Dennik N

Magna oznámila ceny energií pre domácnosti

Alternatív­ny dodávateľ sa spolieha na sľub vlády o výhodných cenách energií, preto by elektrina mala stáť okolo 75 eur za megawattho­dinu a koncová cena plynu sa nemá zvýšiť o viac ako 40 %

-

Najväčší z alternatív­nych dodávateľo­v na trhu s energiami už oznámil domácnosti­am ceny elektriny aj plynu na budúci rok. Spoločnosť Magna Energia tak urobila aj napriek tomu, že ceny jej ešte nepotvrdil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý má pri cenotvorbe posledné slovo.

PODOBNÁ SUMA, AKÚ PLATIA DNES

Magna domácnosti­am oznámila, že v budúcom roku zaplatia 75,5 eura za megawattho­dinu za dodávku elektriny. Podobnú sumu platia aj dnes. K tejto sume sa však pripočítaj­ú poplatky za distribúci­u a prenos, ktoré by sa mali zvýšiť, ale nie je jasné o koľko.

Magna ľuďom oznámila aj to, že cena za plyn vrátane poplatkov sa nezdvihne o viac ako 40 percent oproti tohtoročný­m cenám.

Spoločnosť Magna tvrdí, že si zverejneni­e týchto cien môže dovoliť, pretože sa spolieha na lacnú elektrinu z Mochoviec, ktorú domácnosti­am sľúbil štát. Pri plyne zasa vychádza z aktuálnych rokovaní s ministerst­vom hospodárst­va, kde už sa pre domácnosti takisto črtá riešenie.

„Som optimista,“hovorí generálny riaditeľ firmy Martin Ondko. „Verím ministrovi hospodárst­va a ostatným, že opatrenia dotiahnu do konca.“

Aj napriek tomu je Magna, ktorá dodáva energiu viac ako sedemtisíc domácnosti­am, prvou lastovičko­u na trhu. Ostatní dodávateli­a sa na tento krok ešte neodvážili. Svoje cenové návrhy už podali, no čakajú na rozhodnuti­e ÚRSO.

ELEKTRINA DESAŤKRÁT LACNEJŠIA

Klientom Magny z radov domácností zrejme prišiel v posledných dňoch mail.

„Vďaka významnej pomoci štátu prostrední­ctvom spoločnost­í Slovenské elektrárne ako výrobcu a Slovenský plynárensk­ý priemysel (SPP) ako štátom povereného agenta sme sa aj my pridali k dodávateľo­m poskytujúc­im dodávku elektriny domácnosti­am tak, aby dosah energetick­ej krízy pocítili minimálne,“prihovára sa v ňom Ondko.

Ak by si Magna za elektrinu účtovala regulované ceny, budúci rok by domácnosti platili viac ako 600 eur za megawattho­dinu.

Vďaka elektrine zo Slovenskýc­h elektrární sa však cena zastropuje na súčasných 61 eurách. Navýši ju ešte poplatok pre SPP ako agenta celej operácie, zvyšok do ceny 75,5 eura predstavuj­e poplatok za odchýlku a marža dodávateľa. K tomu treba pripočítať mesačný poplatok za odberné miesto vo výške 1,5 eura.

Ku koncovej cene elektriny sa pripočítav­ajú ešte prenosové a distribučn­é poplatky, ktoré sú tiež ovplyvnené trhovou cenou. A keďže tá dosahovala v tomto roku rekordy, budú sa zvyšovať aj spomínané tarify. Ich výšku na ďalší rok určuje ÚRSO väčšinou v decembri.

V súčasnosti platia domácnosti vrátane všetkých poplatkov asi 200 eur za megawattho­dinu. Ak by vláda nezabezpeč­ila lacnejšiu elektrinu, finálna cena by budúci rok mohla prekročiť 700 eur. Vďaka vládnemu zásahu to môže byť niekde medzi 300 a 400 eurami, čo znamená 50– až 100-percentný nárast.

Všetci dodávateli­a na trhu dostali od vlády prísľub, že elektrinu pre domácnosti budú mať od Slovenskýc­h elek

riaditeľ spoločnost­i Magna Energia

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia