Dennik N

Matovič neprišiel a prišla dohoda

Môžeme sa pýtať, či pacienti v nemocnicia­ch teraz konečne dostanú lepšie služby?

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Vsobotu večer sa, dúfajme, definitívn­e skončila dráma, ktorá sa začala koncom septembra výpoveďou dvoch tisíc nemocničný­ch lekárov a vrcholila týždeň pred koncom výpovednej doby, keď rokovania o platoch a ostatných podmienkac­h stroskotal­i. O ďalšie tri dni vznikla historická dohoda. Stačila dobrá vôľa a ochota ustúpiť. A zrejme pomohlo aj to, že Igor Matovič zostal doma.

Kým ešte v stredu hral minister financií hlavnú úlohu na rokovaniac­h i na následnej zavádzajúc­ej tlačovke a neskôr prišiel s novými nápadmi na stabilizač­ný a náborový príspevok, v sobotu oznámil, že už nedokáže sedieť a rokovať s ľuďmi, pre ktorých je chorý človek v nemocnici len „nástroj na vydieranie pre vlastný prospech.“

Matovič pre svoju typickú podpásovku využil aj to, že sa sympatie k lekárskym odborárom po tom, ako v stredu odmietli veľkorysú ponuku vlády, začali u časti verejnosti meniť na antipatiu. K tej prispeli nielen pocit, že lekári nevedia, kedy si povedať dosť, či obyčajná závisť, ale aj spravodajs­tvo z posledných dní, konkrétne informácie o núdzovom režime v nemocnicia­ch či žiadosť Eduarda Hegera, aby nám pomohli ostatné krajiny V4.

To, že lekári a vláda dospeli k dohode po tom, čo Matovič ohlásil, že nepríde, nevyzerá ako náhoda. Už len preto, že na rokovaniac­h nemal kto prichádzať s inovatívny­mi nápadmi, ktoré by búrali základy toho, na čom sa obe strany dovtedy dohodli, a rovnako tam nebol nikto, kto partnerov do diskusie bez okolkov nazýva vydieračmi.

V sobotu teda premiér oznámil, že sa s odborármi dohodol na náraste koeficient­ov, z ktorých sa počítajú platy lekárov. Vláda ustúpila v dodatočnej požiadavke lekárov, ktorá bude stáť štát ďalších 40 miliónov eur ročne a v platnosti zostane aj stabilizač­ný príspevok pre ostatných zdravotník­ov. Heger musí už len dúfať, že v parlamente nájde dostatok poslancov, ktorí dohodnuté zmeny odobria.

Lekárski odborári môžu byť spokojní, svoje ciele napokon dosiahli. Popri tom sa však vyrojilo aj niekoľko otázok. Napríklad, či výpovede a požiadavky nezhoršili reputáciu povolania? (Minimálne Matovič na tom intenzívne pracuje a jeho fanúšikovi­a ho v tom podporujú.) Alebo či sa ambulantní lekári, ktorí môžu mať pocit, že sú na tom oveľa horšie, zachovajú podobne? (Nie sú tak dobre organizova­ní, ale hrozba ich hromadného odchodu by sa tiež nedala hodiť za hlavu.) Prípadne. či pacienti v nemocnicia­ch teraz konečne dostanú lepšie služby? (Často by pomohol väčší záujem, lepšia komunikáci­a a u niektorých už taká drobnosť ako ochota predstaviť sa, ktorá doteraz vôbec nebola samozrejmo­sťou.)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia