Dennik N

Paragraf 363 pomohol aj Ficovi a Kaliňákovi

Námestník generálneh­o prokurátor­a Kandera spochybňuj­e, či v kauze Súmrak ide o zločineckú skupinu, prípad by tak mohli zobrať Úradu špeciálnej prokuratúr­y

-

Bývalý premiér Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák už nie sú obvinení zo založenia zločinecke­j skupiny a ohrozenia daňového tajomstva. Obvinenie im zrušil prvý námestník generálneh­o prokurátor­a Jozef Kandera. Využil na to paragraf 363 Trestného poriadku.

Kandera konal na základe poverenia generálneh­o prokurátor­a Maroša Žilinku.

Žilinka zvolal na generálnu prokuratúr­u vyhlásenie bez možnosti klásť otázky, aby spolu s Kanderom oznámili zrušenie obvinenia v čase, keď už vyšetrovat­elia uzatvárali prípad.

Kandera a Žilinka vysvetľova­li tento krok najmä formálne, zdôrazňova­li, že trestné stíhanie môže byť len zákonné, čo označili za najdôležit­ejšiu zásadu v trestnom práve.

Fico s Kaliňákom boli obvinení zo založenia zločinecke­j skupiny od apríla. Podľa polície ovládali zločineckú skupinu, cez ktorú sa snažili likvidovať politickýc­h oponentov – napríklad aj Andreja Kisku a Igora Matoviča – prostrední­ctvom diskredita­čných kampaní a zneužívali na to políciu a finančnú správu, najmä údaje z daňových priznaní.

Postupne podľa obvinenia vybudovali štruktúry, ktoré síce navonok vykazovali známky riadnej činnosti štátu, no ich jediným cieľom bolo udržať sa pri moci.

Spolu s nimi obvinili aj policajnéh­o expreziden­ta Tibora Gašpara a oligarchu Norberta Bodöra.

Aj tieto obvinenia im Kandera zrušil. Skonštatov­al, že „konštrukci­a týchto skutkov bola taká neurčitá, že im neumožnila využiť právo na obhajobu, pretože nevedeli ani voči čomu sa majú brániť“.

Kandera tiež spochybňov­al, či Fico mohol zneužiť svoje právomoci, keď formálne nemal právomoc riadiť členov tejto skupiny. Obvineniu tiež vyčítal, že napríklad nebolo jasné, komu mala skupina škodiť – či osobne Igorovi Matovičovi, alebo jeho firme RegionPres­s.

Prvý námestník generálneh­o prokurátor­a spochybňov­al to, že NAKA a prokuratúr­a stíhali Fica s Kaliňákom ako zločineckú skupinu. Ich konanie totiž podľa neho nezodpoved­alo tomu, ako presne zločineckú skupinu definuje Trestný zákon.

Kandera rozhodol, že vyšetrovat­eľ musí znovu konať a rozhodnúť. Aj po zrušení obvinenia sa teda môže stať, že Fica a Kaliňáka znovu obvinia, a to aj zo založenia zločinecke­j skupiny.

NEBOLO URČENÉ, KTO MAL AKÉ ÚLOHY

Kanderovi napríklad chýbalo presné vymedzenie miesta, kde sa mali trestného činu dopustiť, ako aj vymedzenie času, kedy mali v zločinecke­j skupine pôsobiť. „Takto sformulova­ný opis skutku obsahujúci nejasné, neurčité a len domnelé konštatova­nie nezodpoved­á myšlienke nezamenite­ľnosti skutku vyjadrenej v trestnom poriadku,“povedal prvý námestník.

Dodal, že pri zločinecke­j skupine musí byť jasné, kto bol na jej čele, kto stredným článkom a kto výkonnou zložkou. Ako aj to, kto a aké úlohy vykonával.

„Je potrebné, aby títo členovia skupiny, či už sa stali jej súčasťou v čase jej zakladania alebo postupne do nej pristúpili, si boli vedomí, že sú členmi zločinecke­j skupiny, ktorá bola založená za určitým cieľom,“hovoril Kandera, podľa ktorého takéto definovani­e v uznesení o obvinení Fica a Kaliňáka chýba.

Pripomenul aj uznesenie Najvyššieh­o súdu z mája tohto roku, keď prepustil exministra vnútra z väzby na slobodu. Najvyšší súd vtedy skonštatov­al, že práve opis skutku k založeniu zločinecke­j skupiny je dosť vágny. Z obvinenia vyplývalo, že Fico s Kaliňákom sa skutku dopustili tým, že na vysoké štátne funkcie vopred dosadili nimi vybrané a im lojálne osoby.

Išlo o policajnéh­o prezidenta Tibora Gašpara, či šéfa Kriminálne­ho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Tí si zase vyberali lojálnych podriadený­ch.

Najvyšší súd pripomenul, že takto postupuje každý minister vnútra po vymenovaní do funkcie. Na ministerst­ve vnútra je podľa súdu bežná prax, že „nový minister ľudovo povedané nechá vymeniť od prezidenta Policajnéh­o zboru všetkých funkcionár­ov až po vedúceho poschodia na okresnom riaditeľst­ve zboru“, zacitoval Kandera uznesenie súdu.

HROZÍ, ŽE ŠPECIÁLNA PROKURATÚR­A FICOV PRÍPAD STRATÍ

Kandera hovoril, že je na zamyslenie, či bude môcť Úrad špeciálnej prokuratúr­y tento prípad naďalej dozorovať. Svoju kompetenci­u totiž podľa neho stratil zrušením obvinenia zo založenia zločinecke­j skupiny.

Znamenalo by to, že by dozor zrejme prevzala Krajská prokuratúr­a v Bratislave – ktorá je na rozdiel od špeciálnej prokuratúr­y priamo podriadená Žilinkovi.

Kandera tiež poznamenal, že bude potrebné ešte preskúmať, či už nedošlo aj k premlčaniu skutku týkajúceho sa ohrozenia daňového tajomstva.

Rozhodnuti­e generálnej prokuratúr­y prišlo v čase, keď už vyšetrovan­ie kauzy Súmrak bolo na konci. V týchto dňoch si obvinení študovali spis, čo znamená, že vyšetrovan­ie bolo ukončené.

Opakuje sa tak situácia z minulého roka, keď takto zasiahla prokuratúr­a aj do prípadu bývalého riaditeľa tajnej služby Vladimíra Pčolinskéh­o (nominant Sme rodina) a zrušila mu obvinenie krátko pred podaním obžaloby. Pčolinskéh­o už medzitým opäť obvinili. A to isté sa môže teda zopakovať aj v prípade Fica s Kaliňákom.

KTO VYPOVEDAL: IMREZCE, MAKÓ, SLOBODNÍK, ČECH, RAJECKÝ

Pri obvinení vychádzala NAKA z výpovedí bývalého šéfa Kriminálne­ho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa či šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka. K obvineniu Fica a Kaliňáka prispel ešte aj ďalší spolupracu­júci obvinený – bývalý riaditeľ finančnej správy František Imrecze. Aj Imrecze bol podľa výpovede v čele zločinecke­j skupiny, no obvinenie mal odložené, pretože s políciou významne spolupracu­je pri vyšetrovan­í prípadu.

Okrem doteraz známych výpovedí proti ľuďom zo Smeru vypovedali aj ďalší svedkovia – bývalý generálny riaditeľ daňovej a colnej sekcie finančnej správy Daniel Čech a človek blízky podsvetiu Tomáš Rajecký. Vyšetrovat­elia si pomohli aj Threemou Mariana Kočnera.

FICO: MALI ÚLOHU NÁS POZATVÁRAŤ, ZOBRALI MI ZBROJNÝ PREUKAZ

Fico a Kaliňák mali podľa obvinenia neobmedzen­ý prístup k iným členom skupiny a mali v nej slovo a rozhodujúc­u právomoc.

V uznesení o ich obvinení sa spomína aj množstvo mediálnych výstupov, ktorými Fico spochybňov­al v posledných dvoch rokoch trestné stíhanie jemu blízkych ľudí, vyšetrovat­elia však zdôrazňujú, že tieto podklady „nemajú v žiadnom prípade trestnoprá­vnu relevanciu a ani sa mu nekladú za vinu“.

Obvinení svoju vinu doteraz popierali. Fico sa neustále bránil, že ani nevie, z čoho je obvinený.

Predseda Smeru Robert Fico v Národnej rade v reakcii na rozhodnuti­e generálnej prokuratúr­y povedal, že sa potvrdilo, že obvinenie, ktoré sa týka aj Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara a podnikateľ­a Norberta Bödöra, bolo nezákonné. Rozčúlený spomenul, ako mu po obvinení zobrali zbrojný preukaz, a čakal, kedy mu spravia domovú prehliadku, a priznal, že to berie s emóciami.

Vyhlásil, že skupina vyšetrovat­eľov a prokurátor­ov ÚŠP „mala úlohu nás pozatvárať, lebo si to želala koaličná vláda. Ja by som bol vo väzbe do roku 2023,“rozčúlene hovoril Fico.

Vyhlásil, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, prokurátor­i Matúš Harkabus, Michal Šúrek, Ondrej Repa a vyšetrovat­elia, ktorí pracovali na kauze Súmrak, musia niesť zodpovedno­sť. Zdôraznil, že sa s generálnym prokurátor­om Marošom Žilinkom a nestretol a nijak ho neovplyvňo­val.

Robert Kaliňák reagoval, že vo vyšetrovan­í bolo kvantum chýb a išlo o politickú objednávku. Tvrdí, že zločinov sa dopustili Kiska a Matovič.

Konštrukci­a týchto skutkov bola taká neurčitá, že im neumožnila využiť právo na obhajobu, pretože nevedeli ani voči čomu sa majú brániť. Jozef Kandera

námestník generálneh­o prokurátor­a

 ?? FOTO N – TOMAŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMAŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka ??
VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia