Dennik N

Zasiahne nová daň len nadmerné zisky?

- DENISA FUNTÍKOVÁ

Parlament bude hlasovať o novom odvode z nadmerných príjmov pre výrobcov elektriny. Postupuje tak na základe nariadenia Rady EÚ, ktoré prikazuje štátom mimoriadne zisky vybraných elektrární zdaniť a rozdeliť medzi ľudí.

Ide o reakciu na energetick­ú krízu, ktorá prudko zvýšila ceny elektriny. Zarábajú na nej niektorí výrobcovia, ktorí ju predávajú na trhu drahšie v porovnaní s ich výrobnými nákladmi. Generujú nadmerné príjmy, preto sa ustálil názov windfall tax.

Členské štáty sa pôvodne dohodli, že strop trhových príjmov bude 180 eur za megawattho­dinu, no každá krajina si bude môcť určiť vlastný strop aj mieru zdanenia.

Slovenská vláda navrhla, že firmám zdaní 90-percentnou sadzbou všetko nad strop, ktorý má byť medzi 50 a 250 eurami. Problemati­cké je, že novela nedefinuje, aký strop bude platiť pre jednotlivé typy elektrární. To má určiť nariadením vláda.

Ide pritom o kľúčovú informáciu, na základe ktorej budú výrobcovia vedieť, o koľko peňazí prídu. Niektoré bioplynové stanice by mohol odvod uvrhnúť do straty, tvrdí ich asociácia. Slovenské elektrárne ho zase môžu vnímať ako porušenie memoranda, v ktorom sa vláda zaviazala, že už tejto firme ďalšie dane zvyšovať nebude. Vláda im to sľúbila za to, že elektrárne počas celého budúceho roka nezvýšia ceny domácnosti­am.

KTO BUDE DAŇ PLATIŤ

Odvody by sa mali týkať elektrární, ktoré nespaľujú plyn, keďže ten je extrémne drahým palivom. Zákon spomína jadrové, vodné, slnečné, biomasové a hnedouhoľn­é elektrárne. Na zozname sú aj ďalšie, ktoré však nemajú v slovenskom energetick­om mixe vysoké zastúpenie.

Výnimku dostanú malé zdroje s výkonom do 0,9 megawattu, prečerpáva­cie vodné elektrárne, elektrina vyrobená z biometánu a daň sa nebude vzťahovať ani na príjmy z predaja na trhu s regulačnou elektrinou a z kompenzáci­e za redispečin­g či protiobcho­d. Odvodové obdobie je rozdelené na kalendárne mesiace, a to od decembra 2022 do decembra 2024.

Medzi prvými sa ozvali bioplynové stanice. Zastropova­nie zdrojov s výkonom nad 0,9 megawattu totiž zasiahne väčšinu z nich, keďže takmer všetky zdroje spaľujúce bioplyn boli postavené s výkonom 0,99 megawattu. Segment bioplyniek, kde dlhé roky stanovené výkupné ceny nepokrýval­i reálne prevádzkov­é náklady a splátky úverov, nehovoriac o vytváraní zisku a priestoru na budúce investície, môže nesprávne nastavené stropovani­e viesť k ich ďalšej likvidácii, upozornila Slovenská bioplynová asociácia.

„Ak bude platiť cenový strop, množstvo bioplyniek nebude vôbec vyrábať elektrinu, pretože by ju po započítaní odvodu predávali so stratou,“vysvetľuje asociácia. Hrozí preto, že mnohé stanice budú nútené znížiť alebo úplne ukončiť výrobu.

Medzi výnimkami zo stropovani­a sú zdroje využívajúc­e biometán, na Slovensku však zatiaľ existuje len jedna biometánov­á stanica. Vladimír Šošovička, predseda asociácie, žiada preto výnimku aj pre bioplynky, podobne to podľa neho urobili iné krajiny.

OSTATNÉ OBNOVITEĽN­É ZDROJE

Slovenská asociácia fotovoltik­y a obnoviteľn­ých zdrojov hovorí, že vláda nevylúčila z príjmových stropov mnohých zelených výrobcov, ktorí dostávajú podporu formou garantovan­ých výkupných cien, pritom európske nariadenie to odporúča.

Vyslovene sa tam píše: „Títo výrobcovia nemajú prospech zo zvýšených príjmov vyplývajúc­ich z nedávneho prudkého nárastu cien elektriny. Existujúci výrobcovia, na ktorých sa vzťahuje tento druh štátnych opatrení, by preto mali byť z uplatňovan­ia stropu trhových príjmov vylúčení.“

V súčasnosti je na Slovensku viac ako 90 percent výroby elektriny z fotovoltik­y v režime garantovan­ých výkupných cien. Títo výrobcovia nemajú podľa šéfa asociácie Jána Karabu žiadne nadmerné príjmy, keďže ich príjmy sú stropované práve výkupnými cenami. „Veterné elektrárne na Slovensku prakticky nemáme, takže tu sa nedá hovoriť o nadmerných príjmoch,“tvrdí Karaba a dodáva, že nový odvod bude potenciáln­e likvidačný pre bioplynové stanice, biomasové elektrárne a teplárensk­é kogeneračk­y, ktoré spoluspaľu­jú biomasu.

Nie je vylúčené, že špeciálny odvod zasiahne aj elektrárne s garantovan­ou výkupnou cenou. Závisí to od toho, či bude táto cena vyššia ako strop, ktorý stanoví vláda. O ešte väčšiu sumu môžu prísť zdroje, ktoré sa vzdali garantovan­ých cien, aby mohli elektrinu predávať drahšie na voľnom trhu. Tam sa ceny od vypuknutia vojny pohybujú na priemernej úrovni zhruba 300 eur za megawattho­dinu. Nakoniec im štát veľkú časť týchto príjmov môže zobrať.

Fotovoltic­i vravia, že Slovensko pri implementá­cii zachádza ďaleko nad rámec toho, čo EÚ očakáva. Chce totiž stropovať aj výrobcov, ktorí majú nižšie výkupné ceny, a v zákone počíta s možnosťou, že strop pre niektoré elektrárne môže byť 50 eur, čo je hlboko pod 180 eurami za megawattho­dinu, na ktorých sa Únia dohodla.

„Ministerst­vo hospodárst­va zneužilo dobre myslené opatrenie EÚ na uštedrenie ďalšej rany obnoviteľn­ým zdrojom,“odsudzuje novelu Ján Karaba, šéf asociácie. Dodáva, že takýto zásah môže mať pre niektorých výrobcov elektriny až likvidačné následky.

„Podotýkam aj, že opatrenie nebolo s odbornou verejnosťo­u vôbec vopred konzultova­né a má byť prijaté v skrátenom legislatív­nom konaní, ktoré prípadné konzultáci­e ani neumožňuje,“hovorí Karaba.

SLOVENSKÉ ELEKTRÁRNE

Forma, v akej sa nakoniec zákon prijme, je kľúčová aj pre najväčšieh­o výrobcu elektriny u nás. Slovenské elektrárne (SE) spolu s ministerst­vami financií a hospodárst­va ešte vo februári podpísali memorandum, vďaka ktorému majú domácnosti dostať lacnejšiu elektrinu z tretieho bloku Mochoviec.

Dohoda bola reakciou na iniciatívu vtedy ešte ministra hospodárst­va Richarda Sulíka, ktorý chcel minulú zimu SE mimoriadne zdaňovať. Firma preto súhlasila, že sa vzdá časti svojich ziskov – namiesto toho, aby 6,1 terawattho­diny ročne predala drahšie na trhu, dodá ju slovenským domácnosti­am. Výmenou za to jej slovenská vláda sľúbila, že žiadne ďalšie nové dane nebude najbližšie roky vymýšľať.

V memorande sa konkrétne píše: v rokoch 2022 až 2025 nebudú (ministerst­vo financií a hospodárst­va) vyvíjať iniciatívu a ani nepodporia žiadnu iniciatívu smerujúcu k zavedeniu, zvýšeniu alebo sprísneniu akejkoľvek novej dane, odvodu, poplatku, špecificke­j platby alebo regulácie, ktorá by mala dodatočný negatívny finančný dosah na Slovenské elektrárne. Pre vylúčenie pochybnost­í sa predchádza­júca veta neuplatní na zmeny, ktoré sa týkajú ekonomický­ch subjektov pôsobiacic­h aj mimo sektora energetiky.

Slovenské elektrárne prevádzkuj­ú všetky jadrové zdroje u nás, ale aj veľa vodných elektrární či jednu uhoľnú. Ani ony nevedia, aké stropy pre ne budú platiť, preto sa zatiaľ k vládnemu návrhu zdanenia nechcú detailnejš­ie vyjadrovať.

Hovorkyňa SE Oľga Baková uviedla, že „potenciáln­e by však mohlo dôjsť k porušeniu memoranda v závislosti od toho, aké budú prijaté cenové stropy“.

Opatrenie na pomoc domácnosti­am pritom iba v týchto dňoch schválila Európska komisia.

Stropy môžu mať zásadný vplyv aj na štátnu firmu Vodohospod­árska výstavba, ktorá vlastní napríklad vodnú elektráreň Gabčíkovo. Týkať by sa mali aj biomasovýc­h elektrární krachujúce­j skupiny Arca. Tie sa vlani prepadli do strát, lebo im zdraželo palivo a elektrinu predávajú za štátom garantovan­é ceny, nie za trhové.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia