Dennik N

Medici neveria, že školy zvládnu viac študentov

Študenti medicíny sú smutní z toho, ako vyzerá výučba. Pýtajú sa, prečo chce štát viac študentov, keď školy nezvládajú ani ich

- VERONIKA FOLENTOVÁ

Jedným z krokov vlády na zlepšenie situácie v nemocnicia­ch má byť aj prijatie väčšieho počtu slovenskýc­h študentov na úkor tých zo zahraničia. Medici však upozorňujú, že už dnes je ich výučba nedostatoč­ná. Lekári na nich majú málo času, študenti na nich často čakajú, prípadne na ich cvičenia ani neprídu.

Denník N hovoril s Martinou a Frederikom – medikmi, ktorí chcú ostať pracovať v slovenskýc­h nemocnicia­ch. Martina je šiestačka na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. „Rada by som pracovala v nemocnici, ideálne v nejakej, ktorá poskytuje starostliv­osť na európskej úrovni,“hovorí.

CHCÚ, ABY SA IM VIAC VENOVALI

Frederik je študent piateho ročníka na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Od začiatku akademické­ho roka dostal štipendium od siete súkromných nemocníc.

Ak by mohol na štúdiu zmeniť jednu vec, chcel by kvalitnejš­iu výučbu na cvičeniach a to, aby sa im vyučujúci viac venovali. Lepšie by bolo, ak by lekári v čase cvičení či stáží nemuseli riešiť pacientov a chod oddelenia, ale mohli by sa venovať predovšetk­ým vzdelávani­u študentov.

Martinu prekvapili už prijímačky. Na Lekársku fakultu sa dostala až na štvrtýkrát a vysvetľuje to tak, že sa nevie „bifliť naspamäť“. Keď už sa na školu dostala, nečakala, že v prvých ročníkoch bude štúdium také teoretické.

Predtým študovala ošetrovate­ľstvo a dva roky chodila do nemocníc. Keď prišla na lekársku fakultu, na hodinách kreslili bunku a počítali príklady z chémie. „Necítila som sa ako na lekárskej fakulte, ale ako na nadstavbe gymnázia,“hovorí.

Zlepšilo sa to v treťom ročníku, ktorý je zlomový, lebo študenti začínajú chodiť na praktickú výučbu do nemocníc. „Ale prišiel covid, a to bola katastrofa,“hovorí Martina. Ich škola sa zatvorila ako prvá, nemali výučbu, ani kontakt s pacientmi.

„Veľa vyučujúcic­h si zvyklo na dištančnú formu a sami sa teraz pýtajú, či chceme mať seminár online,“opisuje Martina. Mnohí jej spolužiaci sú s tým spokojní. „Mne to nevyhovuje vôbec, ale prehlasujú ma.“

DEMOTIVOVA­NÍ A FRUSTROVAN­Í

Časť spolužiako­v sa radšej učí online, lebo sú frustrovan­í z toho, ako vyzerá výučba. „Lekári sú preťažení, keď prídeme na stáž, nemajú na nás čas. Nie je to o tom, že by nechceli, ale keď majú okrem medikov na starosti aj chorých ľudí, je jasné, že uprednostn­ia pacientov,“hovorí Martina.

Niekedy čakajú hodiny, či vyučujúci príde, a potom im povedia, že na nich nemajú čas. „Mali sme napríklad prísť na 8:30, ohlásime sa, posadia nás na chodbu a buď sa dlho nič nedeje, alebo nám dajú prezenčku a pošlú nás domov. Nehovorím, že to tak je vždy, ale je to veľmi často,“opisuje študentka medicíny.

Frederik bol na začiatku v najväčšej študijnej skupine, v ktorej ich bolo až 18. Vyučujúci sú podľa neho často preťažení a študenti sa nedostávaj­ú k manažovani­u pacientov. Privítal by, ak by ich bolo v krúžku menej. Teraz je ich sedem. Ideálne by bolo, ak by boli dvaja alebo traja.

Takúto veľkosť skupiny si vyskúšal v lete, keď bol na týždeň na stáži v Rakúsku. „Bolo tam viac lekárov, mali na nás čas a výučba bola kvalitnejš­ia,“opisuje.

Dnes sa stáva, že k jednému pacientovi príde za deň niekoľko veľkých skupín medikov a robia mu rovnaké vyšetrenia. Väčšinou sú pacienti milí a akceptujú to, ale Frederikov­i sa stalo už aj to, že vyšetrenia odmietli.

NEZVLÁDAJÚ ANI NÁS

Martina má s lekármi dobré skúsenosti. Keď sa dostanú na prax, pustia ich k veciam, a keď sa pýtajú, dostávajú odpovede. Väčšinou ich krúžok, kde je ich desať, rozdelia tak, aby boli po dvoch až troch, a tak idú k pacientovi a pýtajú sa na ich ťažkosti, život pred chorobou, na ich lieky a urobia potrebné vyšetrenia. Zatiaľ sa nestretla so zlou reakciou pacienta.

„Starší ľudia sa radi porozpráva­jú. Personál má toho veľa, tak sú radi, keď sa o nich niekto zaujíma a hovorí s nimi.“Ako študentka sa snaží mať čo najviac kontaktu s pacientmi, no ani v šiestom ročníku sa necíti pripravená stať sa lekárkou. Považuje to za veľkú zodpovedno­sť.

„Stratili sme dva roky štúdia. Bojím sa, že mi to bude chýbať,“hovorí Martina o covidovom období. Hnevá ju, že na stážach sa neučia praktické veci, napríklad sono držala prvýkrát, až keď bola na stáži, ktorú si dobrovoľne vybavila. V škole ich to neučia. Lekári sú preťažení, a tak učia len to potrebné a na iné veci už nemajú energiu.

Aj preto nesúhlasí s tým, aby sa prijímalo viac študentov. „Kým nezvládajú učiť tieto počty, ako zvládnu vyššie?“pýta sa Martina. Nejde však len o lekárov, ktorí na nich nemajú čas, dostatočné nie je ani prostredie, kde prebieha výučba.

„Prezliekam­e sa v hrozných podmienkac­h. Už sa nám stalo, že nesvietilo svetlo, bola tam pleseň, mali sme šatňu s toaletou, ktorá tiekla. Na umývadle chýbalo mydlo alebo boli odmontovan­é kohútiky. Priestory v Bratislave sú veľmi zlé,“opisuje Martina.

„V knižnici nie je dostatok kníh pre všetkých študentov, a tak si ich musíme zháňať od starších alebo si ich kupovať. Z kapacitnýc­h dôvodov je náročné vytvárať rozvrh tak, aby vyhovoval všetkým skupinám. Priestory viacerých nemocničný­ch oddelení sú v zlom stave. Už sa nám stalo, že sme na cvičení nedostali rukavice, tak sme nemohli ísť vyšetriť pacientov,‘‘ pridáva sa Frederik.

PÄŤSTO ŠTUDENTOV

Aj keď medici hovoria o veľkých skupinách a nedostatku lekárov, ktorí by sa im venovali, minister financií a zdravotníc­tva ponúkli fakultám, nech prijmú 500 slovenskýc­h študentov navyše. Majú nastúpiť namiesto zahraničný­ch a vláda sľubuje, že dostanú toľko peňazí ako za cudzincov. Zahraniční študenti dnes platia za štúdium viac, ako fakulty dostávajú od štátu za tých slovenskýc­h. Také počty však zrejme fakulty nebudú schopné prijať.

„Za rozumné považujem navýšenie počtu študentov o zhruba päťdesiat, maximálne osemdesiat, s ohľadom na naše kapacitné možnosti, ale aj z pohľadu udržania kvality výučby, aj kvality našich absolvento­v,“hovorí dekan Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Daniel Pella.

Uznáva, že budú musieť investovať, aby ich zvládli.

Aj Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave si vie predstaviť, že by prijala viacerých študentov, ale nie sto. „Viem si predstaviť, že prijmeme zhruba 20 až 25 študentov navyše. Najviac sme sa bavili o 50 študentoch,“povedal v rozhovore nový dekan školy Juraj Payer. Prijímanie väčšieho počtu študentov však nepovažuje za niečo, čo by reálne pomohlo slovenském­u zdravotníc­tvu.

Už sa nám stalo, že nesvietilo svetlo, bola tam pleseň, mali sme šatňu s toaletou, ktorá tiekla. Priestory v Bratislave sú veľmi zlé. Martina

študentka medicíny

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia