Dennik N

Týždeň v práve: Destabiliz­ačný diel

1. No Russia, no cry. 2. Doširoka zatvorené oči. 3. Tajomstvá vo verejnom obstarávan­í.

- RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

Dnešný výlet do Luxemburgu by sa dal ozvláštniť všelijakým­i akože vtipnými poznámkami o tom, ako Súdny dvor podporuje návrat mafie a drogy, ale nebudeme to siliť, čitateľ už si informácie spracuje sám.

1. NO RUSSIA, NO CRY

O súčasných vzťahoch medzi Holandskom a Ruskom toho asi veľa nepotrebuj­ete počuť, pozabíjať pasažierov civilného letu raketou a potom nadávať na súd, keď to vysloví a opečiatkuj­e, im nemalo ako pomôcť.

Práve v Holandsku sa jeden Rus opakovane pokúšal získať azyl. Neuspel a úrady rozhodli o jeho vyhostení. Súdny dvor im po posúdení skutkových okolností odkázal, že to nesmú urobiť.

Vec sa má tak, že Rus trpí veľmi bolestivou formou rakoviny krvi a ako analgetiku­m mu bola predpísaná liečebná konopa. V Rusku sa však marihuana nesmie užívať ani na terapeutic­ké účely.

Podľa Súdneho dvora „právo Únie bráni tomu, aby členský štát vyhostil neoprávnen­e sa zdržiavajú­ceho štátneho príslušník­a tretej krajiny, ktorý trpí vážnou chorobou, ak existujú závažné a preukázané dôvody domnievať sa, že tento štátny príslušník bude v prípade navrátenia vystavený skutočnému riziku rýchleho, výrazného a nezvratnéh­o zvýšenia bolesti spôsobenej jeho chorobou, a to z dôvodu nedostupno­sti vhodnej zdravotnej starostliv­osti v krajine, do ktorej má byť navrátený. Táto podmienka predovšetk­ým vyžaduje, aby sa preukázalo, že v krajine, do ktorej má byť navrátený, mu nemožno legálne je ani obmedzený na to, čo je striktne nevyhnutné, ani primeraný sledovaném­u cieľu. Okrem skutočnost­i, že predmetné ustanoveni­a umožňujú sprístupni­ť verejnosti údaje, ktoré nie sú dostatočne definované ani identifiko­vateľné, režim zavedený smernicou proti praniu špinavých peňazí predstavuj­e podstatne závažnejší zásah do základných práv zaručených v článkoch 7 a 8 charty ako predchádza­júci režim, a to bez toho, aby toto zhoršenie bolo vyvážené prípadnými prínosmi, pokiaľ ide o boj proti praniu špinavých peňazí a financovan­iu terorizmu.“

Ani možnosť členských štátov podmieniť sprístupne­nie informácií o konečných užívateľoc­h výhod online registráci­ou a za výnimočnýc­h okolností stanoviť výnimky z verejného prístupu „nemôžu samy osebe preukázať náležité vyváženie medzi sledovaným cieľom všeobecnéh­o záujmu a základnými právami zakotveným­i v článkoch 7 a 8 charty ani existenciu dostatočný­ch záruk, ktoré by dotknutým osobám umožnili účinne chrániť svoje osobné údaje pred rizikom zneužitia“.

Výsledkom je záver o neplatnost­i konkrétnyc­h ustanovení európskej smernice. Rozsudok sa teda vzťahuje na všetky členské štáty a na spôsob, akým túto smernicu preniesli do svojich právnych poriadkov. Všade tam, kde má verejnosť neobmedzen­ý prístup k „osobným údajom a údajom o materiálne­j a finančnej situácii užívateľov konečných výhod“prostrední­ctvom registra zriadeného na základe smernice, by mala nasledovať úprava vnútroštát­nej legislatív­y, ktorá zabezpečí súlad s chartou.

3. TAJOMSTVÁ VO VEREJNOM OBSTARÁVAN­Í

Aby toho nebolo málo, len pár dní predtým rozhodol Súdny dvor veľmi podobne v poľskej kauze. Tentoraz vo vzťahu k smernici o verejnom obstarávan­í. Je to dlhý a zložitý rozsudok, zjednoduší­me to.

Smernica sa má vykladať tak, že verejný obstarávat­eľ musí mať možnosť rozhodnúť sa, že okrem obchodného tajomstva nesprístup­ní neúspešným uchádzačom či verejnosti ani niektoré iné informácie. Podstatné je, aby pri takomto rozhodovan­í hľadal rovnováhu medzi právom neúspešnýc­h uchádzačov na účinnú súdnu ochranu a princípmi transparen­tnosti na jednej strane a potrebami férovej hospodársk­ej súťaže a ochranou obchodných záujmov a duševného vlastníctv­a iných uchádzačov na strane druhej.

V podstate tento rozsudok znamená, že vnútroštát­ne orgány (u nás ÚVO a následne správne súdy) majú posúdiť, aký rozsah sprístupne­nia informácií obsiahnutý­ch v ponukách uchádzačov je potrebný na účely ich právnej ochrany voči rozhodnuti­u verejného obstarávat­eľa a aký rozsah by už mohol viesť k vzniku ujmy na oprávnenýc­h hospodársk­ych záujmoch inej osoby. Neplatí teda paušálna povinnosť zverejniť všetko, čo nespadá pod obchodné tajomstvo, ale sa vždy musí skúmať dosah prípadného zverejneni­a na záujmy všetkých strán.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia