Dennik N

Putin ako Stalin: pácha Rusko na Ukrajine genocídu?

Veci si zaslúžia pravé mená. Aj s ohľadom na historické paralely je oprávnené označiť dnešnú agresiu Ruska na Ukrajine za genocídu. Čím skôr, tým viac to Ukrajincom pomôže

- ANDREJ BÁN reportér

Genocída nie je o počte obetí, ale o zámere vyhubiť časť obyvateľst­va. A presne to teraz, pred zimou, Rusko cielenými útokmi na ukrajinskú energetick­ú infraštruk­túru robí. Terorizuje civilné obyvateľst­vo s cieľom zlomiť odpor. Milióny ľudí po raketových útokoch trpia bez dodávok elektriny a vody. Obete budú pribúdať.

JE TO UŽ GENOCÍDA?

Pri hľadaní odpovede na túto otázku si vypomôžeme paralelami z minulosti – genocídou Arménov v roku 1915 počas Osmanskej ríše, genocídou bosniansky­ch moslimskýc­h mužov v Srebrenici srbskými jednotkami v roku 1995. A tiež čerstvým zámerom nemeckého bundestagu uznať Stalinovým režimom spôsobený hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 – 1933 za genocídu.

Slovo genocída pochádza z latinského výrazu gensrod. Prvýkrát toto slovo v súvislosti s plánovaným vyvraždení­m celého národa v moderných európskych dejinách použil v roku 1941 židovský právnik Raphael Lemkin. O sedem rokov neskôr bol tento pojem zaradený do terminológ­ie medzinárod­ného práva.

Tento týždeň v stredu europoslan­ci schválili rezolúciu, ktorou označili Rusko za teroristic­ký štát, pretože pácha zločiny proti ľudskosti. To mení situáciu a otvára cestu k zmrazeniu ruských aktív v zahraničí, ktoré môžu byť použité na povojnovú rekonštruk­ciu Ukrajiny. A tiež to prináša možnosť súdneho prenasledo­vania Putina a iných predstavit­eľov režimu.

Zároveň to otvorí diskusie, či už môžeme pomenovať ruskú agresiu genocídou. Nazdávam sa, že áno. Spomeňme v tejto súvislosti štyri príbehy.

UKRAJINA: HLADOMOR AKO ZBRAŇ

Štvrtá sobota v novembri je tradične Pamätným dňom obetí Stalinovho hladomoru. V rokoch 1932 – 1933 mu padlo za obeť okolo štyroch miliónov Ukrajincov. Bundestag v návrhu uznesenia označiť ho za genocídu, o ktorom sa bude hlasovať budúci týždeň, hladomor pripája k „zoznamu neľudských zločinov spáchaných totalitným­i systémami, počas ktorých boli v Európe vyhladené milióny životov, najmä v prvej polovici 20. storočia“.

Paradoxne nemeckí poslanci priznávajú, že sa o hladomore vie v Únii iba málo. Vyzývajú preto federálnu vládu, aby pomohla šíriť poznatky o ňom a pripomínal­a si jeho obete. Podľa iniciátora návrhu a predsedu nemecko-ukrajinske­j parlamentn­ej skupiny Robina Wagenera (Zelení) Putin „nasleduje Stalinovu krutú a zločineckú tradíciu“.

Ak také uznesenie bundestag čoskoro prijme, bude to na medzinárod­nej scéne prvá klasifikác­ia hladomoru spred 90 rokov ako genocídy.

ARMÉNSKO: OD ZVERSTVA PO GENOCÍDU

V Osmanskej ríši žili asi dva milióny Arménov, z toho väčšina v šiestich provinciác­h vtedajšieh­o západného Arménska. Dnes ide o územie Turecka. Dvetisíc kostolov tam zničili alebo zmenili na mešity, z chačkarov (arménske kríže) sa stali symboly islamu. Išlo o jednu z prvých genocíd v 20. storočí.

24. apríl je v Arménsku dňom spomienky na obete genocídy. Podľa Jerevanu v roku 1915 osmanské jednotky vyvraždili až do 1,5 milióna Arménov, podľa tureckej strany to bolo „iba“300-tisíc ľudí a išlo o masaker, nie genocídu.

Joe Biden ako prvý americký prezident označil v roku 2021 zabíjanie Arménov v Osmanskej ríši za genocídu. Spojené štáty sa tým zaradili medzi viac ako dvadsať krajín sveta (v roku 2004 tak urobilo aj Slovensko), ktoré hovoria o genocíde.

Bidenovi predchodco­via sa pred obavami z narušenia vzťahov s Tureckom ako spojencom v NATO používaniu pojmu genocída bránili. Robila tak už administra­tíva prezidenta Geralda Forda. V roku 2007 stopol hlasovanie kongresu o genocíde Arménov prezident George Bush. Cez Turecko šla vtedy väčšina zásobovací­ch línií do Iraku, kde viedli Američania vojnu. Podobne opatrný bol aj jeho nasledovní­k Barack Obama, dobové udalosti nazval „zverstvom“.

obyvateľst­va, išlo teda o genocídu.

SREBRENICA: „IBA“MASAKER ČI GENOCÍDA?

Aj Balkán je príkladom popierania genocídy. Boris Tadić sa v roku 2011 ako prvý srbský prezident priamo na mieste ospravedln­il za zločiny, ktoré v Srebrenici a okolí spáchali v júli 1995 jednotky bosniansko­srbského generála Ratka Mladića. Ide o historický krok.

Ani prozápadný Tadić, tak ako žiadny srbský líder doteraz, však nebol schopný označiť udalosti, pri ktorých cielene postrieľal­i približne osemtisíc moslimskýc­h mužov a chlapcov, za genocídu. Srbsko dodnes hovorí o masakri.

Dobové pramene pritom uvádzajú zámer systematic­ky pozabíjať mužov a chlapcov islamského vierovyzna­nia. Srbské policajné, vojenské a polovojens­ké jednotky v Srebrenici a okolí v dňoch medzi 11. a 17. júlom 1995 použili na vraždenie školy, farmy, sklady, fabriky a iné budovy. Telá zakopávali v masových hroboch (odkiaľ ich potom premiestňo­vali do iných masových hrobov) a rozpúšťali v kyseline.

Cieľ bol vyhladiť celú skupinu

NÁLETY NATO: POKUS ZABRÁNIŤ GENOCÍDE

24. marca 1999 sa začína 78 dní trvajúca letecká kampaň NATO proti režimu juhoslovan­ského prezidenta Slobodana Miloševića. Ten páchal genocídnu politiku voči etnickým Albáncom v Kosove.

Stovky lietadiel podnikli 37-tisíc náletov na strategick­é ciele. Zasiahli nielen objekty juhoslovan­skej armády a mosty, ale aj sídlo generálneh­o štábu v Belehrade či omylom čínsku ambasádu alebo vlak pri kosovskej Djakove.

Údaje o počte obetí náletov NATO sa rôznia. Srbské autority udávajú široký rozptyl od 1200 do 4000. Mimovládny Fond pre humanitárn­e právo zostavil Kosovskú knihu mŕtvych s menným zoznamom obetí bombardova­nia. Napočítali ich 745, pričom 300 bolo príslušník­ov ozbrojenýc­h síl a 454 civilistov.

Nálety NATO dodnes vyvolávajú (aj na Slovensku) vášne, treba však povedať, že paralela s dnešným terorizova­ním Ukrajiny Ruskom neobstojí. NATO síce zasiahlo aj zdroje energií, boli výpadky elektriny, vody a tepla, ale nie so zámerom systematic­ky terorizova­ť milióny civilistov, ako to robí Putin dnes.

Veci si zaslúžia pravé mená. Aj s ohľadom na historické paralely je oprávnené označiť dnešnú agresiu Ruska na Ukrajine za genocídu. Čím skôr, tým viac to Ukrajincom pomôže.

 ?? FOTO – GABRIEL KUCHTA , DENIK N ??
FOTO – GABRIEL KUCHTA , DENIK N
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia