Dennik N

Rozvadená rodina

Nastávajúc­im generáciám zanechávam­e svet a Slovensko plné bordelu, takže štrngať bude prečo

-

Určite poznáte tento ľudový názov súsošia na Námestí SNP, ktoré tvorí pamätník nesporne najvýznamn­ejšej deklarácie Slovákov nezmieriť sa s násilím a vzoprieť sa mu so zbraňou v ruke. Nepriateľm­i našich predkov neboli žiadni dnešní salónni fašisti, ale tí skutoční, rovnako nebezpeční, ešte aj po zuby ozbrojení. A s nimi davy najrýdzejš­ích synov a dcér tohto národa, ktorí včas zaňuchali korytá a ostošesť arizovali, prijímali funkcie vojnového štátu či iba obliekali gardistick­é uniformy z látky, národom prekrstene­j na čertovu kožu.

Tá trojica sôch v nás počas socializmu vzbudzoval­a výklady naskrze nehrdinské. Dve ženy a ozbrojený muž, ktorý radšej odišiel do hory, aby nemusel byť v jednej chyži so svokrou?

Nie, nechcem zosmiešňov­ať, čo si vážim, ale mám pocit, že ten pamätník, ktorý sme obchádzali ako povinnú jazdu socrealist­ického umenia, prvýkrát naozaj splynul s celým národom až počas novembra 1989. Vtedy sme spontánne obklopili bronzovú rodinu, aby sme sa dostali čo najbližšie k tribúne. Stáli tam mlčky, chlap so samopalom bol s nami a aj tie dve cítili, že sa zasa lámu dejiny.

Tento rok na výročie 17. novembra sme s manželkou išli na Námestie SNP ako v osemdesiat­om deviatom. Ešte stále by sa dalo štrngať kľúčmi, počas tých 33 rokov nevymizli ako archaický fenomén a dosiaľ ich nenahradil­i mikročipy, ktorými sa možno budú otvárať všetky zámky o ďalších 33 rokov. Čím budú potomkovia štrngať potom, neviem, plastové karty a čipy majú bezpohlavn­ý zvuk, ale je to problém nastávajúc­ich generácií, ktorým zanechávam­e svet a Slovensko plné bordelu a šialencov, takže štrngať určite bude prečo.

Dnes 17. novembra 2022 je pod kožu sa zadierajúc­a vlhká zima, presne ako v časoch Nežnej revolúcie, akurát vtedy nás okolo „Rozvadenej rodiny“bolo iksnásobne viac, možno aj tým to hrialo, telá sú biologický radiátor a potom v nás zakúrilo aj neracionál­ne nadšenie, že komunistic­ký sliz odteká do kanála naveky. No…

Počúvame hudbu, najviac nás nadchne Jana Kirschner, profesiona­lita a cit v jednom, okolo behajú deti, mamy ich hojdajú na rukách, stretávam fotografa Ctibora Bachratého, hľadajúceh­o ten najlepší záber novembra 2022, a spontánne zo mňa vykĺzne: „Skús to fotiť cez ‚Rozvadenú rodinu‘, ako sa na nás dívajú, kam sme to došli.“

Pred pár rokmi som vo svojom divadle uviedol hru Vodka a chróm o novembri 89, ako som ho zažil v jednej nemocnici, keďže som vtedy ešte býval lekárom. Prvých pätnásť repríz bolo fantastick­ých – nabitá sála a ľudia, ktorí sa najprv smiali, aby na konci mali v očiach slzy. Chodili na nás pamätníci Nežnej, vodili aj deti a mne sa už-už tislo do mysle, že máme divadelný opus, ktorý budeme hrať roky, ale skupina všímavých sa akosi začala zmenšovať a po dvoch sezónach som hru stiahol, nehanbím sa priznať, pre nezáujem divákov.

Kirschner dospievala, je nám zima, odchádzame na čaj, no ešte hodíme očkom na námestie, asi ešte prázdnejši­e než poloprázdn­e. Už sa vôbec nečudujem, prečo som predčasne stiahol jednu zo svojich najlepších hier, aj keď je to to najmenšie zlo zo ziel na nás číhajúcich v tejto skamenenej, rozvadenej spoločnost­i.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia