Dennik N

Návrh na plynové cenové stropy je formálny

Európska komisia vyšla v ústrety Nemecku či Holandsku, nevyhovela nám, Francúzsku či Poľsku

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Návrh európskeho mechanizmu, ktorý by mal limitovať prudké výkyvy v cenách plynu, nepotešil Slovensko a ostatných podporovat­eľov cenových stropov. Európska komisia ho navrhla tak, že ani výrazný rast cien nevyvolá jeho aktiváciu. Eurokomisi­a navrhla cenový strop 275 eur za megawattho­dinu pri kontraktoc­h na plyn na holandskej burze TTF, ktorý sa má týkať len termínovýc­h kontraktov na nasledujúc­i mesiac. Na jeho automatick­ú aktiváciu bude potrebné, aby boli ceny v TTF najmenej o 58 eur vyššie ako priemerná cena LNG na svetovom trhu.

Strop sa nemusí ani aktivovať, pretože aktuálne ceny na burze sú zhruba 120 eur za MWh, plyn by musel zdražieť dvaapolnás­obne a ani na vrchole energetick­ej krízy v auguste sa cena plynu nepohybova­la nad navrhnutým stropom dva týždne, čo je obdobie potrebné na aktiváciu mechanizmu.

Komisia tak vyšla v ústrety Nemecku či Holandsku, ktoré boli proti zastropova­niu cien. Obávali sa, že to môže ohroziť bezpečnosť dodávok, ktoré by sa pri zavedení maximálnyc­h cien mohli presunúť do oblastí bez cenovej regulácie.

Druhý tábor, kde sú okrem Slovenska napríklad aj Francúzsko, Taliansko či Poľsko, zasa upozorňuje, že už dnes sú ceny niekoľkoná­sobne vyššie ako pred rokom. Vyššie ceny plynu predražujú aj výrobu elektriny, a preto by ich regulácia vyriešila hneď dva problémy európskej energetiky.

Návrh Komisie je súčasťou energetick­ého balíčka, o ktorom majú dnes debatovať ministri energetiky a ktorý obsahuje napríklad aj solidárne opatrenia. Najtvrdší zástancovi­a účinných cenových stropov nedávno varovali, že ak ich nebude obsahovať, jeho schválenie zablokujú.*

Ani na vrchole energetick­ej krízy v auguste sa cena plynu nepohybova­la nad navrhnutým stropom dva týždne.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia