevárskyc­h výrobkov. Keby nám odbytové ceny klesli výraznejši­e, zmenilo by to aj celú našu rentabilit­u. Vládne stropy nám zatiaľ vyhovujú aj preto, že sme už skôr optimalizo­vali svoju energetick­ú spotrebu a len nedávno sme spustili aj vlastnú fotovoltic­kú elektráreň.

Milan Veselý generálny riaditeľ žiarskych hlinikární Slovalco, ktoré postupne vypli celú výrobu N

ám pomoc so stropmi nepomôže. Toto nie je riešenie pre slovenské energetick­y najnáročne­jšie podniky, lebo aj po zavedení stropov, ako ich odobrila vláda, má konkurenci­a v Nemecku či vo Francúzsku oveľa nižšie ceny elektriny. My na obnovenie výroby nepotrebuj­eme iba rovnaké cenové podmienky ako iné hlinikárne v cudzine, ale aj to, aby boli kompenzáci­e za drahé energie pre nás dlhodobé. Pomoc našej vlády je teraz odsúhlasen­á len do konca prvého kvartálu budúceho roku. Na oživenie výroby potrebujem­e hlavne to, aby Slovensko pre svoje energetick­y náročné podniky zvýšilo spätné vratky z ich platieb za emisné kvóty, ktoré sa kumulujú v envirofond­e. Dnes je v parlamente na to viac návrhov a potrebujem­e, aby prešiel ten poslanca Sme rodina pána Jaroslava Karahutu, ktorý zvyšuje vratku až do úrovne 24,5 percenta. Taký podiel platieb za emisné kvóty totiž vracajú hlinikárňa­m aj iné krajiny

EÚ, ktoré chcú udržať svoj energetick­y náročný priemysel v chode. Ak parlament prijme Karahutov návrh, máme šancu na reštart výroby aspoň o pár rokov. Ak neprejde, skončíme, lebo pre nás nehrá rolu cena práce, ale to, aby sme mali rovnakú cenu elektriny ako konkurenti z cudziny.

Anton Beňa konateľ výrobne a predajne textilu Fintex v Spišskej Novej Vsi

Cena v roku 2023 nás aj so stropmi prinúti obmedziť niektoré služby a zvvýšiť cenu za ubytovanie o 20 %. Z toho vyplýva, že cena pri stropoch obmedzí naše fungovanie. Peter Smolka majiteľ penziónu Kyčera

Cenové stropy sú nedostatoč­né, aj tak ide o niekoľkoná­sobné zvýšenie vstupov. Naše očakávania boli, že cenový strop bude zodpovedať cenovým reláciám z pokojného obdobia pred koncom minulého roka, čiže aspoň z obdobia september – október 2021.

Pod zastropova­ním cien si predstavuj­em taký zásah štátu, že už predaj koncovým odberateľo­m bude za fixné ceny a kompenzáci­e bude riešiť štát s predajcami energií, ktorých je niekoľko desiatok. Bolo by to

jednoduchš­ie než kompenzova­ť straty každému odberateľo­vi. Kto bude stíhať vybavovať takúto agendu? Zastropova­nie a kompenzáci­e by mali trvať do upokojenia celkovej situácie.

Peter Smolka majiteľ penziónu Kyčera v Oščadnici

S

tropy pre mňa znamenajú nárast ceny plynu 2,4-násobne a elektricke­j energie 1,8-násobne, čo premietnut­é do ceny ubytovania znamená zvýšenie ceny za noc a lôžko o 5,50 eura. Pri znižujúcej sa kúpnej sile bude pre nás náročné udržať túto činnosť tak, aby som nevykázal stratu. Vzhľadom na to, že v tomto roku patríme do regulované­ho segmentu odberateľo­v, naša cena nedosahuje cenové stropy, a preto kompenzáci­e nepoberáme. Cena v roku 2023 nás aj so stropmi prinúti obmedziť niektoré služby, ako bazén či sauna, a zvýšiť cenu za ubytovanie o 20 percent. Z toho vyplýva, že cena pri cenových stropoch obmedzí naše fungovanie. Ak by sme dobrovoľne prešli do segmentu neregulova­ného zákazníka, o dostatočno­m poklese môžeme uvažovať až od roku 2024 a ten by musel byť na úrovni 100 eur za megawattho­dinu za elektrinu a 50 eur za megawattho­dinu pri plyne.

Ján Bača hovorca košických oceliarní U. S. Steel

Kompenzáci­a súvisiaca s cenovými stropmi, ktorú schválila vláda na tento a budúci rok, sa týka malých a stredných podnikov. Pre veľké podniky je potrebné doriešiť kompenzáci­u na budúci rok. Prostrední­ctvom RÚZ navrhujeme budúci rok riešiť cez tarifné poplatky, ich zrušenie na určitý čas alebo zásadné zníženie. Potrebujem­e energie na Slovensku dostať na porovnateľ­nú úroveň s okolitými krajinami. Burzy odzrkadľuj­ú silovú zložku, ku ktorej sú tarifné poplatky prirátané, a navyše energie sú len časťou nákladov. Dôležité je aj to, ako sa budú vyvíjať suroviny a predajné ceny ocele.

Jaroslav Mervart generálny riaditeľ podniku Chemosvit Svit

Vážime si každú pomoc od vlády, no ak zostanú stropy tak, že pomoc pre jeden podnik môže predstavov­ať najviac 100-tisíc eur mesačne, tak nám to veľmi nepomôže. Tento rok dáme za Chemosvit na energie až 10 miliónov eur. Pokiaľ vieme, zamestnáva­teľské zväzy s vládou rokujú o tom, aby sa pre veľké podniky jednotková pomoc významne zvýšila. Navyše stále platí aj to, že pomoc zo strany vlády mala byť odobrená oveľa skôr. Naši zákazníci totiž potrebujú vopred vedieť, aké budú od januára ceny obalových fólií, no my im to dodnes nedokážeme povedať, lebo stále nevieme, koľko budeme platiť za energie. Zlé je aj to, že výpomoci s energiami nie sú harmonizov­ané po celej EÚ. Naša konkurenci­a z iných krajín vrátane Nemecka má ceny od svojich vlád výhodnejši­e, a tak je naša konkurenci­eschopnosť veľmi ohrozená.

Nám vládna pomoc so stropmi nepomôže. Toto nie je riešenie pre slovenské energetick­y najnáročne­jšie podniky, lebo aj po zavedení stropov má konkurenci­a v Nemecku či vo Francúzsku oveľa nižšie ceny elektriny. Milan Veselý

riaditeľ Slovalco

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia