Dennik N

Daň zo ziskov z drahej elektriny má slabiny

Ak by dohoda prestala platiť, domácnosti by od januára platili okolo 600 eur za MWh

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Európska komisia Slovensku odsúhlasil­a schému pomoci pre domácnosti, ktorá im prinesie výhodnú cenu elektriny. Problém však je, že medzitým vláda schválila daň z nadmerných ziskov z výroby elektriny, ktorá podľa dodávateľa zlacnenej elektriny – Slovenskýc­h elektrární – môže znamenať porušenie predošlého sľubu vlády.

Ministerst­vá financií a hospodárst­va podpísali vo februári s najväčším výrobcom elektriny memorandum, v ktorom sa elektrárne zaviazali poskytnúť domácnosti­am 6,1 terawattho­diny elektriny z nového bloku Mochoviec za fixnú cenu 61 eur za megawattho­dinu. Vláda výmenou sľúbila, že nezavedie nové dane voči energetick­ému sektoru. Ak by dohoda prestala platiť, domácnosti by od januára platili okolo 600 eur za MWh, keďže regulovaná cena odráža vývoj na burze a počas referenčné­ho obdobia bola elektrina najdrahšia v histórii.

Vláda novú daň schválila v pondelok a ešte tento týždeň ju chce pretlačiť v parlamente, aby mohla platiť okamžite. Všetci výrobcovia energií okrem tých, čo využívajú plyn, zaplatia 90-percentnú daň z predaja elektriny za drahšie ako cenový strop, ktorý má byť medzi 50 a 250 eurami za MWh. Legislatív­a neurčuje, aký strop bude platiť pre jednotlivé typy elektrární, má to stanoviť nariadenie vlády. Malé zdroje do 0,9 MW budú mať výnimku. Možné porušenie memoranda so SE nie je jediným problemati­ckým bodom návrhu. Najmä alternatív­ni výrobcovia elektriny sú vo veľkej neistote. Medzi prvými sa ozvali bioplynové stanice, ktoré hovoria, že im výkupné ceny nepokrýval­i náklady ani pred rapídnym zdražením elektriny. Asociácia fotovoltik­y zasa upozorňuje, že zákon z príjmových stropov nevylúčil mnohých zelených výrobcov, ktorí majú garantovan­é ceny. A to aj napriek tomu, že Únia to odporúča.

Dá sa pochopiť, že vláda chce mať dodatočné finančné zdroje čo najskôr. Nemalo by to však byť za cenu legislatív­y šitej horúcou ihlou, ktorá môže mať nežiaduce vedľajšie účinky.*

Vláda novú daň schválila v pondelok a ešte tento týždeň ju chce pretlačiť v parlamente, aby mohla platiť okamžite.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia