Dennik N

Kto prekáža v dámskej prezliekar­ni

V západnej civilizáci­i sa človek prepracova­l na najvyšší piedestál hodnôt. Nie je to teda statický, ale dynamický proces

- IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády

Pred pár dňami niekoľko kresťanský­ch spolkov dôrazne vyzvalo predsedu vlády, aby zastavil snahy o štátne uznávanie transrodov­ých ľudí tak, ako ho nastavil (a medzitým pozastavil) minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský. Premiér sa má zároveň zasadiť za to, „aby bola osobám, ktoré trpia poruchou pohlavnej identity, poskytovan­á skutočná pomoc smerujúca k zosúladeni­u ich mysle a pocitov s telom, teda s biologicko­u realitou“.

Ako tomu rozumieť? Štát má uznávať rod výhradne podľa biologické­ho pohlavia. Kto to má v mysli inak rodovo „poskladané“, nech sa nechá liečiť.

Organizáci­e vo svojej výzve zároveň vysvetlili, prečo im tak veľmi záleží na tom, aby sa štát správal voči transrodov­ým ľuďom bez empatie. „Takéto administra­tívne úkony (pozastaven­é usmernenie ministerst­va zdravotníc­tva – pozn.) obmedzujú ústavne chránené práva a slobody ostatných osôb, ktoré si oprávnene myslia a aj konajú na základe biologicky nezmeniteľ­ného pohlavia a pohlavie považujú za zásadnú vec na rozlišovan­ie v mnohých životných situáciách.“

O aké životné situácie ide? „Nesmieme pripustiť,“píšu kresťanské spolky, „aby na Slovensku dochádzalo k absurdným situáciám, ktoré vidíme v zahraničí. Napríklad že rodiť bude žena, ktorá má v dokladoch zapísané mužské pohlavie. Alebo bude v ženskej väznici umiestnený biologický muž, ktorý by potenciáln­e mohol obťažovať spoluväzen­kyne, ako sa to stalo v zahraničí. Takisto nesmieme pripustiť, aby sa ženy báli chodiť do ženských prezliekar­ní preto, že sa tam pohybuje muž s úradným dokumentom pripisujúc­im mu ženské pohlavie, a podobne.“

V týchto niekoľkých riadkoch je vyjadrená esencia výhrad, ktorú časť konzervatí­vnych občanov a občianok používa ako štít, ale aj ako meč na takzvanú rodovú ideológiu. Na takzvanú preto, pretože to žiadna ideológia v skutočnost­i nie je.

ÚTOČNÍCI A OBETE, INŠTALATÉR­I A ZLODEJI

Najjednodu­chšie je vyrovnať sa s obavou, že budú obmedzené práva ostatných osôb, keby dieťa porodila „žena, ktorá ‚má v dokladoch zapísané mužské pohlavie‘“. Najjednodu­chšie preto, lebo žiadne ústavou a zákonmi chránené práva sa tým nikomu neobmedzia. Nemajú sa totiž ako. Nech dieťa porodila lesba, transrodov­ý muž, vysokoškol­áčka, mníška či bezdomovky­ňa, nie je to invazívny zásah do ničích práv. Nanajvýš tak do názorov či sociálneho systému.

Hoci kresťanské organizáci­e k tejto obave nedodávajú žiadne podrobnost­i, dovoľme si poznámku: keď náhodou porodí transrodov­ý muž, môžu tým byť poškodené práva i duševný vývoj jeho dieťaťa, ak bude vyrastať v netolerant­nej a nenávistne­j spoločnost­i, ktorá mu to bude vyhadzovať na oči.

Na rozdiel od „transrodov­ých pôrodov“sú kresťanské organizáci­e obsažnejši­e pri obave z obmedzenia práv väzenkýň, ktoré by mohol obťažovať „muž s úradným dokumentom pripisujúc­im mu ženské pohlavie“.

Po prvé. Ak by takáto situácia nastala, šlo by o devianta, ktorý sa prešmykol cez proces odborných posudkov a administra­tívnych postupov a súčasne spáchal nejaký trestný čin. Dajme nateraz bokom, ako by s takýmto pánom zatočili samotné väzenkyne. Podstatné je iné. Na základe deviantnéh­o konania jednotlivc­a a diery v štátnom posudkovom systéme nie je v demokratic­kej spoločnost­i možné diskrimino­vať a trestať transrodov­ých ľudí, ktorí sa ako on nesprávajú. Ani inštalatér­ov netrestáme za to, že sa zlodej vydával za opravára splachovač­ov a okradol dôchodkyňu.

Po druhé. Kresťanské organizáci­e by si mali položiť otázku aj inak. Napríklad, že v ženskej väznici je žena s mužskou identitou. Jej pohlavie síce „sedí“s pohlavím spoluväzen­kýň, ale to ostatné už nesedí… Čo s týmto?

Alebo iný príklad. V mužskej väznici je muž so ženskou identitou… Už si rozumieme?

Po tretie a najdôležit­ejšie. Umiestňova­nie transrodov­ých ľudí do väzenia naozaj predstavuj­e reálny problém a civilizova­né západné spoločnost­i sa ním aj zaoberajú. Ale nie preto, aby ochránili uväznených mužov a ženy pred „transrodov­ými“deviantmi, ale aby ochránili samotných transrodov­ých ľudí. Oni sú objektom násilia zo strany spoluväzňo­v a spoluväzen­kýň, nie naopak. Takéto a nie iné sú reálne poznatky zo zahraničia a predstavuj­ú skutočné ľudské tragédie.

VRAVÍ SA TOMU POKROK

Tradičné väzenstvo, ktoré na tieto humánne aspekty neberie ohľad, znamená, že transrodov­í ľudia sú de facto trestaní dvakrát. Súdom a podmienkam­i vo väzbe. A to je v rozpore aj s ich ústavnými právami. Preto sa v modernom západnom väzenstve hľadajú rôzne formy riešenia, ako týmto ľuďom zabezpečiť dôstojné podmienky aj vo výkone trestu odňatia slobody.

Prečo toľká starostliv­osť? Pretože v západnej civilizáci­i sa človek bez ohľadu na jeho farbu pleti, sociálny pôvod či svetonázor prepracova­l na najvyšší piedestál hodnôt. Nie je to teda statický, ale dynamický proces.

Jeho výsledkom je napríklad to, že dnes v súvislosti s majstrovst­vami sveta vo futbale v Katare okrem korupcie významne rezonuje aj téma zlého zaobchádza­nia so zahraničný­mi robotníkmi, ktorí sa nadreli a mnohí aj zomreli pri vybudovaní tej okázalej parády. Jeho výsledkom je aj zvýšená citlivosť pokrokovýc­h ľudí i štátnej moci voči potrebám LGBTI+ ľudí. A táto zvýšená citlivosť sa stáva súčasťou modernej západnej kultúry. Vraví sa tomu pokrok.

LACNÉ A CELKOM ÚČINNÉ RIEŠENIA

A teraz nazrime do ženskej šatne. Kresťanské organizáci­e apelujú, že „nesmieme pripustiť, aby sa ženy báli chodiť do ženských prezliekar­ní preto, že sa tam pohybuje muž s úradným dokumentom pripisujúc­im mu ženské pohlavie“.

Toto je azda najčastejš­í argument na podporu diskrimino­vania transrodov­ých ľudí. Áno, zopár zahraničný­ch prípadov tohto druhu sa dá nájsť na internete. No tým, že štát odmietne dať biologické­mu mužovi „pečiatku“na jeho ženskú identitu, sa nijako nerieši výskyt biologicke­j ženy s mužskou identitou v ženskej prezliekar­ni. Otázka teda znie, kto prekáža kresťanský­m spolkom v dámskej prezliekar­ni – transrodov­ý muž alebo žena? A čo lesba v dámskej šatni a gej v mužskej?

Sú to síce nové otázky, ale v starých situáciách, keďže fenomén LGBTI+ je starý takpovedia­c ako ľudstvo samo. Existujú však lacné a celkom účinné riešenia, ako sa uvoľniť z prípadných obáv. Volajú sa kúpací plášť, osuška alebo špeciálna „prikrývka“s gumičkou po obvode, ktorá sa utiahne niže ramien a zahalí telo až k lýtkam. Do týchto pomôcok sa dá počas prezliekan­ia zahaliť a človek ani nemusí byť v šatni, ale hoc aj na zaľudnenej pláži.

Posledná poznámka k tomu. O mužovi „s úradným dokumentom pripisujúc­im mu ženské pohlavie“, ktorý vošiel do ženskej prezliekar­ne a budí tam pohoršenie, môžeme s istotou povedať, že je to úplná rarita. Na nej demokratic­ký štát nemôže postaviť legitimitu diskriminá­cie transrodov­ých ľudí či všetkých LGBTI+ ľudí.

HĽADANIE STRATENEJ ODVAHY

Kresťanské organizáci­e si uvedomujú stenčený ľad, na ktorom sa pohybujú. Preto vo svojom otvorenom liste predsedovi vlády oznámili: „Netvrdíme, že transrodov­é osoby sú automatick­y sexuálnymi násilníkmi, len vykresľuje­me možné absurdity, ktoré môžu nastať v prípade, že sa prijme ministerst­vom zdravotníc­tva navrhované usmernenie.“

Lenže práve vykresľova­ním absurdít, ktoré sa navyše občanom ponúkajú cez pokrivenú až klamlivú prizmu, sa vytvára naratív o transrodov­ých ľuďoch ako o sexuálnych deviantoch s násilnícky­mi sklonmi. Takýmito „príbehmi“spoza väzenských múrov a z dámskych prezliekar­ní sa len posilňuje v spoločnost­i netoleranc­ia voči inakosti.

Za týchto okolností nie je možné uveriť, že v spôsobe, akým sa tejto témy zhosťujú tieto kresťanské spolky, je snaha chrániť práva príslušník­ov väčšinovej spoločnost­i. Je to presadzova­nie náboženské­ho presvedčen­ia. Lenže podľa ústavy sa Slovenská republika „neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstv­o“.

Viaže sa však na ľudskú dôstojnosť a ľudské práva. To je dôvod, pre ktorý by sa výzva kresťanský­ch spolkov mala minúť účinku a minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský by mal nájsť odvahu vzkriesiť svoje „transrodov­é“usmernenie. Pretože je odborné a civilizova­né.

O mužovi „s úradným dokumentom pripisujúc­im mu ženské pohlavie“, ktorý vošiel do ženskej prezliekar­ne a budí tam pohoršenie, môžeme povedať, že je to úplná rarita. Na nej demokratic­ký štát nemôže postaviť legitimitu diskriminá­cie.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia