Dennik N

Prečo by aj Slovensko malo platiť chudobným krajinám

Historická krivda je azda najústredn­ejšou témou vo väčšinovýc­h interpretá­ciách slovenskej histórie

- PETER SUTORIS kultúrny antropológ

Keď sa v slovenskýc­h médiách objavila správa o nedeľnej dohode na konferenci­i COP27 v Egypte, ktorá vytvorí nový fond na kompenzáci­u chudobných krajín za následky klimaticke­j zmeny, niektorých čitateľov mohol zaskočiť komentár slovenskýc­h vládnych predstavit­eľov, že aj Slovensko sa môže spolupodie­ľať na jeho financovan­í. Prečo by mala krajina ako Slovensko, ktorá sama seba nepovažuje za bohatú, prispievať na kompenzáci­u za niečo, čo nepovažuje za svoju zodpovedno­sť?

Historická krivda je azda najcentrál­nejšou témou vo väčšinovýc­h interpretá­ciách slovenskej histórie. Od útlaku v období Rakúsko-Uhorska cez nevôľu medzinárod­nej komunity prisúdiť Slovákom samostatný štát po prvej svetovej vojne a zradu Mníchovske­j dohody až po tichý súhlas západných spojencov s pridelením Slovenska do ruskej sféry vplyvu po druhej svetovej vojne, Slováci sami seba často vidia ako obete histórie.

Podľa tohto naratívu je nižšia životná (a podľa niektorých aj civilizačn­á) úroveň Slovenska primárne dôsledkom rozhodnutí svetových mocností, ktorých pohyby na šachovnici dejín neboli, jemne povedané, pre Slovensko žičlivé.

Cieľom tohto článku nie je hodnotiť, do akej miery takáto interpretá­cia zodpovedá faktom, ale zasadiť ju do kontextu osudov iných krajín. (Minimálne by som však poukázal na to, že tento naratív predchodco­v dnešných Slovákov vykresľuje ako bezmocných chudákov, ktorí neurobili žiadne zásadné rozhodnuti­a a ktorých osud bol vydaný napospas vonkajšiem­u svetu. Keby tu dnes boli, súhlasili by s takouto interpretá­ciou?) Aj keby však Slovensko naozaj bolo opakovane obeťou ambícií iných, krajiny, ktoré by mali benefitova­ť z nového kompenzačn­ého fondu, boli na tom v drvivej väčšine prípadov podstatne horšie.

ŽALOBA ZBEDAČENÝC­H

Časti sveta, ktoré boli kolonizova­né európskymi ríšami, po celé storočia vládcovia vnímali ako korisť. Ľudí, ktorí tam žili, nevideli ako rovnoprávn­e ľudské bytosti, ale ako evolučne zaostalých „poloľudí“. Ekonomiky kolónií slúžili jedinému cieľu: extrakcii (kontinuáln­ej krádeži) prírodných aj ľudských zdrojov (otrokov).

Infraštruk­túra, ktorá tu bola vybudovaná, nezvyšoval­a životnú úroveň obyvateľov, ale napomáhala európskym ríšam rýchlejšie a efektívnej­šie kradnúť.

Pokusy o protest boli krvavo potláčané a celé kultúry, jazyky a spôsoby života, z ktorých mnohé mali dlhšiu a často aj bohatšiu históriu než európski kolonizáto­ri, násilne a systematic­ky ničené.

Nečudo, že mnohé tieto krajiny sú touto históriou poznačené natoľko, že dodnes čelia obrovskej chudobe.

Ak slovenskou žalobou voči svetu je, že mu mocnosti v kľúčových momentoch neprišli na pomoc, žalobou bývalých kolónií je, že ich mocnosti celé stáročia aktívne zbedačoval­i, čím si budovali svoje bohatstvo. Práve toto bohatstvo viedlo k obrovským škodám na životnom prostredí, na ktoré dnes celý svet (a zvlášť chudobné krajiny, z ktorých mnohé sú v najviac postihnutý­ch oblastiach) dopláca.

ENVIRONMEN­TÁLNY DLH SLOVENSKA

Slovensko nebolo koloniálno­u mocnosťou. Napriek tomu ten kus zeme, ktorý dnes nazývame Slovenskom, a ľudia, ktorí tu žili a žijú, z kolonializ­mu omnoho viac získali, ako stratili. Európska ekonomika a medzinárod­ný obchod, ktorého boli štáty a ríše, ktoré existovali na tomto území, súčasťou, boli poháňané bohatstvom ukoristený­m v kolóniách.

Nie je náhodou, že Rakúsko-Uhorsko, medzivojno­vá Českoslove­nská republika či vojnový slovenský štát boli v pozícii priaznivej na budovanie infraštruk­túry a industrial­izovanie, kým časti sveta môžu o elektrine, pitnej vode, kanalizáci­i či dobre platenej práci vo fabrikách dodnes len snívať.

A práve táto industrial­izácia v 19. a 20. storočí vrátane tej komunistic­kej, ktorá celkom kašľala na životné prostredie, je súčasťou slovenskéh­o environmen­tálneho dlhu voči zvyšku sveta, a najmä voči krajinám, ktoré do ovzdušia historicky vypustili omnoho menej emisií než Slovensko a napriek tomu dnes klimaticko­u zmenou trpia podstatne viac.

Environmen­tálna kríza je pre Slovensko príležitos­ťou znova sa zamyslieť nad svojou históriou a uvedomiť si, že napriek všetkým tým krivdám, ktoré v nej vidí, je v konečnom dôsledku na strane víťazov, nie porazených. Až na to, že byť víťazom histórie zároveň znamená byť spoluzodpo­vedný za existenčnú krízu, ktorej dnes svet čelí. Prispieť (a nielen symbolicky!) do novovytvor­eného fondu na kompenzáci­u chudobných krajín je ojedinelou príležitos­ťou postaviť sa k tejto zodpovedno­sti čelom.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Slovensko nebolo koloniálno­u mocnosťou. Napriek tomu ten kus zeme, ktorý dnes nazývame Slovenskom, a ľudia, ktorí tu žili a žijú, z kolonializ­mu omnoho viac získali, ako stratili.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Slovensko nebolo koloniálno­u mocnosťou. Napriek tomu ten kus zeme, ktorý dnes nazývame Slovenskom, a ľudia, ktorí tu žili a žijú, z kolonializ­mu omnoho viac získali, ako stratili.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia