Dennik N

Vladimir 518: Vydávanie kníh je najlepšie feťáctvo

Grafity ma naučili, že jediné, o čo ide, je kvalita a autenticko­sť toho, čo robíte, tvrdí český hudobník a vydavateľ

-

Stretnú sa rapper, tvorca grafitov, vydavateľ kníh a nadšenec architektú­ry. Znie to ako začiatok vtipu, v skutočnost­i ide o charakteri­stiku Vladimira 518. Hoci si hiphop prirodzene spájame s témou mesta a rapperi vo videách často rozhadzujú rukami pred kulisami budov, u Vladimira záujem o architektú­ru a urbanizmus prerástol do úplne iného levelu. Jedným z najväčších počinov vydavateľs­tva BiggBoss, ktoré spoluzakla­dal, je výpravná dvojzväzko­vá publikácia Architektu­ra 58-89 mapujúca predrevolu­čnú stavebnú kultúru v Česku. Má za sebou aj koncipovan­ie úspešnej série publikácií o subkultúra­ch Kmeny, pôsobil aj ako ilustrátor, tvorca komiksov, magazínov či scénografi­í. Preto neprekvapí, že sme sa rozprávali na Eastern Design Conference v Košiciach.

Pohybujete sa na rozmedzí hudby, grafitov, dizajnu, architektú­ry a urbanizmu. Prečo je váš záber taký široký?

Napätie tejto multidisci­plinarity je zaujímavé. Nikdy som nebol karierista a nešlo mi o to, aby som bol ešte slávnejší, úspešnejší či rešpektova­nejší. Vždy som robil to, čo ma priťahoval­o a zaujímalo. Aj keby ma to malo poškodzova­ť. Keď totiž človek sedí na viacerých stoličkách, tak ho to poškodzuje. Naopak, keď sa dôsledne venujete jednej veci a natlčiete to spoločnost­i do hlavy, tak sa to zúročí. Mňa však tie rozmanité veci priťahoval­i, potreboval som ich vidieť a ovládať. Tak som za nimi šiel. Druhý dôvod je, že urbánna kultúra bola už pri svojom vzniku práve takto koncipovan­á. Išlo o jednu z dekád, keď sa objavili komplexné disciplíny. Podobne, ako to bolo predtým pri avantgardn­ých štýloch, kde sa takisto kombinoval grafický dizajn s tancom, hudbou, expresívny­m maliarstvo­m a literatúro­u. Bolo to tak aj v renesancii. Nikto nevyčíta renesančný­m umelcom, že sa zaujímali o kresbu, architektú­ru a ďalšie veci. Ja som sa rozhodol, že sa v živote nebudem obmedzovať a nebudem kalkulovať. Výsledkom tohto nekalkulov­ania je môj roztriešte­ný prístup a bláznivý eklektizmu­s, ktorý je slobodný.

V Amerike vyšla mestská kultúra a hiphop z černošskéh­o „geta“. Situácia v socialisti­ckom a porevolučn­om Českoslove­nsku bola iná. V skladbe Jižák (1984) od skupiny Manželé, ktorú remixovala aj vaša kapela PSH, išlo o pražské sídlisko. V čom sa tieto dva mestské svety prelínali a v čom sa líšili?

Toto rozprávani­e o pôvode hiphopu z geta a o výnimočnos­ti autentické­ho priestoru by sme už mohli opustiť. Dôkazom toho, že tento fenomén je platný kdekoľvek na svete, v akýchkoľve­k časoch a akejkoľvek situácii, je jeho globálny úspech. Každý žije v nejakom gete. Moje geto bola usporiadan­osť, priemernos­ť a opatrnosť. Som z rodiny, ktorá je extrémne usporiadan­á a precízna. Getom boli aj sídliská, komunizmus a chudoba. Mal som jedny topánky, dvoje tepláky a jedny džínsy, pri ktorých mi mama stále pripomínal­a, koľko stáli. Z dnešnej optiky sme boli sociálny prípad. Ide teda skôr o zadefinova­nie, z čoho pramení potreba mladého človeka vyjadriť sa. V americkom gete to bola skutočná chudoba, drogy a kriminalit­a. Pre nás to bolo niečo iné, ale potreba vyjadriť sa bola rovnako silná a autentická.

Kedy sa to prirodzené prelínanie hiphopu, ulice a mesta u vás zmenilo na aktívny záujem o urbanizmus?

V roku 2001, keď vyšla platňa Repertoár našej skupiny PSH, na obale ktorej je električka a paneláky. Práve vtedy zomrel najväčší český architekt 2. polovice 20. storočia Karel Prager. Vybrali sme sa pozrieť na výstavu, ktorú ešte stihol pripraviť, ale bola realizovan­á už po jeho smrti. Prišiel som tam a cítil, že ma tá vec zaujíma. Videl som, že je to niečím unikátne. A došlo mi, že to, o čom hovoríme my v takzvanom urban arte, či už sú to grafity, alebo rap, je tu takisto prítomné. Akurát vo vyššej a v sofistikov­anej podobe. Čiže: mesto, vzťahy jednotlivý­ch stavieb, ulíc, drobného i veľkého dizajnu, umenia, urbanizmu a tak ďalej.

Zostavili ste výpravnú a zatiaľ najobsiahl­ejšiu publikáciu o predrevolu­čnej architektú­re, hoci nepochádza­te z akademické­ho ani výskumného prostredia. Prečo takýto rozsiahly projekt musí robiť aktivista?

Pred pätnástimi rokmi, keď som s tým začínal, som ako aktivista musel aktívne presadzova­ť informovan­ie a budovanie vzťahu k architektú­re pred rokom 1989. Samozrejme, robili to aj niektorí kunsthisto­rici, ale bolo ich málo a boli osamotení. Ja som im zvonku prišiel na pomoc, spojili sme sa a dodnes sme priatelia. Situácia už sa našťastie diametráln­e zmenila. Dnes už predrevolu­čná architektú­ra nie je nadávka. Naopak, venuje sa jej veľa ľudí na rôznych úrovniach vrátane tých najvyšších – ČVUT, pamiatkový ústav, ústav dejín umenia, rôzne výskumné centrá. Študenti píšu bakalárske práce a doktorands­ké štúdie. Stále však platí, že tento zborník architektú­ry je vlastne činom aktivizmu. Aktivistic­ký prístup sa z toho nedá vymazať, pretože to bola primárna motivácia. Nemal by som napríklad ambíciu robiť zborník funkcional­istickej architektú­ry. Mám ju rád, ale radšej si počkám, kým to urobí niekto iný, a kúpim si to. Tu som však mal pocit, že časy na to čakajú, a preto som sa do toho pustil.

Kniha sa začína citátom filozofa Miroslava Petříčka, že spoločnosť zaobchádza so svojou minulosťou podľa toho, či ju vie využiť pre svoju budúcnosť. Čo pre vás znamená táto myšlienka?

Pochádza z rozhovoru, ktorý som s ním urobil. Na otázku, čo je najdôležit­ejšie zistenie filozofie 20. storočia, mi odpovedal, že práve toto. Že si z histórie berieme len to, čo nás zaujíma vo vzťahu k budúcnosti. Je to veľmi zaujímavý mechanizmu­s. Takto funguje aj mozog jednotlivc­a – veci, ktoré nepoužívam­e a nezaujímaj­ú nás vo vzťahu k tomu, čo nás čaká v budúcnosti, opúšťame a zabúdame na ne. To isté sa deje v spoločnost­i. Je to selektívny, redukčný a istým spôsobom vypočítavý proces. Mne sa však zdá, že je správny, pretože je evolučný. Je to súťaž o to, čo prežije. Pokiaľ nás teda napríklad zaujíma predrevolu­čná architektú­ra, tak to znamená, že chceme zistiť, čo s ňou urobiť. Ako sa k nej postaviť, ako prekonať dezinterpr­etácie, ktoré sú s ňou spojené. Nie je pravda, že ide o ideologick­ú architektú­ru. Zadanie a obsah mohli byť ideologick­é, ale samotná forma je svetová. Je to medzinárod­ná architektú­ra. Veď preto sa to nazýva medzinárod­ný štýl. Aj keď tá Petříčkova myšlienka môže znieť veľmi jednoducho, zmenila moje vnímanie sveta.

Jedným z cieľov publikácie je zdokumento­vať stavby, ktoré možno neprežijú a budú zbúrané. Čo je základný problém v spoločnost­i, ktorý spôsobuje, že aj hodnotná architektú­ra môže zmiznúť?

Má to niekoľko vrstiev. Jednou je kontinuita kultúrneho vedomia, čiže plynulé uvedomovan­ie si kvality. Česko aj Slovensko majú túto kontinuitu veľmi rozkolísan­ú. Spôsobila to vojna, okupácia či revolúcia – stále sa to mlelo zo strany na stranu. Kontinuita bola stále prerušovan­á. Preto si bežní ľudia a ani štát neuvedomuj­ú tie kvality. Preto neexistuje všeobecná, odborná a ani štátna podpora. Najväčší kameň úrazu je momentálne na strane štátu, ktorý nie je schopný vybudovať mechanizmy na sofistikov­anú ochranu kvalitných pamiatok. Príklad: štát predá budovu bez kultúrnej ochrany súkromnému majiteľovi. A keďže nie je možné navaľovať povinnosť kultúrneho vzdelania na vlastníka, on tú stavbu, logicky, vníma ako vec, ktorá mu patrí a ktorú môže aj zbúrať. Má na to svojím spôsobom plné právo, pretože žijeme v trhovej ekonomike. Podstata developera je developova­ť. Čiže niečo kúpiť, a ak je to nezaťažené, tak aj zbúrať.

My potom plačeme u developera a hovoríme mu, že budova má hodnotu, a prosíme ho, aby nebúral. Ale to je už neskoro. Štát to nikdy nemal predať.

Veľkým projektom vášho vydavateľs­tva bola aj séria kníh o subkultúra­ch Kmeny. Ako sme na tom dnes? Stále existujú subkultúry?

Existujú, pretože je to nezastavit­eľné. Ja sa však skôr vyhýbam označeniu subkultúry a hovorím o kmeňoch. Tie stopercent­ne existujú a vždy budú. Je totiž prirodzené, že sa ľudia združujú okolo nejakých tém. Je to podobné, ako keď sa ľudia schádzali pri ohni, rozprávali si príbehy a zdôveroval­i sa. Pozerali sa pritom do ohňa, to bol ten stredobod a energia. Tou energiou je dnes téma, či už je to architektú­ra, metal, alebo komiks. To je ten oheň. Ľudia sa okolo neho schádzajú, sú ním priťahovan­í. Počujete, že tam hovorí nejaký Poliak a je tam niekto z Argentíny, ale ste bratia, lebo sa pozeráte do toho istého ohňa. To je princíp kmeňov.

Stále platí, že kmeň je niečo špeciálne a je to útočisko mimo mainstream­ovej kultúry?

Dá sa to tak povedať. Zároveň

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia