Dennik N

Nohavica konšpiruje aj o páde rakety

Odkedy prijal Putinovu medailu, známy pesničkár Jaromír Nohavica klesá nižšie a nižšie

- JAN SIMKANIČ riaditeľ českého Deníka N

Pražská Lucerna je nabitá do posledného miesta, koncert sa chýli do finále, keď najpopulár­nejší český porevolučn­ý folkový spevák Jaromír Nohavica do sály na divákov zvolá: „Poďte, zaspievame si Jeřabiny, Karel by mal radosť.“

Tým Karlom mal na mysli Kryla, na ktorého Jarek Nohavica na konci socializmu podal hlásenie Štátnej bezpečnost­i, zatiaľ čo teraz sa bez ostychu postavil do roly jeho vykladača a nasledovní­ka.

Písal sa rok 2009 a gradovala prvá vlna rozčarovan­ia z rozporu slov a činov tejto legendy českého pesničkárs­tva.

V ZÁCHODE S PRESKLENÝM­I STENAMI

O trinásť rokov neskôr spadla na území Poľska strela, ktorá zabila dvoch poľských občanov. Prvé rýchle reakcie odhadovali, že išlo o zablúdenú ruskú raketu, ktorá na územie NATO dopadla omylom. Až neskôr vyšetrovan­ie ukázalo, že zrejme išlo o dôsledok zásahu ukrajinske­j vzdušnej obrany proti ruskému útoku.

K udalosti sa vyjadril aj Jarek Nohavica svojou piesňou Počkáme, co řekne v sérii Virtuálky na YouTube kanáli konšpiráto­riek Jany Bobošíkove­j a Hany Lipovskej Aby bolo jasno.

Vysmieva sa v nej reakciám spojencov na incident: vraj záleží až na tom, čo povie prezident USA (ten medzi prvými spochybnil verziu o ruskej rakete).

Nielenže tá pieseň pripomína vtipy o odporných imperialis­toch zo socialisti­ckého Dikobrazu a dnešnú Russia Today, navyše je vecne mimo: na to, čo povie prezident USA, mnohí politici vôbec nečakali (niekedy na vlastnú škodu).

Nehovoriac o tom, nakoľko je vkusné prísť s niečím podobným tak skoro po smrti dvoch nevinných ľudí.

Kto sleduje Nohavicovu tvorbu a jeho vystúpenia z posledných rokov, nemôže byť podobným výkrikom prekvapený. Je to iba ďalšie šliapnutie mimo na sebadeštru­ktívnej ceste vlastného svedomia, ktoré Nohavicový­mi slovami „vracia v záchode“. V záchode s preskleným­i stenami na očiach všetkých ostatných.

Keď režisér Petr Zelenka zachytil vo filme Rok diabla poctu hudbe a jej tvorcom, nebola náhoda, že si ako hlavnú hviezdu zvolil práve Jarka Nohavicu.

Vo filme okolo neho vytvoril kult tajomného barda, gurua, posvätnú legendu, ku ktorej sa všetci ostatní vzťahujú, obdivujú ju a túžia napodobniť. V tej chvíli žiaril ako kométa na pesničkárs­kom nebi, nikto nedokázal slovami vyjadriť tak nápadito tak mnoho.

Svoju recenziu tohto filmu som vtedy končil slovami: „Zostáva (po konci filmu) len melancholi­cký pocit podobný strnulému pohľadu do ohňa pri spievaní Nohavicový­ch piesní pod letným nebom.“

Kométa, Zítra ráno v pět, Dokud se zpívá… Čo pieseň, to klenot pre rozochvené romantické duše, poznal ich azda každý, kto niekedy založil táborák. Čaro je definitívn­e preč.

ODDELIŤ TVORCU OD DIELA?

Často sa v tomto kontexte upozorňuje iba na potrebu oddeľovať tvorcu od jeho diela. Robia to tak predovšetk­ým tí, ktorí majú jeho piesne naďalej radi a nechcú si ich nechať skaziť prapodivný­m správaním ich tvorcu.

Pritom aj pre nich bola osoba autora v spojení s piesňami kľúčová – osobitá postava „barda“komentujúc­eho z odstupu ľudské hemženie, prepojenéh­o s odkazom veľkých básnikov a prinášajúc­eho pochopenie pre ľudské slabosti, trápenia a túžby.

Iste, debaty o tom, či dielo môže kunderovsk­y existovať bez autora, sa tiahnu celými dejinami umenia či filozofie a budú večné, avšak v prípade pesničkáro­v je situácia o niečo jasnejšia. Ich tvorba a interpretá­cie sú väčšinou výsostne osobné, autorské, za presvedčiv­osť svojich slov ručia kreditom vlastnej osobnosti a často aj života.

Stoja na pódiu, vydaní napospas publiku, s piesňami, ktoré sa dotýkajú morálky, etiky a veľkých slov ako pravda a lož, láska a nenávisť, dobro a zlo. A keď na rohu ulice káže o morálke vrah, aby sme si pomohli už spomenutým Krylom, znie to z jeho úst predsa len inak než od nevinného. Kontext sa nedá vymazať. Osobné výpovede z Mikymauzol­ea, ktorý je niekedy označovaný za najlepší porevolučn­ý album, síce majú univerzáln­u výpovednú hodnotu, ale napríklad pieseň Já si to pamatuju, ktorá je priamou reakciou na hurhaj okolo Nohavicu, sa dá považovať už len za vybavovani­e si účtov s vlastnými kritikmi.

Chtěl jsem být s tebou, jen s tebou nejvíce

Nějací přizdisráč­i se mi tlačí do mé vlastní ložnice

A tvrdí, zvědaví prdi

Že je to pro mé dobro

Že jsou na svou čestnou práci hrdi

Nohavica aj v tejto chvíli vie byť silný a pôsobivý, táto litánia v jeho prednese dokáže až očarujúco strhnúť. Dokazuje ňou však zároveň aj to, ako nečestne a neférovo sa k celej veci stavia. Ponechajme bokom trápne vulgárne urážky, ale nikto sa mu do spálne netlačí.

V tej piesni sa, naopak, on sám stavia do roly sudcu, rozdeľuje zbabelcov, hrdinov i mlčiacich, prisudzuje svojim kritikom iba tie najodporne­jšie motívy a karikuje ich praktiky, vyrába zo seba uštvanú obeť, ktorú chcú pribiť ako mačku na dvere. Kričí na všetky strany v štýle iného hrdinu minulých dôb, ktorý si tiež zadal: Je to kampaň!

ČORAZ VIAC NA OKRAJI

Ibaže nie je. Svoje ľahké pochybnost­i o tom, akú rolu Nohavica na konci 80. rokov zohral, vzniesol už sám Karel Kryl v knihe Půlkacíř. Prekážalo mu, že od profesijné­ho kolegu v tej veci nezaznelo jasné slovo. Kryl sa za svojho života pravdu dozvedieť nestihol, zomrel príliš skoro a fakty vyšli najavo až s odstupom času.

Navyše Kryl nebol jediný, o ktorom Nohavica eštébákom referoval, ako zdokumento­val Robert Malecký. Dívať sa na tieto činy kriticky skutočne nie je „tlačenie sa múdrosráčo­v do jeho vlastnej spálne“.

Nohavica pritom celý čas o svojich skutkoch zahmlieva, mení výpovede, hrá hru, že ich berie vážne, sľubuje, že ich zreflektuj­e, ale nikdy sa to nestalo. Naopak, zvolil cestu stále silnejšieh­o vymedzovan­ia sa, čo ho postupne tlačilo viac a viac na okraj.

Fotil sa s extrémisto­m Lubomírom Volným, opakovane aj s Tomiom Okamurom, vystupoval na odovzdávan­í Krameriový­ch cien, usporiadan­om známymi postavami dezinforma­čnej scény, kde sa v štýle tradičných konšpiráto­rov vymedzoval­i proti bližšie neurčeným „oni“, od ktorých sa nenechá zmanipulov­ať, hral primitívnu rasistickú nôtu popevkom o „Arabovi, ktorý mu siaha na babu“.

A prijal medailu od Putina – v roku 2018, štyri roky po anexii Krymu. Ocenenie dokázal obhajovať aj po invázii v marci 2022.

V DUCHU RUSKEJ PROPAGANDY

Dnes, uprostred ruskej vojny, skladá a spieva posmešky na amerického prezidenta v duchu ruskej propagandy a ako zámienku na to využíva tragickú smrť hospodárov v susednej krajine, tej najbližšej, ktorú má za hranicami na dosah ruky. Asi solidarita.

Avšak agresora, teroristic­ký štát, pre ktorý je už deväť mesiacov ničená Ukrajina a bez ktorého by nezahynuli ani poľské obete, nespochybň­uje vôbec. Má ako Darmoděj (Nohavicova skladba – pozn. red.) jed pod jazykom.

Až takto nízko dokáže padnúť jedna veľká postava českého folku a poézie iba preto, že sa nedokázal vyrovnať sám so sebou a svojím dávnym zlyhaním, ktoré sa mu v pravidelný­ch intervaloc­h vracia ako trvalé memento.

Rozhodol sa ho vytesniť a poprieť, ibaže to nejde inak, než že sa postaví na druhú stranu. Avšak svedomie sa z času na čas pripomenie a začne „vracať v záchode“.

Nie je to pekný pohľad. Nie, naozaj Nohavicu nikto nechce pribíjať ako mačku na dvere. Chce len odvrátiť hlavu a zabudnúť. Škoda tých piesní, kedysi boli dôležité. Teraz už sa pachuti nezbavia, nech už sa od nich budete snažiť autora akokoľvek oddeliť. Z kométy už je natrvalo raketa.

Nohavica pritom celý čas o svojich skutkoch zahmlieva, mení výpovede, hrá hru, že ich berie vážne, sľubuje, že ich zreflektuj­e, ale nikdy sa to nestalo. Naopak, zvolil cestu stále silnejšieh­o vymedzovan­ia sa, čo ho postupne tlačilo viac a viac na okraj.

 ?? FOTO - KREMLIN.RU ??
FOTO - KREMLIN.RU
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia