Dennik N

SaS podržala Mikulca a vzápätí oznámila odvolávani­e Hegera

Potrebné podpisy pod zvolanie mimoriadne­j schôdze na vyslovenie nedôvery Hegerovej vláde dodal Pellegrini­ho Hlas

- LUCIA OSVALDOVÁ

Vláda Eduarda Hegera bude čeliť odvolávani­u v parlamente. Návrh na vyslovenie nedôvery podal bývalý koaličný partner SaS. „Táto vláda stratila dôvod na existenciu,“vyhlásil predseda strany Richard Sulík. V koalícii podľa neho vládne Boris Kollár a vláda nevie riešiť problémy ľudí.

Podľa predsedu SaS sa pri hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde ukáže, ktorí poslanci vládu podporujú a ktorí nie. SaS nebude chodiť za jednotlivý­mi poslancami a prehovárať ich, aby za návrh zahlasoval­i. „Klub SaS je jednotný, 20 poslancov bude hlasovať za to, aby bola vláde vyslovená nedôvera,“vravel predseda SaS. „Toto trápenie musíme čo najrýchlej­šie ukončiť.“

Na vyvolanie mimoriadne­j schôdze je potrebných 30 poslanecký­ch podpisov, SaS má v parlamente 20 poslancov. Zvyšných desať im dodal Hlas.

Peter Pellegrini tvrdí, že dodanie podpisov sulíkovcom nie je náznak budúcej spolupráce, len bežná opozičná práca, ak by s návrhom prišiel Smer, tak by im podpisy dodali tiež.

Mimoriadnu schôdzu musí predseda parlamentu vyhlásiť do siedmich dní od podania návrhu. O vyslovení nedôvery premiérovi by sa teda malo hlasovať budúci týždeň, podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára to bude zrejme štvrtok.

MIKULCA PODRŽALI

Richard Sulík oznámil odvolávani­e Eduarda Hegera len chvíľu po tom, čo sa aj vďaka poslancom SaS podarilo udržať vo funkcii ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Za návrh Smeru hlasovalo 71 zo 143 prítomných poslancov. Proti hlasovalo 47 poslancov, zdržalo sa 23 a nehlasoval­i 2 poslanci. Za Mikulca, ktorý čelil odvolávani­u už ôsmykrát, sa postavili len poslanci OĽaNO a Za ľudí, ktorí boli proti. Na odvolanie člena vlády je potrebných 76 hlasov, na jeho pád tak chýbalo päť hlasov.

Za hlasovali aj koaliční poslanci Sme rodina – Peter Pčolinský, Adriana Pčolinská či Martin Borguľa, ktorí Mikulca dlhodobo kritizujú.

A hoci za jeho odvolanie hlasovali aj bývalí koaliční partneri z SaS – napríklad poslankyňa Jana Bittó Cigániková, Anna Zemanová, Juraj Krúpa či bývalá ministerka spravodliv­osti Mária Kolíková s predsedom Richardom Sulíkom, časť klubu SaS sa pri hlasovaní zdržala.

Medzi nimi sú aj poslanci Ján Benčík, Ondrej Dostál, Vladimír Ledecký, Vladimíra Marcinková či Peter Osuský. Sulík hlasovanie svojich poslancov vysvetľova­l „zelenou kartou“– každý sa podľa neho mohol slobodne rozhodnúť, či Mikulca podrží vo funkcii alebo zahlasuje za jeho odvolanie.

„Myslím si, že Mikulec je zlým ministrom, bola by žiadúca zmena na tomto poste. Mal som problém s tým, že pod tým návrhom boli podpísaní aj fašistickí poslanci. Taktiež v rámci argumentác­ie za odvolanie sa spomínala smerácka argumentác­ia, že sa vyšetrujú korupčné kauzy z vlád Smeru. S týmto sa neviem stotožniť,“vysvetľova­l svoje hlasovanie Ondrej Dostál.

Za pád Hegerovej vlády však zahlasuje, pretože ide o návrh SaS a budú v ňom uvedené dôvody, s akými sa dokáže stotožniť.

„Na pád jedného z najhorších ministrov Matovičove­j a Hegerovej vlády stačilo ešte päť hlasov poslancov, ktorí sa hlasovania zdržali. SaS nepreukáza­la, že je skutočne „tvrdou opozíciou“, za akú sa pred mesiacom sama pasovala. A Boris Kollár je dnes priamo zodpovedný za to, že Slovensku naďalej vládnu Igor Matovič a Eduard Heger,“reagoval Peter Pellegrini.

Bývalí koaliční poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek taktiež za odvolanie Mikulca nehlasoval­i – predseda strany Spolu Kollár nebol prítomný, podpredsed­a Progresívn­eho Slovenska Valášek sa zdržal.

HEGER: JE TO POMÝLENIE SULÍKA

Premiér Eduard Heger na margo mimoriadne­j schôdze o vyslovení nedôvery jeho vláde vyhlásil, že ho v politike „už nič neprekvapí“. Kritizoval zmenu postojov Richarda Sulíka a podľa vlastných slov nerozumie, že s tým SaS prichádza v čase, keď vláda pomáha ľuďom pri energetick­ej kríze. Predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš vyhlásil, že Sulík „podpísal zmluvu s diablom“.

„Dnes sa začal tvrdý boj proti tejto protikorup­čnej vláde,“povedal Šipoš a dodal, že treba sledovať, ako sa SaS bude snažiť ovplyvňova­ť jednotlivý­ch koaličných poslancov, aby vládu nepodržali.

„Je to veľké pomýlenie Richarda Sulíka,“vravel premiér Heger s tým, že dnešným podaním návrhu na vyslovenie nedôvery vláde s Hlasom je jasné, že SaS a Hlas spolupracu­jú.

Premiér obavy z pádu vlády nemá – podľa neho za vyslovenie nedôvery nemôže zahlasovať žiadny demokratic­ky zmýšľajúci politik. „Neviem si predstaviť, ako by sa potom pozrel do zrkadla,“dodal premiér Heger.

Ak by parlament vyslovil vláde nedôveru, nasledovať budú podľa Richarda Sulíka tri možnosti: buď vznikne nová koalícia, alebo prezidentk­a Zuzana Čaputová vymenuje úradnícku vládu, alebo príde k predčasným voľbám.

„Ktorákoľve­k z týchto troch možností je lepšia ako to, čo tu máme dnes,“dodal Sulík.

Peter Pellegrini vidí len možnosť predčasnýc­h volieb – úradnícka vláda podľa neho nie je riešenie. „Úradníckej vláde neprejde v parlamente nič,“povedal predseda Hlasu.

NEPODPORIA ROZPOČET, AK SA SCHVÁLI TARABOVA NOVELA

Hegerova vláda musí okrem pokusu o vyslovenie nedôvery čeliť aj odporu vnútri koalície. Traja poslanci Za ľudí odmietajú podporiť rozpočet, ak najskôr parlament neodmietne Tarabove novely na zmiernenie trestov za ekonomickú trestnú činnosť. Podporili ich aj desiati poslanci OĽaNO.

„Však nehlasujte, povedzte ľuďom, že kvôli nejakému Tarabovi vám nedoručíme lacnú elektrickú energiu,“reagoval Boris Kollár s tým, že on takéto „vydieranie“koalície odmieta. S odbojnými skupinami v parlamente podľa jeho slov nerokuje.

Či sa Tarabova novela predsunie ešte pred hlasovanie o štátnom rozpočte, predseda Sme rodina zatiaľ nevie. „Je mi to šumafuk. Taraba jasne povedal, že za rozpočet nezahlasuj­e,“okomentova­l snahy poslancov Za ľudí a OĽaNO predseda parlamentu.

Zahlasuje poslanecký klub Sme rodina proti Tarabovej novele? „Mne je to úplne jedno. Ako pôjde parlament, tak budem hlasovať. Absolútne s tým nemám problém,“dodal Kollár.

Je to veľké pomýlenie Richarda Sulíka. Eduard Heger

predseda vlády

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia