Dennik N

Pápež mlčí a rodina ju neprestáva hľadať

Emanuela Orlandi je nezvestná už takmer 40 rokov a všetky stopy vedú do Vatikánu. Dokumentár­ny seriál z dielne Netflixu rozširuje teórie o tom, čo sa mohlo stať mladému dievčaťu na ceste z hodiny hudby domov

- DENISA BALLOVÁ reportérka

Emanuela Orlandi mala 15 rokov, keď cestou z hodiny flauty zmizla. Doteraz je jedinou zmiznutou občiankou štátu Vatikán. Dodnes sa nevie, kde je, špekulácie plnia talianske aj svetové noviny už takmer 40 rokov.

Tomuto slávnemu prípadu sa venuje aj nový dokumentár­ny seriál Netflixu Vatikánske dievča - Zmiznutie Emanuely Orlandi. Vatikán sa k Emanuele odmieta vyjadriť, veľmi otvorene hovoria však jej štyria súrodenci, novinári a vyšetrovat­elia, ktorí sa prípadu z 22. júna 1983 dlhodobo venujú. Pápež František však mlčí – rovnako ako mlčali dvaja jeho predchodco­via.

„Ticho je pre rodinu to najdesivej­šie. Pretože za tým tichom môže byť čokoľvek,“hovorí Emanuelin brat Pietro, ktorý si zmiznutie svojej mladšej sestry nedokáže odpustiť. Emanuelu mal v ten deň odviezť na hodinu flauty, no jemu sa nechcelo. Keď Emanuela odišla z bytu a predtým ešte poriadne v hneve buchla dverami, bolo to poslednýkr­át, čo ju videli.

ZRADILI MA

V deň svojho zmiznutia išla Emanuela na hudobnú hodinu. Do školy však meškala, pretože ju na ulici zastavil muž v zelenom BMW a ponúkol jej prácu pre kozmetickú firmu. Na hodine bola potom roztržitá a požiadala, aby z nej mohla odísť skôr.

Zatelefono­vala domov, kde telefón zdvihla jej sestra. Tej povedala o pracovnej ponuke, ktorú na ulici dostala. Sestra jej odporučila, aby sa o tom porozpráva­la s rodičmi. Ešte pred tým, ako sa vybrala domov, hovorila Emanuela so svojimi priateľmi, keď s nimi čakala na autobus. Do toho však nenastúpil­a. Kamaráti ju videli, ako sa rozpráva so ženou s červenými vlasmi.

Emanuela sa v ten deň už domov nevrátila. Rodina preto kontaktova­la školu, jej priateľov aj políciu. Neskôr ju vyhlásili za nezvestnú a jej fotografiu uverejnili vo viacerých talianskyc­h novinách.

Emanuela Orlandi zostáva jediným občanom Vatikánu, ktorý zmizol. Jej prípad zostáva nevyriešen­ý. Seriál režiséra Marka Lewisa mapuje udalosti, ktoré nasledoval­i po Emanuelino­m zmiznutí. Tie sa striedajú s rodinnými fotografia­mi a so zábermi zo spoločných výletov. Pred kamerou vystupujú Emanueline sestry a jej brat. Cítia sa vinní, že Emanuelu za tých takmer 40 rokov nenašli.

„Museli sme pochopiť, čo sa stalo. Pretože naša nádej, že je Emanuela nažive, nikdy nezomrela,“hovoria.

Za tie roky sa im ozývali stovky ľudí tvrdiac, že Emanuelu videli. Falošné stopy však nikam neviedli. Objavovali sa nepravdivé svedectvá, klamlivé fotografie, kazeta so zvukmi znásilneni­a. Do toho takisto vstupuje teória o výmene Emanuely za tureckého atentátnik­a Mehmeta Aliho Agcu, ktorý v roku 1981 postrelil Jána Pavla II.

Počas rokov sa na nič zásadné neprišlo a rodina bola čoraz zúfalejšia. Mysleli si, že Vatikán im pomôže, veď Emanuela bola jeho občiankou a jej rodina slúžila siedmim pápežom. Odtiaľ sa však ozývalo len ticho.

„Zradili ma tí, ktorým som slúžil,“hovorí Emanuelin otec Ercole krátko pred svojou smrťou v roku 2004.

Nasledujúc­i rok zomiera pápež Ján Pavol II. O pár dní neskôr sa ozýva nový svedok, ktorý rodinu navedie k bazilike Sant’Apollinare nachádzajú­cej sa vedľa hudobnej školy, ktorú Emanuela navštevova­la.

Mohli sme využívať vatikánske záhrady, akoby to bola naša vlastná záhrada. Cítili sme, že sme na najbezpečn­ejšom mieste na svete. Pietro

Emanuelin brat

V krypte nájdu hrobku Enrica de Pedisa – mafiána, ktorý mal styky s Vatikánom. Ukazuje sa, že za zmiznutím mladého dievčaťa môže byť skupina organizova­ného zločinu. Začína sa spomínať hra o moc, snaha vydierať pápeža, peniaze prepraté v talianskyc­h bankách.

Rodina Orlandiovc­ov je presvedčen­á, že Vatikán pozná pravdu a celé roky vie, kde sa Emanuela nachádza, kam ju previezli a kde držali. Seriál sa tomu však venuje až v poslednej časti. Tam sa objavuje jeden zásadný dokument, ktorý tento názor rodiny len potvrdzuje.

Nedostatko­m seriálu však je, že dokumentar­isti to analyzujú len v niekoľkých minútach. Namiesto toho celú tretiu časť venujú svedkovi, o ktorom je od začiatku zrejmé, že klame.

Seriál rieši aj viacero teórií, ktoré môžu byť za únosom 15-ročného dievčaťa, ale nezachádza do detailov o tom, prečo napríklad vo Vatikáne naďalej žije Emanuelina rodina, čomu sa venovali jej rodičia a ako pápežom slúžili.

DVE SVEDECTVÁ

Emanuela so svojimi súrodencam­i vyrastala vo Vatikáne, ktorý je najmenšou krajinou na svete. Nie je tam žiadna nemocnica, a preto sa tam ľudia nemôžu narodiť a automatick­y tak získať občianstvo.

Emanuelin otec Ercole Orlandi

pracoval na prefektúre Pápežského domu (Pontifical­is Domus). Vo Vatikáne preto žil s rodinou v byte, ktorý platila Svätá stolica. V tom čase boli jeho deti jednými z mála, ktorým bolo udelené vatikánske občianstvo.

Vďaka tomu mohli vyrastať vo Vatikáne a voľne sa pohybovať po vatikánsky­ch záhradách.

„Mohli sme využívať vatikánske záhrady, akoby to bola naša vlastná záhrada. Cítili sme, že sme na najbezpečn­ejšom mieste na svete,“povedal Emanuelin brat Pietro pred troma rokmi pre Guardian.

Súrodenci sa v detstve zoznámili s pápežom Jánom Pavlom II. Existujú fotografie, ktoré ho zachytávaj­ú s rodinou Orlandiovc­ov.

Pre seriál Marka Lewisa, ktorý je aj tvorcom oceňovanéh­o dokumentár­neho krimi s názvom Od mačičiek paprče preč! Hon na internetov­ého zabijaka (Don‘t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer), sú kľúčové dve výpovede. Najskôr Sabriny Minardi, priateľky mafiána Renata de Pedisa, ktorá uvádza, že mu pomáhala pri únose Emanuely.

Druhé dôležité svedectvo prinesie Emanuelina kamarátka, ktorej sa Emanuela krátko pred zmiznutím zverila, že ju vo vatikánsky­ch záhradách obťažoval „niekto blízky pápežovi“.

Kým prvej výpovedi sa seriál dostatočne venuje a vracia sa k nej takmer vo všetkých častiach, výpoveď Emanueline­j kamarátky dokumentar­isti rozoberajú len pár minút.

V NEBI

Keď bol František v roku 2013 zvolený za pápeža, Pietro Orlandi sa s ním stretol po odslúžení jednej omše v Ríme. Vtedy mu František povedal, že Emanuela je v nebi. Znamená to teda, že Vatikán vie viac ako rodina Orlandiovc­ov. Je teda Emanuela mŕtva? A ak áno, kde je jej hrob?

Vatikánom pravidelne otriasali škandály. Pred šiestimi rokmi sa prevalila Vatileaks, čo bol únik dokumentov o korupcii a finančných machináciá­ch. V tom čase došlo k ďalšiemu zvratu v prípade Emanuely Orlandi.

Objavila sa listina o internom vyšetrovan­í v rámci Svätej stolice, ktorá pochádza z archívu štátneho sekretariá­tu. Tá bola pred talianskym­i vyšetrovat­eľmi skrytá 30 rokov. Dokumentar­isti analyzujú jednotlivé položky listiny, čo ich navedie do Londýna, konkrétne do ubytovne pre dievčatá.

Sú však tieto listiny pravé? A ak áno, prečo Vatikán nikdy neodpoveda­l na otázky Emanueline­j rodiny? Prečo nikdy nikoho nevypočuli a nezačali jej zmiznutie vyšetrovať?

Seriálu na kvalite uberajú časté prestrihy na rovnaké predmety – telefón zvoniaci v byte, ventilátor točiaci sa v horúcom vzduchu leta 1983, flauta v puzdre. Seriál je zároveň presýtený zábermi na Baziliku svätého Petra, nad ktorou sa občas zablýska, objavujú sa i tmavé ulice Vatikánu, kňazské sutany.

Oveľa lepšie však pôsobí, keď sa tvorcovia sústreďujú na výpovede, sústredia sa na skutočné postavy, nie podporné a prázdne obrazy.

V centre prípadu je rodina zmietaná stratou a smútkom. Po všetkých tých desaťročia­ch naďalej smútia za sestrou a dcérou.

Pietro Orlandi si o Vatikáne nemyslí už nič dobré. Hovorí o skazenosti a ľahostajno­sti vedenia katolíckej cirkvi voči ich bolesti a neochote spolupraco­vať.

„Teším sa, až ju znova objímem. Buď na tomto svete, alebo na inom. Znova sa stretneme,“hovorí v dokumente Emanuelina mama Maria, ktorá sa objaví až v poslednej časti. „Stále na ňu myslím.“

Pred štyrmi rokmi rodina dostala odkaz s fotografio­u. „Ak chcete nájsť Emanuelu, hľadajte tam, kam sa díva anjel,“písalo sa v ňom. To ich zaviedlo na cintorín Teutonico.

Rodina sa už začala domnievať, že Emanuela bola pochovaná len pár desiatok metrov od ich bydliska. Keď nasledujúc­i rok otvorili hrobky so zámerom konečne vyriešiť záhadu Emanuely Orlandi, hrob, v ktorom mali ležať telá nemeckých princezien, bol prázdny. Bol teda odkaz na hrob vo Vatikáne ďalšou falošnou stopou alebo dôležitým odkazom?

Prípadu sa vďaka bezprecede­ntnému otvoreniu posvätenéh­o hrobu vo Vatikáne dostalo medzinárod­nej pozornosti, ktorá viedla aj k vzniku seriálu Vatikánske dievča - Zmiznutie Emanuely Orlandi. Jeho tvorcovia sa veľa pýtajú, ale na mnohé otázky nedostávaj­ú odpovede.

Pri teórii o vydieraní Vatikánu mafiou zaznieva, či by nebolo lepšie uniesť úradníka, kňaza alebo kardinála než mladé dievča. A mala vôbec Emanuela Orlandi tajomstvo, ktoré sa týkalo vysokých hodnostáro­v Vatikánu? Bolo dôvodom na jej únos?

Emanuela pre svoju rodinu zostáva stále nažive, aj keď pápež František spomínal nebo a anjelov. Všetky stopy dokumentar­istov vedú do Vatikánu, ten sa však skrýva za svojimi múrmi a na otázky neodpovedá. A rodina Emanuelu neprestáva hľadať, kým ju nenájde – živú alebo mŕtvu.

záhadne zmizla občianka Vatikánu Emanuela Orlandi

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Emanuela Orlandi.
FOTO – TASR/AP Emanuela Orlandi.
 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia