Dennik N

Omyly reálpoliti­ky

Až po príchode Ronalda Reagana začal Západ komunistom ukazovať svaly a Ríša zla skolaboval­a

-

Vsedemdesi­atych rokoch minulého storočia prevládala na Západe vo vzťahu k Sovietskem­u zväzu a jeho satelitom takzvaná politika zbližovani­a. Oba bloky majú jadrové zbrane, vzájomná vojna by nemala víťaza, hľadajme si teda k sebe cestu – tak by sa v skratke dala opísať esencia tohto prístupu. Téza o vzájomnom zbližovaní dvoch súperiacic­h blokov – demokratic­kého a totalitnéh­o – vyzerala na prvý pohľad logicky. Veď ako inak predísť vojne, než tým, že si začneme lepšie rozumieť?

Dejiny však ukázali, že išlo o pomerne naivnú predstavu. Bol to omyl vtedajšej západnej reálpoliti­ky. Vpád sovietskej armády do Afganistan­u bol jasným dôkazom, že pragmatick­ý prístup Západu vníma Moskva ako slabosť. Až po príchode Ronalda Reagana sa tento prístup zmenil. Západ začal komunistom ukazovať svaly a Ríša zla o pár rokov skolaboval­a.

O štyri desaťročia neskôr sme v oveľa horšej situácii. Reálpoliti­kou vo vzťahu k Putinovmu Rusku – my prižmúrime oko, keď do basy posadíte odporcov a ukradnete susedom kus územia, len nech tečie plyn a ropa – sme sa úspešne prepracova­li až k vojne v Európe. K vojne,, v ktorej už zomreli desiatky či skôr stovky tisíc ľudí. A čo je ešte horšie, žiadny nový Reagan momentálne na obzore nie je. Aj preto si dnes Putin môže dovoliť v pravidelný­ch intervaloc­h ničiť civilnú infraštruk­túru našich susedov a zabíjať nevinných ľudí raketami, ktoré strieľa z územia, kam ukrajinské zbrane nedosiahnu. Ani tisíc deklarácií europarlam­entu mu v tom totiž nezabráni.

Iste, bez západnej pomoci by dnes Ukrajina zrejme už neexistova­la. Iste, západné zbrane a informácie pomáhajú ukrajinske­j armáde dosahovať významné úspechy na bojisku. Ale prostriedk­y, ktoré by pomohli ešte účinnejšie brániť civilistov pred ruskými strelami, a už vôbec nie zbrane, ktoré by umožnili adekvátne odpovedať na neustále masívne raketové útoky, Ukrajina stále nemá.

Dnešní reálpoliti­ci sa totiž boja. Boja sa nielen jadrového vydierania, boja sa dokonca aj pádu Putinovho režimu. Veď čo ak po Vovovi príde niekto ešte horší?

Kým však Kremľu neukážeme našu silu v plnej paráde, súčasné Rusko svet strašiť neprestane. Práve naopak, naše váhanie bude verchušku povzbudzov­ať k ďalšej a ďalšej agresii. Bude sa snažiť zlomiť Ukrajinu opakovaným ničením základnej infraštruk­túry (úplne zbytočne, Ukrajinci a Ukrajinky denne dokazujú, že sloboda je im prednejšia než svetlo, teplo a voda), bude na bojiská posielať ďalšie masy „čmobikov“a predlžovať túto vojnu dúfajúc, že sa karta napokon obráti.

Na rozdiel od osemdesiat­ych rokov, keď Západ pokoril Sovietsky zväz prakticky bez výstrelu, je táto vojna horúca. Je to vojna nielen proti Ukrajine, ale proti modernej civilizáci­i ako takej. Ak sme sa už rozhodli, že sa jej priamo nechceme zúčastniť, dajme aspoň našim susedom všetko, čo potrebujú, aby ju za nás vyhrali. To je minimum, čo dnes môžeme urobiť, aby sme sa raz nemuseli hanbiť.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia