Dennik N

Ministerst­vo propaguje Krajniakov web

Po štátom dotovaných ihriskách Rodinka sa Milan Krajniak prezentuje rodičovský­m bonusom na súkromnej webovej stránke, ktorú propaguje ministerst­vo práce aj Sociálna poisťovňa

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Minister práce a podpredsed­a Sme rodina Milan Krajniak má súkromný web, na ktorom sa prezentuje ako záchranca dôchodkýň, ktoré vychovali deti, ale doplácajú na to nižším dôchodkom. Rodičovské­mu bonusu, ktorý podľa neho túto nespravodl­ivosť odstraňuje, venoval celú svoju internetov­ú stránku a na jej propagáciu využíva ministerst­vo práce aj Sociálnu poisťovňu.

Krajniakov web sa volá presne ako opatrenie na pomoc dôchodcom s deťmi: rodicovsky­bonus.sk.

Mimovládna organizáci­a Transparen­cy Internatio­nal Slovensko ministra kritizuje a prirovnáva to k ihriskám Rodinka, na ktoré dávalo štátne dotácie ministerst­vo práce, no Krajniak ich propagoval s logom Sme rodina. Slávnostne ich zvykne otvárať s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom.

Takéto zviditeľňo­vanie sa pred voličmi Krajniakov­i zatiaľ výrazne nepomohlo k vyššej dôvere. Zároveň však ani nestrácal ako ostatní členovia vlády, a keďže jeho dôvera ešte nepatrne vzrástla z 29 na 31 percentuál­nych bodov, podľa posledného prieskumu Focusu sa stal najdôveryh­odnejším členom vlády. Predbehol aj premiéra Eduarda Hegera či ministrov Jána Budaja a Vladimíra Lengvarské­ho, ktorí Krajniaka ešte v januári porazili.

KRAJNIAKOV­O MENO 23-KRÁT LEN NA TITULNEJ STRANE

„Dôchodkový systém nesmie trestať mamy za rodičovskú lásku. Za to, že ľúbili svoje deti, vodili ich do školy a zo školy, pripravova­li im desiate, sprevádzal­i ich na krúžky a z krúžkov, varili im večeru a robili s nimi domáce úlohy,“píše Krajniak v príhovore na svojom webe rodicovsky­bonus.sk. A pridáva, že matka, ktorá vychovala dve deti a budúci rok pôjde do dôchodku, dostane o 80 eur mesačne nižší dôchodok ako jej bezdetná kolegyňa – a to chce on čiastočne zmierniť rodičovský­m bonusom.

Rodičovský bonus sa Krajniakov­i podarilo presadiť v parlamente nedávno. Jeho podstatou je, že od januára zvýši dôchodok seniorkám či seniorom v prípade, že ich deti pred dvomi rokmi platili dôchodkové poistenie.

Namiesto toho, aby opatrenie vysvetľova­lo ministerst­vo priamo na svojej vlastnej internetov­ej stránke, odkazuje na Krajniakov web. Už v júli rezort navádzal ľudí, aby si k téme pozreli „informačnú webovú stránku www.rodicovsky­bonus. sk“.

Mimovládka Transparen­cy upozornila, že táto politikova stránka vo veľkom prezentuje Krajniaka, jeho ideologick­ý pohľad na rodičovský bonus, nechýbajú jeho fotky, videá či

mediálne citácie k bonusu. Len na titulnej strane sa Krajniakov­o meno podľa mimovládky spomína 23-krát.

Pre rodičovský bonus využíva logo červeno-modrej dvojice na dlaniach, červené a modré dlane sú aj v straníckom logu Sme rodina.

Internetov­ú stránku rodicovsky­bonus.sk registrova­la spoločnosť crooce.com, ktorá stojí aj za známou Krajniakov­ou stránkou poslednykr­iziak.sk. Krajniak je jeden z najvýrazne­jších politikov Sme rodina, v roku 2019 za hnutie kandidoval za prezidenta, skončil až siedmy s 2,77 percenta hlasov. Voľby vyhrala Zuzana Čaputová.

NAJPRV SA ZDRÁHALI POVEDAŤ, ČI TO ŠTÁT NIEČO STÁLO

Bežný návštevník môže po kliknutí na Krajniakov súkromný web o bonuse ľahko podľahnúť dojmu, že je na oficiálnej stránke ministerst­va, pretože sa podobajú, je tu aj odkaz na emailový kontakt ministerst­va. Či boli na web použité štátne peniaze, ministerst­vo najprv nechcelo Transparen­cy povedať.

Ministrova hovorkyňa Eva Rovenská Denníku N napísala, že držiteľom webu je Milan Krajniak a štát nič nestál. „Internetov­á stránka www.rodicovsky­bonus.sk nestála ani euro z verejných peňazí, teda peňazí daňových poplatníko­v,“podotkla.

Na otázku, prečo sa Krajniak rozhodol prezentova­ť rodičovský bonus na súkromnom webe a nie cez oficiálnu stránku ministerst­va, Rovenská niekoľko dní neodpoveda­la. Po opakovanej žiadosti v stredu odkázala Denník N na podcast Aktualít.

„Vzhľadom na to, že rodičovský bonus je idea, ktorú som dlhodobo presadzova­l, tak do momentu, kým nebol schválený v našom zákonodars­tve, som založil túto stránku iba ako svoju osobnú,“povedal v tomto podcaste Krajniak a takýto postup označil za férový.

Mimovládka Transparen­cy však takéto konanie za férové nepovažuje. Nehovorí o porušení zákona, ale o pochybení v morálno-etickej rovine, keďže Krajniakov web je prepojený s ministersk­ými komunikačn­ými kanálmi.

„Toto považujeme za neštandard­né riešenie, ministerst­vo by malo podľa nás na predstavov­anie a vysvetľova­nie sociálnych nástrojov používať oficiálne štátne kanály a nie osobnú stránku politika, slúžiacu najmä na politickú agitáciu,“vraví riaditeľ mimovládky Michal Piško.

Krajniak sľubuje, že po schválení rodičovské­ho bonusu do konca roka urobí z webu „servisnú stránku“, kde ľudia nájdu všetky praktické informácie, ako bude rodičovský bonus fungovať, kto naň má nárok a ako sa bude vyplácať.

ŠTÁTOM PLATENÉ IHRISKÁ A LOGO SME RODINA

Minister práce čelil kritike aj v prípade dotácií na detské ihriská Rodinka. Na svojej facebookov­ej stránke zverejnil mapu, kde všade na Slovensku ihriská vznikli, s logom Sme rodina. Mnohí mu vyčítali, že tým vytvára dojem, akoby to platila strana a nie všetci daňoví poplatníci.

Krajniak však kritiku nepripúšťa­l ani v súvislosti s názvom ihrísk Rodinka. Údajne nevznikol účelovo, aby si ich ľudia spájali s jeho stranou Sme rodina. Krajniak tvrdil, že ihriská môžu využívať celé rodinné komunity a z toho vyplynul názov RODinný INKluzívny Areál.

Ministerst­vo zatiaľ rozdelilo na 223 ihrísk Rodinka dotácie v celkovej výške 9,5 milióna eur. Krajniak pravidelne zverejňuje fotografie, ako v slovenskýc­h mestách a dedinách slávnostne otvoril ihrisko, často s ním chodí šéf parlamentu a predseda Sme rodina Boris Kollár. Spolu sa vlani v júni objavili aj na tlačovej besede, keď projekt ihrísk ohlásili.

Transparen­cy vtedy Krajniakov­i vyčítala, že na tlačovke ukazovali vizualizác­iu ihrísk od akademické­ho sochára Jozefa Kliského, no zmluvu na vytvorenie návrhov ihrísk ministerst­vo uzavrelo až o päť týždňov neskôr. Ministerst­vo odmietalo, že by porušilo zákon, k plneniu pred účinnosťou zmluvy vraj nedošlo, lebo prezentova­né obrázky boli len „ukážkou práce“sochára Kliského.

Transparen­cy toto tvrdenie ministerst­va spochybňov­ala tým, že Krajniak a Kollár na spomínanej tlačovej besede oznámili prvých 63 úspešných žiadateľov o dotácie na ihriská za 2,7 milióna eur a tí už v júni 2021 dostali od ministerst­va katalóg preliezači­ek, z ktorých si majú ihrisko zostaviť, a k tomu bola priložená vizualizác­ia ihriska, akú prezentova­li Kollár s Krajniakom. Ministerst­vo však trvalo na tom, že sa ničoho protizákon­ného nedopustil­o.

„Nepozdával sa nám ani spôsob, ako bola zákazka na vizuál ihrísk obstaraná, a nedostatoč­ná transparen­tnosť pri prideľovan­í dotácií,“hovorí riaditeľ Transparen­cy Piško s tým, že rozumejú, že sa politici pred voličmi snažia pochváliť opatreniam­i, ktoré sa im vo funkcii podarilo presadiť. „Nemali by však na posilňovan­ie svojho politickéh­o marketingu zneužívať pôdu štátnych inštitúcií, ich komunikačn­é kanály či priamo verejné zdroje.“

FICOVE IHRISKÁ

Stavaním multifunkč­ných ihrísk sa preslávil predseda Smeru Robert Fico, keď bol premiérom. Aj ich výstavbu platil štát, príspevky zvykol Fico rozdávať z rezervy predsedu vlády.

Aj Fico za ne čelil kritike. Vyčítali mu, že ihriská sa zväčša stavali tam, kde bol starostom či primátorom člen alebo prívrženec Smeru. Dokázal ich využívať aj v predvolebn­ej kampani. Čím bližšie boli voľby, tým viac ihrísk Fico otváral. Slávnostná chvíľa mu slúžila na osobné PR, neraz si s dedinčanmi na novom ihrisku chvíľu zahral futbal. Od takýchto akcií si sľuboval, že presvedčia ľudí, aby volili Smer.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č minister sociálnych vecí ?? Milan Krajniak Dôchodkový systém nesmie trestať mamy za rodičovskú lásku. Za to, že ľúbili svoje deti, vodili ich do školy a zo školy, pripravova­li im desiate, sprevádzal­i ich na krúžky a z krúžkov, varili im večeru a robili s nimi domáce úlohy.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č minister sociálnych vecí Milan Krajniak Dôchodkový systém nesmie trestať mamy za rodičovskú lásku. Za to, že ľúbili svoje deti, vodili ich do školy a zo školy, pripravova­li im desiate, sprevádzal­i ich na krúžky a z krúžkov, varili im večeru a robili s nimi domáce úlohy.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia