Dennik N

OFZ: Vládna pomoc pre nás nič nerieši

- IVAN HALUZA

Oravské ferozliati­nové závody (OFZ) boli nútené pre drahé energie odstaviť všetky svoje pece už počas letných prázdnin. Z pôvodných 300 zamestnanc­ov si na prípadné oživenie výroby nechali iba poslednú stovku. Denník E sa rozprával s výkonným riaditeľom spoločnost­i Branislavo­m Klocokom o tom, či tohto dôležitého zamestnáva­teľa môžu zachrániť pred definitívn­ym koncom vládne výpomoci.

Dokážete postupne obnovovať výrobu po tom, čo ceny energií v posledných týždňoch klesli?

Ešte nedávno sme naozaj uvažovali o spustení aspoň jednej z našich siedmich pecí, ale vývoj cien energií sa zasa otočil. Dnes je elektrina znova nad 200 eurami za megawattho­dinu. Za posledný týždeň stúpla o 80 až 90 eur. Znovuspust­enie pece musíme teda zas prehodnoti­ť. Pred pár týždňami sme spustili iba malú špeciálnu pec, ktorá kryje len dve percentá našej produkcie. Využili sme ju iba na znovupreta­venie špecifický­ch tavieb, ktoré máme na sklade už dlhšie a pri ktorých len chceme zachovať potrebnú kvalitu. Veľké pece nám stále všetky stoja. Elektrina bola nižšie iba krátky čas. A od januára môže ísť zasa vyššie, ako je dnes.

Ako hodnotíte už parlamento­m odobrenú výpomoc pre firmy vo forme cenových stropov vo výške 99 eur za MWh pre plyn a 199 eur za MWh pre elektrinu i vo forme osobitnej dotácie vo výške 40 miliónov eur pre energetick­y náročné firmy, akou ste aj vy? Je dostatočná na záchranu OFZ?

Je dobré, že vláda už niečo schválila. Každá pomoc je pre firmy pri terajších vysokých cenách energií dobrá, a tak ju nechcem celú kritizovať. Ale treba si povedať aj to, že z platieb za elektrinu nad cenou 199 eur za megawattho­dinu bude štát firmám vracať iba 80 percent, a tak elektrina pre podniky bude v skutočnost­i stáť zhruba 250 eur. To je pre ne stále trojnásobn­e až štvornásob­ne drahšia elektrina ako vlani. Ďalej si treba povedať aj to, že stropy sú schválené len na prvý kvartál budúceho roku, a čo bude potom, sa nevie. Jeden podnik dostane zo stropovani­a od štátu najviac 100-tisíc eur za mesiac, zatiaľ čo energetick­y náročnú fabriku stojí elektrina mesačne aj vyše milióna eur. Stropy teda pomôžu iba firmám s relatívne malou spotrebou elektriny. No najväčší problém pre nás je, že konkurenci­a OFZ zo západoeuró­pskych krajín má svojimi vládami ceny elektriny znížené ešte oveľa výraznejši­e, než to robia slovenské stropy.

S akými cenami elektriny pracujú konkurenti spoločnost­i OFZ?

Majú ju na zhruba 50 eurách za megawattho­dinu. Takéto nízke ceny má francúzsky energetick­y náročný priemysel. Zabezpečuj­e mu to jeho vlastná vláda. Podobne nízke ceny majú aj Nóri. Nie sú súčasťou EÚ a ceny na dodávku energií majú vďaka svojej národnej legislatív­e bežne uzavreté na 10 až 20 rokov. V Únii sa to dá najviac na tri roky. My nevieme teraz konkurovať takýmto hutám z cudziny.

A čo osobitná pomoc pre energetick­y náročnejši­e firmy vo výške 40 miliónov eur? Tá im viac pomôcť nemôže?

Ak sa nemýlim, tak pre energetick­y najnáročne­jšie slovenské firmy, medzi ktoré patríme aj my, to nie je žiadna nová pomoc. Ide o zľavy z prenosovýc­h poplatkov, ktoré najväčší spotrebite­lia energií dostavajú od štátu už dlhšie, a teraz vláda len schválila výšku, ktorá bude vyplatená za tento rok. Tie najväčšie priemyseln­é fabriky sú z tejto pomoci tak či tak vylúčené, keďže zľavy majú už priamo na poplatkoch. Efekt z tejto pomoci budú mať najmä automobilk­y a stredne energetick­y náročný priemysel.

Z toho, čo hovoríte, pre vás teda odobrené štátne výpomoci nič neriešia a stále hrozí koniec OFZ?

Pre nás tá výpomoc nie je v princípe žiadna. Nič nám nerieši. Zo 40 miliónov eur k nám nič nepríde a slovenské stropy sú nastavené tak vysoko, že my nevieme obnoviť výrobu bez toho, aby sme produkoval­i iba obrovské straty.

Dokedy udržíte bez oživených pecí posledných 100 zamestnanc­ov, ktorých si držíte na možné oživenie výroby?

Interný termín na konečné rozhodnuti­e o budúcnosti fabriky sme si stanovili do konca prvého polroka budúceho roku. Ak sa do leta v EÚ nevykryšta­lizuje, ako to vlastne pôjde ďalej s našou energetiko­u i priemyslom, budeme musieť prijať také kroky, po ktorých už obnovenie výroby bude veľmi zložité.

Počas jesene ste pre zastavenie výroby prepustili až 200 zamestnanc­ov. Ak by prišlo k obnoveniu výroby, budete vedieť tých vyškolenýc­h ľudí získať späť alebo si budete musieť vychovať nových?

Väčšia časť našich bývalých zamestnanc­ov je už preč, lebo si našli prácu niekde inde. Odhadujem, že zhruba tretinu ľudí by sme vedeli získať späť. Ak sa nám podarí znova rozbehnúť, budeme musieť investovať do väčšej automatizá­cie, aby naša fabrika nepotrebov­ala toľko ľudí ako dnes. A budeme si musieť hľadať aj nových ľudí.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia