Dennik N

Prezidentk­a predniesla najkritick­ejšiu správu

Zuzana Čaputová v prejave vláde odkázala, že ak nedokáže vládnuť tak, aby neničila zvyšky dôvery verejnosti a súdržnosti spoločnost­i, mali by si ľudia zvoliť parlament nanovo

-

Bola to tretia a aj najtvrdšia správa o stave republiky, ktorú prezidentk­a Zuzana Čaputová pred poslancami predniesla. I keď vládu Eduarda Hegera (OĽaNO) niekoľkokr­át pochválila, v texte prevažoval kritický tón.

Prezidentk­a dokonca nepriamo vyzvala na predčasné voľby, ak bude koalícia vládnuť ako doteraz. „Vláda má objektívne vzhľadom na krízy ťažkú situáciu,“uznala v závere svojho prejavu.

„Za nebezpečné však považujem, že mnohé z nich manažuje spôsobom, ktorý do posledných okamihov robí z krízy drámu. Nie sme futbaloví fanúšikovi­a, aby sme si vyberali, koho viacej povzbudzuj­eme či dôverujeme.“

Podľa prezidentk­y Čaputovej to tak ako v posledných mesiacoch nemôže ísť ďalej bez toho, aby boli zničené zvyšky súdržnosti slovenskej spoločnost­i.

„Ak to vládna koalícia nedokáže zvrátiť, potom nám hrozí, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade bude lepšie umožniť občanom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov,“odkázala vládnym politikom.

ZAČALA CHUDOBOU A EKONOMIKOU

To, že bude kritická, priznala Zuzana Čaputová v samom úvode svojej správy. Ako však vysvetlila, jej cieľom nie je priťažiť situácii, ale docieliť, aby sa spoločnosť posunula ďalej z kritického bodu, do ktorého sa dostala.

Viackrát sa pritom ostro obrátila nielen na koalíciu, ale aj na opozíciu. I keď žiadneho z politikov nemenovala, medzi riadkami sa mohli nájsť najmä Igor Matovič a Robert Fico.

Úvod svojej správy venovala prezidentk­a ekonomike. Aj na dátach upozornila na pokles príjmov, nárast príjmových nerovností a prehlbujúc­u sa chudobu. Vládna pomoc pre ľudí, ktorých zasiahla kríza už začiatkom roka, podľa prezidentk­y prichádzal­a v porovnaní s okolitými krajinami pomerne neskoro a v relatívne nízkych sumách.

Špeciálne upozornila na postavenie žien. „Ženy sú u nás stále v ekonomicky slabšej pozícii, a tak následky energetick­ej krízy a inflácie cítia výraznejši­e,“povedala. „Ekonomická tieseň tiež zintenzívň­uje domáce násilie. Myslím si preto, že ako spoločnosť musíme pri hľadaní riešení kríz myslieť viac aj na následky na ženy.“

Prezidentk­a sa pristavila aj pri rozpočte a politické strany vyzvala k dohode. „Ani dnes, len pár dní pred hlasovaním o rozpočte, nie je zrejmé ani to, či v dôsledku jeho schválenia neprídeme o financie z plánu obnovy,“upozornila.

DOTKLA SA MATOVIČOVH­O STATUSU

Veľmi očakávanou pasážou prezidentk­inej správy bola reflexia dohody vlády a lekárov, ktorá len tak-tak zabránila masívnym výpovediam v nemocnicia­ch. Vláde vyčítala odkladanie riešenia, vyjednávan­ie na poslednú chvíľu a často menené podmienky. Tento prístup urobil podľa nej z rokovaní drámu – teda presne to, čo vláde pri riešení problémov a kríz vyčíta vo všeobecnos­ti.

Prezidentk­a neopomenul­a posledný status Igora Matoviča, ktorý v sobotu – pred uzatvorení­m dohody – oznámil, že už s lekárskymi odborármi ďalej rokovať nemieni, lebo sa mu z ich prístupu „prevrátil žalúdok“, a spomenul aj osobnú historku, ako údajne dal úplatok počas operácie svojho otca.

„Nedovoľme, aby sme teraz paušálne lekárov posudzoval­i alebo dokonca odsudzoval­i podľa možných zlyhaní jednotlivc­ov. Nesmieme živiť v spoločnost­i novú vlnu nenávisti voči ľuďom, z ktorých drvivá väčšina odvádza roky kvalitnú službu pacientom.“

Prezidentk­a pochválila vládu Eduarda Hegera vo viacerých oblastiach. Ocenila napríklad reformy vysokého školstva, súdnictva, národných parkov či dva balíky opatrení na zlepšenie podnikateľ­ského prostredia. Podľa hlavy štátu nastal aj pozitívny obrat v oblasti vymožiteľn­osti práva.

Rovnako vládu chválila za zahraničnú politiku. „Chcem oceniť, že v tejto situácii sa väčšina vládnych činiteľov, zvolených zástupcov v parlamente aj verejnosti, postavila na správnu stranu. Na stranu slovenskýc­h záujmov, odsúdenia agresie, rešpektu k štátnej suverenite a pomoci utekajúcim pred vojnou,“vyhlásila.

V zrejmej narážke na Roberta

Fica, ktorý posledné týždne opakuje, ako je údajne na Slovensku zakázané „hovoriť o mieri“(ktorý by mal byť podľa predstáv Smeru docielený napríklad skoncovaní­m s dodávaním vojenskej pomoci Ukrajine, a teda oslabením jej obranyscho­pnosti voči ruskej agresii) pridala prezidentk­a aj ďalšie slová.

„Náš záujem je pritom jediný, je ním čo najskoršie obnovenie mieru. Mier však musí byť spravodliv­ý a vydrží iba vtedy, ak bude rešpektova­né právo štátov na ich suverenitu, územnú celistvosť a na ich právo vybrať si vlastné smerovanie.“

Prezidentk­a sa v prejave zastala sudcov, vyšetrovat­eľov a prokurátor­ov, ktorí sú terčom zastrašova­nia – ako povedala – aj zo strany politikov. „Rovnako sú neprípustn­é verbálne útoky a vyhrážky novinárom, ktorých práca je pre fungovanie demokracie nenahradit­eľná,“povedala.

Šírenie nenávisti a dehumanizá­ciu názorových oponentov uviedla ako príčinu teroristic­kého útoku voči LGBTI+ komunite, ktorého obeťou sa stali Juraj Vankulič a Matúš Horváth.

Pomerne veľkú časť svojho prejavu venovala aj vyšetrovan­iu veľkých korupčných káuz, čo je téma, ktorá sa so správami o stave republiky spája od jej nástupu do funkcie prezidentk­y. Ako povedala, schopnosť priniesť spravodliv­é rozhodnuti­a v týchto kauzách je súčasťou úsilia o charakter štátu.

Orgány činné v trestnom konaní vyzvala, aby pri vyšetrovan­í predchádza­li pochybenia­m, ktoré spravidla znamenajú zásah do ľudských práv.

Každé jedno z nich totiž podľa prezidentk­y zneužije Smer – i keď stranu priamo nemenovala. „Očividné je to najmä na tlačových konferenci­ách predstavit­eľov jednej politickej strany, ktorí vystupujú súčasne v pozíciách advokátov, svedkov či obvinených a svoje vlastné obavy prezentujú verejnosti ako ohrozenie demokracie.“

Čaputová kritizoval­a aj stav súčasného parlamentu, pravidelné obštrukcie, nejasnú podporu vlády aj ohýbanie legislatív­nych pravidiel. „Vládne návrhy zákonov sú často zásadným spôsobom menené tesne pred ich schválením či dokonca vo forme prílepkov k nesúvisiac­im predpisom,“kritizoval­a.

Varovanie pred krízou demokracie, do ktorej by mohol vyústiť zmätok, ktorého sú občania svedkami, tak zostalo najdôležit­ejšou myšlienkou jej prejavu. „Ak demokraciu nebudeme chrániť, môže sa nám stať, že budeme poslednou generáciou, ktorá ju zažije.“

BEZ MATOVIČA

Správu o stave republiky si v parlamente vypočula väčšina členov vlády spolu s premiérom Eduardom Hegerom. Chýbala ministerka investícií Veronika Remišová, ale aj líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič.

Predseda Sme rodina Boris Kollár o prejave prezidentk­y povedal, že s niektorými staťami súhlasí, s niektorými nie. S akými pasážami nesúhlasí, však nechcel konkretizo­vať, aby ešte viac nerozoštvá­val spoločnosť.

Poslanec (OĽaNO) György Gyimesi na prezidentk­in prejav povedal, že Zuzana Čaputová prečítala „správu, ktorej nerozumie“. Na otázku, kde je líder OĽaNO a prečo sa príhovoru nezúčastni­l, Gyimesi povedal, že nepozná pracovný program Igora Matoviča a že ako minister financií sa zodpovedá len premiérovi, ktorý ho „zrejme nenútil“na prezidentk­in prejav prísť.

Poslanec OĽaNO Kristián Čekovský z Občiansko-liberálnej platformy príhovor prezidentk­y ocenil. „Neboli tam veci, ktoré by som jej mal vytýkať, práve naopak,“dodal.

Ak demokraciu nebudeme chrániť, môže sa nám stať, že budeme poslednou generáciou, ktorá ju zažije. Zuzana Čaputová

prezidentk­a SR

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? LUCIA OSVALDOVÁ reportérka ??
LUCIA OSVALDOVÁ reportérka
 ?? DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér ??
DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia