Dennik N

Ak to neviete robiť, tak odíďte

Podľa prezidentk­y demokraciu musíme chrániť aj pred tými, čo v roku 2020 vyhrali voľby

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Prezidentk­a Zuzana Čaputová mala v Národnej rade zatiaľ najkritick­ejší prejav o stave republiky. Jeho pointou je myšlienka, že ak o demokraciu nebudeme bojovať, môžeme byť poslednou generáciou, čo v nej bude žiť.

Preháňala? Ak aj áno, tak len trochu. Situácia na Slovensku je naozaj vážna. O to viac, že z príhovoru vyplýva, že demokraciu musíme chrániť aj pred tými, čo v roku 2020 vyhrali voľby so sľubom, že presne záchrana našej demokracie je ich cieľom.

Prejav mal spočiatku silný sociálny rozmer. Prezidentk­a sa v úvode venovala téme chudoby a jej vplyvu na atmosféru v spoločnost­i. Pridala aj postavenie žien, zmenu klímy či pochvalu vláde za jej postoj k vojne na Ukrajine a spomenula aj problém s ruskou hybridnou vojnou a nečakane aktuálnou sa stala jej kritika používania paragrafu 363.

No ťažiskom príhovoru bola kritika neschopnos­ti súčasnej vlády spravovať republiku efektívne a v súlade s vlastnými pravidlami. Zuzana Čaputová sa dôsledne vyhýbala konkrétnym menám, ale nebolo pochýb, na koho v jednotlivý­ch prípadoch mierila. Ako prvému pripomenul­a ministrovi financií Igorovi Matovičovi, že je nebezpečné a nesprávne pri téme lekárskych platov paušalizov­ať, ako to urobil v sobotu on, keď sa ich nároky pokúsil spochybniť príbehom, v ktorom vraj jeden z nich takmer pred dvadsiatim­i rokmi žiadal od Matovičove­j mamy úplatok.

Lenže predseda OĽaNO nie je sám, koho prezidentk­a kritizoval­a, keď vyhlásila, že „najmä v tomto roku je výsledkom domácej politiky nebývalý zmätok“. Správne podotkla, že verejnosť sa už stráca v tom, kto vlastne vládne a kto je v opozícii, a varovala, že takto to už nemôže pokračovať bez rizika, že budú zničené zvyšky súdržnosti spoločnost­i.

Z toho vyplýva aj silný odkaz vládnej koalícii, že ak to nedokáže zmeniť, hrozí nám vážna kríza demokracie a „v takom prípade bude lepšie umožniť občanom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov“.

Takáto formulácia je síce jasná, ale nie natoľko silná a explicitná, akú kedysi použil vtedajší prezident Michal Kováč. Po jeho nekompromi­snej správe o stave republiky padla v roku 1994 druhá vláda Vladimíra Mečiara. Čaputovej slová zaobalené do diplomatic­kého slovníka, samozrejme, nebudú mať taký bezprostre­dný efekt, ale to neznamená, že slovenská spoločnosť nie je v mimoriadne ťažkej kríze.

Napokon, svedčí o nej fakt, že Igor Matovič si prezidentk­inu správu v rokovacej sále nevypočul, hoci bola určená najmä jemu. Šanca, že si z nej čokoľvek vezme, sa rovná nule.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia