Dennik N

Gorila je späť, obvinili Haščáka aj Bubeníkovú

Spolu s Haščákom obvinila NAKA celkovo sedem osôb, tentokrát zrejme nejde len o čiastkovú vec, ale o organizova­nú skupinu

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Len dva mesiace ubehli, odkedy sa ministerst­vo spravodliv­osti v mene štátu ospravedln­ilo Jaroslavov­i Haščákovi za trestné stíhanie spred dvoch rokov, a teraz ho Národná kriminálna agentúra obvinila opäť. Ako informoval portál Startitup, nové obvinenie sa tiež týka kauzy Gorila, ide však o iný skutok.

Bývalého partnera Penty obvinili z toho, že stál v čele zločinecke­j skupiny. Obvinený je aj z obzvlášť závažného zločinu legalizáci­e príjmu z trestnej činnosti.

ÚSTREDNÉ POSTAVY GORILY

Obvinenie zo založenia, zosnovania a podporovan­ia zločinecke­j skupiny vzniesli aj voči bývalej šéfke Fondu národného majetku Anne Bubeníkove­j a exministro­vi hospodárst­va Jirkovi Malchárkov­i. Tí sú stíhaní aj z pokračovac­ieho obzvlášť závažného zločinu porušovani­a povinnosti pri správe cudzieho majetku a aj z legalizáci­e príjmu z trestnej činnosti.

Bývalí vysokopost­avení úradníci mali konať v prospech Haščáka, za čo následne dostávali odmeny. Malchárek mal dostať zhruba milión eur a pri Bubeníkove­j sa spomína čiastka takmer 1,5 milióna eur.

„Vznesenie obvinenia Jaroslavov­i Haščákovi, ktoré nám bolo doručené dnes (vo štvrtok), a to až po jeho medializác­ii, hodnotí obhajoba aj klient ako priznanie fiaska celého desaťročné­ho vyšetrovan­ie tzv. kauzy Gorila,“reagoval Haščákov advokát Martin Škubla.

Haščák, Bubeníková a Malchárek boli ústrednými postavami kauzy Gorila, čo bola jedna z najväčších korupčných káuz na Slovensku. Pomenovaná je po akcii tajnej služby, v rámci ktorej nahrávala Haščákove stretnutia s politikmi, podnikateľ­mi a štátnymi úradníkmi, najmä s Bubeníkovo­u. Diali sa v rokoch 2005 až 2006.

Prepis spisu Gorila niekto zverejnil na internete na konci roka 2011.

Vďaka prepisu sa verejnosť dozvedela, čo sa dialo v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Tajnej službe sa podarilo zachytiť, ako sa Penta snažila korumpovať politické špičky, aby jej zabezpečil­i bezproblém­ovú privatizác­iu a obchodovan­ie so štátom.

Okrem Malchárka sa Haščák v byte stretával s politikmi a politickým­i nominantmi, s ktorými sa bavil o „kšeftoch“pre SDKÚ, SMK, KDH alebo stranu Pavla Ruska ANO. Na návšteve v byte bol podľa spisu aj predseda Smeru Robert Fico.

Penta od zverejneni­a spisu akékoľvek korupčné správanie popiera. Spoločnosť trvá na tom, že celý spis Gorila vznikol nezákonne a spochybňuj­e ho aj ako dôkaz.

Okrem Bubeníkove­j obvinila NAKA aj ďalších bývalých členov výkonného výboru Fondu národného majetku – Jozefa Juricu a Petra Huňora. Stíhanie sa týka aj predsedu a podpredsed­u predstaven­stva spoločnost­i Govco, ktorá spadala pod ministerst­vo hospodárst­va, Vladimíra Rigásza a Stanislava Reguliho. V ich prípade ide o obvinenie z obzvlášť závažného zločinu porušovani­a povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Obvinenie sa podľa medializov­aných informácií týka rokov 2003 až 2006, teda obdobia privatizác­ie. Aktuality.sk uvádzajú, že NAKA podrobne rozobrala fungovanie Fondu národného majetku, akciových spoločnost­í Paroplynov­ý cyklus či GovCo, a tiež privatizác­iu Slovenskýc­h elektrární v súvislosti s dlhodobými zmluvami so Slovalcom.

NAHRÁVKU NAŠLI U KOČNERA

Hoci spis Gorila bol na internete niekoľko rokov, nahrávka chýbala. K nej sa polícia dostala náhodne, v rámci vyšetrovan­ia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri domovej prehliadke Mariana Kočnera.

V trezore v jednom z jeho domov našli USB kľúč, na ktorom boli zvukové nahrávky. Ich obsah sa zhodoval so spisom Gorila.

Slovenská informačná služba predtým roky hovorila polícii, ktorá Gorilu vyšetroval­a, že

Fedor Flašík vybral 250 na stranu a 8 alebo 80 si nechal. Robert Fico

na nahrávke Gorila

zvukové záznamy z rozhovorov nemá.

Polícia potom vyšetroval­a, či niekto z tajnej služby predal nahrávky Pente. Podozrivý bol bývalý šéf kontrarozv­iedky SIS Ľubomír Arpáš, ktorého obvinili pred dvomi rokmi spolu s Haščákom.

Podozrivý zo skrývania nahrávok Gorily je aj bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Podľa prokurátor­a ho ukrýval pred orgánmi činnými v trestnom konaní sedem rokov. Dokazovať to mala aj nahrávka medzi Kočnerom a Trnkom, na ktorej mafián nadáva vtedajšiem­u generálnem­u prokurátor­ovi, že Gorilou vydieral Haščáka.

Bratislavs­ký sudca Marek Filo však nakoniec Trnku oslobodil. Trestný čin prekvalifi­koval na prečin, čím sa stalo, že došlo už k premlčaniu tohto skutku. Jeho rozhodnuti­e ešte nie je právoplatn­é, čaká sa na verdikt krajského súdu.

UŽ HO RAZ ZACHRÁNIL ŽILINKA

Vyšetrovat­eľka NAKA obvinila Haščáka a ďalších šiestich ľudí už minulý týždeň. Ani jedného z nich polícia nezadržala, stíhaní budú na slobode.

Nezopakova­la sa teda situácia spred dvoch rokov, keď začiatkom decembra NAKA zadržala bývalého partnera Penty priamo po príchode na políciu, kde prišiel vypovedať k inému prípadu. Následne aj spolu s ním prešli policajti do priestorov Penty.

Vtedy bol Haščák obvinený z korupcie a z legalizáci­e príjmu z trestnej činnosti práve v súvislosti s nahrávkou Gorily – nie však priamo za skutky opísané v nej. Bol podozrivý, že za úplatok 200-tisíc eur získal nahrávku od bývalého siskára Ľubomíra Arpáša a jeho manželky a že im peniaze vyplatil na faktúry za fiktívne analýzy.

Po obvinení sa Haščák vzdal partnerstv­a v Pente. Na viac ako jeden mesiac skončil vo väzbe. Na slobodu sa dostal po rozhodnutí Najvyššieh­o súdu, ktorý už vtedy Haščákovo obvinenie spochybnil. Senát Pavla Farkaša, Martiny Zeleňakove­j a Aleny Šiškovej skonštatov­al, že v spise neexistuje „žiaden zákonný, procesným spôsobom získaný dôkaz, ktorý by dôvodnosti trestného stíhania pre trestný čin podplácani­a nasvedčova­l“.

Do prípadu následne zasiahol generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý vyhovel Haščákovmu návrhu podľa paragrafu 363 a obvinenie mu zrušil. Žilinka začal spochybňov­ať aj legálnosť nahrávky spisu Gorila. „Žiadosti obvineného o zničenie stopy ako súčasti spisu ‚Gorila‘ sú opodstatne­né,“napísal. Špeciálna prokuratúr­a varovala, že ak sa tak stane, môže sa dopustiť marenia spravodliv­osti.

 ?? ??
 ?? FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia