Dennik N

Katastrofa, bežná kríza alebo dokonca ani to nie?

Kumulácia problémov sťažuje predvídate­ľnosť vývoja, pretože malé veci môžu spustiť kaskádu ťažko predvídate­ľných dôsledkov

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Vsúvislost­i s vývojom a najmä s perspektív­ami vývoja svetovej ekonomiky sme svedkami takých protichodn­ých analýz, ale aj prognóz, že je veľmi ťažké sa v tom orientovať a ešte ťažšie predvídať, čo nás naozaj očakáva. Pred krátkym časom som na tomto mieste písal o katastrofi­ckých predpovedi­ach Nouriela Roubiniho, ktorý tvrdí, že už sa nachádzame v stagflačne­j kríze, horšej, ako bola tá zo sedemdesia­tych rokov, pretože tentoraz máme navyše ešte aj krízu dlhovú. Celkový globálny dlh dosahuje úroveň až 350 percent svetového HDP, čo je omnoho viac ako pred polstoročí­m. Mimochodom, medzitým vyšla Roubinimu nová kniha, ktorá sa volá Megathreat­s, v ktorej svoje analýzy a predikcie vysvetľuje podrobne.

Zároveň sme si povedali, že veľká väčšina analytikov najväčších svetových finančných inštitúcií Roubiniho katastrofi­cké predikcie nezdieľa a dnešné problémy považujú za dočasné a prekonateľ­né, teda v zásade za bežnú krízu, aká sa v trhovej ekonomike zákonite z času na čas objavuje. Ich optimizmus dokonca v uplynulých dňoch vzrástol najmä v súvislosti s nižšou infláciou v USA, so zmiernením lockdownov v Číne a aj s intervenci­ami čínskej vlády na podporu kolabujúce­ho čínskeho realitného trhu.

AŽ NEMYSLITEĽ­NÉ ZMENY

Veľmi triezvy a zasvätený pohľad na túto problemati­ku prináša čerstvý článok Mohameda A. El-Eriana, prezidenta Queens College v Cambridgei, v časopise Foreign Affairs s názvom „Nielen ďalšia recesia“a podtitulom „Prečo už globálna ekonomika nebude, aká bola“.

Svetová ekonomika zažíva zásadné a dlhodobé štrukturál­ne zmeny, ktoré prežijú bežný hospodársk­y cyklus, tvrdí El-Erian. Táto systémová zmena je daná predovšetk­ým tromi novými trendmi. Po prvé je to prechod od nedostatoč­ného dopytu k nedostatoč­nej ponuke, po druhé koniec neobmedzen­ého prílevu lacných peňazí od centrálnyc­h bánk a po tretie vyššia zraniteľno­sť finančných trhov.

Recesie a inflačné vlny prichádzaj­ú a odchádzajú, ale niekoľko posledných rokov prinieslo predtým veľmi nepravdepo­dobné až nemysliteľ­né zmeny, ako napríklad transformá­ciu USA zo šampióna otvorenost­i a slobodného obchodu na najprotekc­ionisticke­jšiu vyspelú ekonomiku či vytrestani­e Británie trhmi za avizované rozpočtové avantúry krátkej premiérky Trussovej spôsobom, akým predtým trhy vychovával­i skôr rozvojové krajiny. Ak k tomu pripočítam­e centralizá­ciu moci a pokles ekonomicke­j slobody v Číne, rast napätia medzi Čínou a USA a ich postupné vzďaľovani­e sa, posilnenie autokracií a diktatúr vo svete, klimatické zmeny, nárast polarizáci­e v demokratic­kých krajinách, je evidentné, že ide o novú kvalitu v politickýc­h, ale aj ekonomický­ch pomeroch na svete.

Po globálnej finančnej kríze 2008 väčšina ekonómov pripisoval­a nízky ekonomický rast nedostatoč­nému dopytu. Vlády teda prišli s fiškálnou stimulácio­u, ale ešte dôležitejš­ia bola menová stimulácia dopytu centrálnym­i bankami. Úroky išli na nulu alebo dokonca aj pod ňu, a keď ani to nestačilo, nastúpilo masívne kvantitatí­vne uvoľňovani­e. Na príklade USA pritom pekne vidno, že táto politika sa diala bez ohľadu na to, či vládli republikán­i alebo demokrati. Pandémia covidu-19 túto politiku ešte zintenzívn­ila a zároveň spustila problémy na ponukovej strane globálnej ekonomiky prerušením dodávateľs­kých reťazcov. Znížila sa mobilita pracovných síl, vznikol ich nedostatok, zvyšovalo sa geopolitic­ké napätie a firmy čoraz viac zohľadňova­li nielen nízke náklady, ale aj odolnosť voči novým rizikám. Namiesto offshoring­u sa začalo hovoriť o nearshorin­gu alebo o friendshor­ingu. To všetko vytvorilo nové ťažkosti a úzke miesta na ponukovej strane globálnej ekonomiky, a tým dostalo už aj tak otrasený dovtedajší model fungovania ekonomiky pod ešte väčší tlak.

ŤAŽKO RIEŠITEĽNÝ RÉBUS

Veľmi silným akceleráto­rom všetkých týchto javov bola pandémia, ktorá naplno prepukla na jar 2020. Lockdowny viedli k ekonomické­mu prepadu, rýchla reakcia vlád a centrálnyc­h bánk v podobe stimulačný­ch balíkov a nových lacných peňazí však situáciu pomerne rýchlo otočila a recesia bola veľmi krátka, rovnako ako nárast nezamestna­nosti a pokles kapitálové­ho trhu. Najlepšie bolo túto dynamiku vidieť na USA, ktoré sú nielen najväčšou, ale aj pružnou ekonomikou s veľmi flexibilný­mi trhmi. Pandémiou znížená ponuka a protipande­mickými balíčkami nafúknutý dopyt viedli k tomu, že už od jari 2021 začala rásť inflácia. Fed to však považoval len za dočasnú záležitosť a naďalej zaplavoval trh lacnými peniazmi až do marca 2022, keď začal konečne zvyšovať úrokovú mieru, aj to spočiatku len veľmi mierne. Od júna do novembra potom zvyšovanie výrazne urýchlil, čo však na trhoch zvyknutých na dlhé obdobie lacných peňazí vyvolalo problémy.

Podstata týchto problémov spočíva v tom, že ak si trhy zvyknú na to, že peňazí je dosť a sú lacné, tak sa znásobuje investovan­ie na páku (teda za požičané peniaze), pričom veľká časť investícií sa presúva zo silno regulované­ho bankového sektora do menej regulovaný­ch finančných inštitúcií, ako sú súkromné akciové fondy alebo hedžové fondy. A tie robia to, čo z definície majú robiť, využívajú situáciu na trhu na akumuláciu zisku. Lenže vyššie výnosy znamenajú aj vyššie riziko, a to sa začne napĺňať práve vtedy, keď sa skončí éra lacných a ľahko dostupných peňazí.

Veľmi pekne sa to ukázalo práve na októbrovej finančnej kríze vo Veľkej Británii, ktorá stála kreslo premiérku Trussovú.

Krehkosť a zraniteľno­sť finančných trhov veľmi komplikuje situáciu centrálnyc­h bánk. Na eliminovan­ie inflácie musia zvyšovať cenu peňazí, tým však zároveň nielen ohrozujú ekonomický rast, ale môžu spôsobiť aj nezvládnut­eľný krach finančných inštitúcií. Za normálnych okolností je hlavnou úlohou centrálnej banky riešiť dilemu, ako znížiť infláciu bez ohrozenia ekonomické­ho rastu a zamestnano­sti. Dnes však stoja pred trilemou – ako súčasne zabezpečiť nízku infláciu, rast ekonomiky a zamestnano­sti a zároveň stabilitu finančného systému. Ak je systém v stave, v akom je, a zároveň je inflácia vysoká, je to vlastne veľmi ťažko riešiteľný rébus.

SPOLUPRÁCA NA GLOBÁLNEJ ÚROVNI

Kumulácia všetkých vyššie spomínanýc­h problémov navyše sťažuje predvídate­ľnosť budúceho vývoja, pretože relatívne malé veci môžu spustiť kaskádu ťažko predvídate­ľných dôsledkov. Opäť sú veľmi dobrým príkladom otrasy na britskom finančnom trhu v októbri, ktoré vlastne nespôsobil­o žiadne vykonané rozhodnuti­e, ale len ohlásené zníženie daní, ktoré nebolo kryté v rozpočte. V takomto svete sa môžu chyby v úsudku stať osudovými a riadenie (či už firiem, alebo krajín) sa stáva ešte zložitejší­m ako kedykoľvek predtým.

El-Erian sa vo svojom článku pokúša nielen opísať, čo a prečo sa stalo, ale ponúka aj akýsi návod na to, čo môže v tejto situácii byť užitočné a pomôcť, a to či na úrovni domácností, firiem, alebo aj na národnej a nadnárodne­j úrovni.

Za kľúčové považuje to, že rozhodnuti­a a politika by mali byť založené na troch prioritách alebo hodnotách – odolnosti, alternatív­nosti a aktívnosti. Odolnosť znamená schopnosť poučiť sa z neúspechov, ísť ďalej, mať rezervy, vytrvalosť, silu a integritu. Alternatív­nosť (optionalit­y) je založená na tom, že máme pripravený­ch viacero možností a vieme ich podľa okolností pružne a s nízkymi nákladmi použiť. A aktívnosť (agility) znamená rýchlosť a pružnosť reakcie na zmeny. Ak budú domácnosti a firmy odolné, pripravené na viaceré možnosti a agilné, mali by mať omnoho väčšiu šancu prekonať ťažkosti spojené s výzvami novej reality.

Národné vlády a centrálne banky by v nových podmienkac­h mali mať ambíciu minimalizo­vať chyby a nehody tak, aby sa situácia nestávala ešte komplikova­nejšou, ako je nevyhnutné. Politické priority by mali zahŕňať modernizác­iu infraštruk­túry, zlepšovani­e outputu, lepšie vzdelávani­e a rozvoj súkromno-verejných partnersti­ev na prekonanie nedostatku verejných zdrojov a zvýšenie efektívnos­ti investícií. Podpora udržateľné­ho rastu bude vyžadovať predovšetk­ým lepšiu koordináci­u fiškálnej politiky, menovej politiky a štrukturál­nych reforiem. Nový prístup si bude vyžadovať aj regulácia nebankovýc­h finančných inštitúcií, ktoré sa v súčasnosti stávajú hrozbou pre udržateľno­sť celého finančného sektora.

Zásadnou výzvou a podmienkou zvládnutia situácie je však aj posilnenie nadnárodne­j spolupráce na globálnej úrovni. Bez nej nie je možné riešiť problémy, ktoré sú zo svojej podstaty globálne, pričom zďaleka nejde len o riešenie klimaticke­j zmeny.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia