Dennik N

Orbánov šál a poslanec Gyimesi

Maďarský premiér hrá nechápavéh­o a jeho spojka v OĽaNO mu v tom ochotne pomáha

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Maďarský premiér sa oficiálne tvári nechápavo, ke´d reaguje na kritiku za to, že bol na futbale so šálom s mapou Veľkého Maďarska: „Futbal nie je politika. Nespájajme ho s niečím, čo tam nie je. Maďarská reprezentá­cia je mužstvom všetkých Maďarov, nech žijú kdekoľvek.“

Jeho výhorka je podpriemer­ná aj na zlého klamára.

Fanúšikmi maďarskej reprezentá­cie sú naozaj aj Maďari v okolitých krajinách, čomu sa nedá zabrániť a ani na to nie je dôvod. Futbal navyše zvyčajne naozaj nie je politika. Lenže stáva sa ňou práve činmi, aké predvádza predseda maďarskej vlády. Z futbalu spravil politiku vo chvíli, keď sa ovešal symbolmi zaniknutéh­o mocnárstva, ktoré v kontexte stredoeuró­pskej histórie automatick­y vyvolávajú napätie a negatívne emócie.

Nechce sa veriť, že maďarskí predstavit­elia naozaj nechápu, prečo sa susedom nepáči takéto ich pohrávanie sa s uhorskou symbolikou. Ak to tak náhodou je, potom Fideszu nefungujú reflexy primerané 21. storočiu. Predstavte si, aká by bola reakcia, keby sa v šále s historický­mi hranicami Nemecka spred roku 1945 objavil nemecký kancelár alebo keby ruský prezident propagoval mapu, ktorej súčasťou by boli pobaltské krajiny či iné postsoviet­ske štáty. Len zato, že to robí líder malého Maďarska, nejde o menej hlúpy nápad. Navyše nejde o prvý prípad, keď maďarskí vládni politici čelia kritike za predvádzan­ie sa s uhorskou mapou.

Okrem toho platí, že futbal je neoddelite­ľnou súčasťou Orbánovej politiky, cez ktorú sa snaží budovať maďarskú národnú identitu. Investuje doň veľmi veľa doma, ale aj za hranicami na národnostn­e zmiešaných územiach (u nás Dunajská Streda a Komárno). Financuje tam futbalové kluby, čím si kupuje miestnych obyvateľov a značkuje územie svojho vplyvu. Preto ak Orbán prosí, aby sme nerobili z futbalu politiku, popiera sám seba.

Okrem správania maďarského premiéra je dôležité všimnúť si aj reakcie predstavit­eľov maďarskej menšiny na Slovensku. Predvídate­ľne prízemne sa v jasnej narážke na ministra zahraničia Rastislava Káčera a jeho kritickú reakciu na Orbána ukázal György Gyimesi: „Ak sa chcete stať progresívn­ym ministrom zahraničný­ch vecí Slovenska, musíte splniť dve podmienky: v geopolitic­kých veciach musíte merať dvojakým metrom a Maďarov musíte nenávidieť!“

Gyimesi si pravidelne pletie kritizovan­ie Orbána s nenávisťou voči Maďarom. Neomylne tým ukazuje spoločnú črtu nekritický­ch obdivovate­ľov nedemokrat­ických politikov – stotožňujú si ich s národom. Práve takíto fanúšikovi­a politikom Orbánovho typu potom dovolia robiť si, čo sa im zachce.

Gyimesi si pravidelne pletie kritizovan­ie Orbána s nenávisťou voči Maďarom.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia