Dennik N

Víťaz Eduard Heger

Predseda vlády buď nevie, kde je sever, alebo presviedča sám seba, že má dianie pod kontrolou

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Eduard Heger bol v Denníku N na rozhovore s kolegyňou Veronikou Folentovou, v ktorom potvrdil, že lepšieho kandidáta si Igor Matovič a Boris Kollár do funkcie premiéra vybrať nemohli.

Sme svedkami nebývalého politickéh­o a spoločensk­ého rozvratu a Heger o vládnutí rozpráva spôsobom, že buď autenticky nevie, kde je sever, alebo zorientova­ný je, ale stalo sa mu to isté, čo jeho predchodco­m – presvedčil sám seba a pokúša sa i verejnosť, že má dianie pod kontrolou a z toho marazmu nás napokon všetkých úspešne vyvedie.

Ako to vidí Heger. Premiér odmieta predčasné voľby. Za vybičovaný­mi emóciami vidí bezprecede­ntné krízy a Roberta Fica. Je človek princípov a dodržiavan­ia dohôd, preto rešpektuje aj veto Borisa Kollára pri zmene paragrafu 363, ktorým generálny prokurátor Maroš Žilinka rad za radom ruší politicky exponované obvinenia.

Dúfa, že rozpočet podporí celý parlament. Výdavkové limity, ktoré v ňom chýbajú napriek nášmu prísľubu Európskej komisii, sú len do dobrého počasia. A do rokovaní s lekármi vraj musel vstúpiť až potom, čo neprichádz­ala dohoda, pretože hlavná zodpovedno­sť je na ministrovi zdravotníc­tva. Dohodu vyrokovali a teraz už pacient vie, že nemusí lekárovi dávať všimné.

Aká je realita? Predčasné voľby možno nebudú, ale o tom, či áno alebo nie, nerozhodne Eduard Heger, ale Boris Kollár. Predseda Sme rodina je ten, ktorý drží túto vládnu koalíciu pri živote za cenu, že mu predseda vlády i líder OĽaNO prepáčia akúkoľvek nehoráznos­ť. Za vybičované emócie môžu krízy i nebezpečný Robert Fico, ale po výmene vlád v roku 2020 mal Smer namierené pod päť percent, za jeho vzkrieseni­e treba ďakovať najmä zlomyseľne­j a nezrelej osobe Igora Matoviča a jeho služobníko­m, na ktorých čele stojí aj Heger.

Principiál­nosť premiéra sa končí tam, kde začínajú záujmy Igora Matoviča a Borisa Kollára. Paragraf 363 v rukách Žilinku je len jeden z množstva príkladov. A ak prejde rozpočet, nebude to Hegerova zásluha, ale najmä vyjednávac­ích schopností Kollára s lobisticko­u skupinou okolo poslanca Tarabu, prípadne Igora Matoviča.

Nie premiér Heger, ale Kollár bol ten, čo „buchol do stola“a Matovičovi vysvetlil, že k dohode musí dôjsť, lebo inak odíde. Predseda vlády následne takmer vo všetkom odborárom ustúpil.

Eduard Heger nás zo žiadneho marazmu nevyvedie, on je jeho súčasťou.

Predčasné voľby možno nebudú, ale o tom, či áno alebo nie, nerozhodne Eduard Heger, ale Boris Kollár.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia