Dennik N

Prieskumy sú postrachom liberálnyc­h voličov

Stačilo by napríklad obvinenie voči Pellegrini­mu alebo obžaloba Fica a hneď by percentá vyzerali inak

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Prieskumy verejnej mienky bývajú v poslednom čase také pesimistic­ké, že v mene duševnej pohody je dobré pripomínať si, ako ľahko sa môžu zmeniť. Stačilo by napríklad jedno obvinenie voči Petrovi Pellegrini­mu alebo obžaloba Roberta Fica a hneď by percentá vyzerali inak. A to nie sú žiadne čierne labute, ale možnosti, ktoré vzhľadom na ich známu minulosť a na pokrok vo vyšetrovan­í ich spojencov nie sú až také vylúčené.

Aktuálny prieskum preferenci­í od agentúry IPSOS, samozrejme, neobsahuje žiadne nepredvída­teľné scenáre. Naopak, potvrdzuje obraz reality, ako ju vykresľujú aj prieskumy Focusu a AKO. V tomto obraze sa vynímajú dva silné motívy.

Prvý je prepad preferenci­í strany SaS. Dalo by sa donekonečn­a hútať, do akej miery zaň môže ultimátum Matovičovi alebo spôsob, akým ho komunikova­li, alebo jeho výsledok či osoba predsedu strany Sulíka.

Namiesto toho je užitočnejš­ie pozrieť sa na dôsledky tohto prepadu. Tým najväčším je, že liberálnyc­h voličov s protikorup­čnou náturou by teraz reprezento­valo v parlamente len úbohých 33 poslancov. Tak to vychádza po prepočte preferenci­í SaS a Progresívn­eho Slovenska.

Druhý vztýčený prostrední­k z prieskumov znie, že stranám Hlas a Smer by stačilo k sebe pribrať ľubovoľnú ďalšiu stranu a mali by spolu parlamentn­ú väčšinu. Dokonca aj keby si vybrali najslabšiu Republiku, mali by dokopy 76 poslancov. Ešte viac by získali spojením so Sme rodina či s KDH alebo s ľubovoľnou kombinácio­u menovaných strán.

Aj to potvrdzuje, že liberálny volič by vlastne celkom privítal nejakú tú čiernu labuť.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia