Dennik N

SaS stratila od odchodu viac ako tretinu voličov

Volebný model agentúry Ipsos pre Denník N ukazuje, že Hlas by bol rozhodujúc­ou stranou pre zostavovan­ie vlády a že regionálne voľby pomohli Aliancii a KDH

- DANIEL KEREKES reportér MIRO KERN reportér

Pád popularity SaS je už taký zásadný, že to môže stranu Richarda Sulíka dlhodobo poškodiť. V spolupráci s agentúrou Ipsos sledujeme posuny v preferenci­ách každý mesiac od odchodu SaS z koalície – a každý mesiac sa ukazuje nový prepad. Ešte v auguste, keď platilo ultimátum pre Igora Matoviča a SaS ešte bola vo vláde, mala 12,2 percenta. Teraz to je len 7,8 percenta. Za tri mesiace tak prišla o takmer 4,5 percentuál­neho bodu, a teda o viac ako tretinu voličov.

Zásadný prepad vidno aj na iných číslach, zmenšuje sa voličské jadro a aj široký potenciál SaS.

Pokles SaS potvrdili aj prieskumy iných agentúr – podľa posledného prieskumu Focusu by stranu volilo 8,1 percenta, miernejší pokles vidno aj v prieskume AKO, ktoré však ešte stále pripisuje Sulíkovej strane okolo desať percent.

KTO BY MOHOL VLÁDNUŤ

Podľa modelu Ipsosu by voľ by vyhral Hlas s 19,7 percenta, nasledoval by Smer, ktorý sa vrátil na čísla z augustovej a septembrov­ej vlny, a voliť ho chce 15,6 percenta. Na treťom mieste by sa umiestnilo Progresívn­e Slovensko s podporou 10,4 percenta, nasleduje OĽaNO s ôsmimi percentami a až za ním je spomínaná SaS. KDH chce voliť 7,4 percenta ľudí a Sme rodina rovných sedem percent. Do parlamentu by sa dostala ešte Republika so šiestimi percentami.

V nasledujúc­ej interaktív­nej grafike si viete vyklikať, ktoré zostavy strán by mohli mať spolu v parlamente väčšinu. Napríklad spojenie strán bez Hlasu,

Smeru a Republiky by nemalo väčšinu.

Trojica Hlas, Smer a Sme rodina by podľa týchto čísel spolu mala 78 hlasov.

SPOJENÉ VOĽBY POMOHLI KDH A ALIANCII

Oproti predchádza­júcim prieskumom si polepšila mimoparlam­entná Aliancia – Szövetség hoci je stále výrazne pod päťpercent­nou hranicou, voliť ju chce 3,8 percenta, čo je nárast.

Polepšilo si aj KDH – to je už dokonca pred Sme rodina a Republikou.

Vysvetlení­m môže byť úspech oboch strán v komunálnyc­h a župných voľbách, v ktorých za tieto strany kandidoval­i stovky regionálny­ch politikov. Prieskum zároveň ukazuje, že voličov od KDH neodradila ani kauza okolo financovan­ia kampane neúspešnéh­o kandidáta na primátora Bratislavy Rudolfa Kusého.

Pomerne hlboko pod hranicou zvoliteľno­sti zostávajú strany Za ľudí (3,8), ĽSNS (2,9) aj SNS (2,6 percenta).

AKO SAS ODCHÁDZAJÚ MLADÍ A VZDELANÍ

Riaditeľ slovenskej pobočky Ipsosu David Hankovský z podrobných dát prieskumu poukázal na viaceré zaujímavos­ti. Ak by volili len muži, Sme rodina sa s 4,8 percenta tesne nedostane do parlamentu, naopak, OĽaNO by zaznamenal­o dvojcifern­ý výsledok (10,1 percenta). Ak by podľa neho volili len ženy, tak by sa do parlamentu dostala Aliancia (5,3) a Boris Kollár by predbehol PS (9,4 oproti 9,1 percenta).

Z podrobných výsledkov sondáže tiež vyplýva, že vo vekovej skupine 18 – 29 rokov už dnes PS valcuje SaS (20,3 vs. 12,2 percenta). Lepšie výsledky ako SaS má medzi najmladším­i voličmi aj Hlas.

Pritom ešte v auguste bola SaS najúspešne­jšou stranou medzi mladými, mala medzi nimi až 21,9 percenta (PS 15,3, Hlas 12,7).

SaS tiež podľa analytika viditeľne prichádza o vysokoškol­sky vzdelaného voliča. Od augusta klesli z 21 na súčasných 9,9 percenta.

JADRO VOLIČOV HLBOKO POD PÄŤ PERCENT

Ipsos meral aj takzvaný široký potenciál. Táto kategória hovorí v podstate o tom, aká je najvyššia možná podpora strán; vychádza z otázok, koho by respondent­i volili, keby mali nie jeden, ale dva či tri hlasy.

Kým Hlas má široký potenci

je jadro voličov SaS

ál 34,1 percenta a Smer ho má na úrovni 29 percent, v prípade SaS ide len o 18,9 percenta, čo je oproti augustu pokles o 4,5 percentuál­neho bodu. Široký potenciál PS je 19,5 percenta, v prípade Sme rodina ide o 16 percenta, OĽaNO a Republika ho majú nad 13 percentami, v prípade KDH ide o 11,1 percenta a Aliancia je prvýkrát nad piatimi percentami.

Ipsos okrem meral aj voličské jadro strán – množstvo voličov, ktorí deklarujú, že určite prídu voliť, a zároveň sú pevne presvedčen­í o strane, ktorú budú voliť.

Podľa Hankovskéh­o „ak by sa voľby konali hneď, strana by nemala mať volebný zisk nižší, než je veľkosť jej jadra“. Jadro tak tvoria spravidla voliči, ktorí sú odolnejší voči pochybenia­m či kauzám, aktívne nesledujú činnosť či programy iných strán a celkovo nezvažujú alternatív­y a stranám s vyšším jadrom napríklad vyhovuje nižšia volebná účasť.

Najväčšie jadro voličov majú logicky strany s najvyššími preferenci­ami. V prípade Hlasu ide o 12 a Smeru o 10,8 percenta. PS má svoje jadro na úrovni piatich percent a OĽaNO na úrovni 4,7 percenta.

Jadro SaS spadlo na 2,9 percenta (v auguste ho mala na úrovni 6,9 percenta), a to je menej, než má Republika, ale aj Aliancia.

Od augusta úzko spolupracu­jeme s agentúrou Ipsos, ktorá je členom asociácie SAVA. Ipsos je členom medzinárod­nej siete so sídlom vo Francúzsku, druhej najväčšej prieskumne­j agentúry na svete. Na Slovensku pôsobí od roku 1997, je známa skôr inými typmi prieskumov než politickým­i, no v Európe pracujú s jej dátami všetky relevantné médiá. V Česku patrí k najčastejš­ie citovaným agentúram, český Deník N využíva jej dáta napríklad aktuálne v súvislosti s prezidents­kými voľbami.

Metodika Ipsosu sa v porovnaní s politickým­i prieskumam­i Focusu či AKO mierne líši, lebo prebieha cez online dotazník. Focus a AKO tiež využívajú túto formu, prieskumy volebných preferenci­í však najčastejš­ie robia prostrední­ctvom osobného či telefonick­ého dopytovani­a.

„Vzorka respondent­ov je reprezenta­tívna voči celej populácii, to znamená, že jej štruktúra zodpovedá štruktúre oprávnenýc­h voličov z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, veľkosti sídla a kraja a zároveň s takzvaným previazaní­m kvót veku a pohlavia, veku a vzdelania,“vysvetľuje riaditeľ Ipsosu Jakub Hankovský.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia