Dennik N

Bez Brhela by nebola zákazka

Bývalý šéf finančnej správy a jej bývalý dodávateľ počas uplynulých troch dní súdu opisovali skorumpova­nú finančnú časť štátnej správy počas vlády Roberta Fica

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka DANIEL VRAŽDA reportér

Ozáujmoch Jozefa Brhela v IT sektore počas vlád Smeru sa síce verejne vedelo, no to, že sa skrýval aj za firmou Allexis, bolo dlhé roky tajomstvom. Nevedeli o tom dokonca ani mnohí na finančnej správe, kde Allexis profitoval na utajených tendroch informačný­ch systémov.

Nebyť Michala Suchobu, s ktorým sa Allexis spájal, nevedeli by o Brhelovi ani vyšetrovat­elia, ktorí začali podozrivé tendre vyšetrovať.

Michal Suchoba prehovoril o Brhelovi už aj verejne v stredu a vo štvrtok na súdnom pojednávan­í v kauze Mýtnik. Vysvetľova­l, ako sa mu oligarcha Smeru „natlačil“do jeho firmy Allexis.

Suchobova výpoveď bola už druhým dôležitým svedectvom za dva dni. V utorok vypovedal – aj o Brhelovi – bývalý šéf finančnej správy František Imrecze.

Obaja opísali, že v rokoch 2012 až 2018 nemal na finančnej správe hlavné slovo o obstarávan­iach prezident, ale práve Jozef Brhel. Podľa nich všetko riadil zo svojej kancelárie na 10. poschodí hotela DoubleTree Hilton.

„KAŽO“ODKÁZAL, ŽE BRHEL MÁ RIEŠENIE

Ak by sa Brhel do Allexisu nenatlačil, dnes by podľa Suchobu žiadna kauza Mýtnik neexistova­la. Jeho firma by sa hlásila do tendrov na informačné systémy štandardný­m spôsobom, ako to robili aj iné spoločnost­i. Suchoba si myslí, že by bol možno dokonca ešte úspešnejší, než bol s Brhelom vo firme.

Allexisu sa podarilo na finančnej správe presadiť projekt Alladin, ktorý slúžil na kontrolu daňových kontrolóro­v a colníkov v teréne. Neskôr pridal aj projekt virtuálnej registračn­ej pokladnice, rozšírený na eKasu a následne aj informačný systém kontrolnýc­h známok.

Imrecze aj Suchoba tieto projekty na súde obhajovali. Opisovali, ako prispeli k menším únikom na daniach. Bývalý šéf daniarov odmietol aj tvrdenia, že tendre boli predražené, ako to konštatuje obžaloba. Podľa nej vznikla štátu na týchto tendroch škoda vyše 45 miliónov eur. Finančná správa ich obstarala za 54 miliónov, znalci ich hodnotu určili na necelých deväť miliónov eur.

Keď chcel Suchoba presadiť vo finančnej správe svoj projekt Alladin, musel o tom presvedčiť šéfa Imreczeho. Ako povedal, musel s ním absolvovať „tisíce hodín“stretnutí, a to aj u neho doma v Limbachu. Imrecze vraj nechcel, aby ich niekto na finančnej správe videl, preto zvolili „rokovania“v súkromí.

Neskôr sa k nim pridal aj sekčný šéf boja proti daňovým podvodom Daniel Čech.

Problém teda podľa Suchobu nebol v tom, že by ich nedokázal presvedčiť o kvalite projektu, ale v tom, že na jeho kúpu bolo potrebné schváliť takzvané rozpočtové opatrenie. O ňom mohol rozhodnúť vtedajší minister financií Peter Kažimír, ktorý je dnes guvernérom Národnej banky Slovenska.

U Kažimíra však Imrecze narazil. „Od pána Kažimíra sa [Imrecze] vrátil s tým, že Allexis a moja osoba nikdy nebudú dodávať informačné systémy na finančnej správe,“citoval Suchoba Kažimírov odkaz. Mal však aj nádejnejší dôvetok: „Nech sa ohlásim u pána Brhela, že on má riešenie,“povedal Suchoba na súde.

Deň pred Suchobom takmer identicky vypovedal aj František Imrecze.

PÔVODNE CHCEL PODIEL AJ PRE MINISTRA

Suchoba sa s Brhelom poznal z hokeja, ktorý obaja hrávali na amatérskej úrovni. Ihneď mu teda napísal správu, že sa potrebuje stretnúť.

Oligarcha si ho zavolal do Hiltonu a povedal mu, že „Kažo má nejaký problém so mnou z minulosti, ale že on to vie vyriešiť tým, že ak vstúpi do spoločnost­i Allexis, tak všetko bude fungovať“, parafrázov­al Suchoba.

Ako riešenie Brhel navrhol delenie 40:40:20. Znamenalo to, že rovnaký podiel by mali Suchoba s Brhelom a menší Kažimír. „Bol som vytočený do biela,“opísal svoje pocity Suchoba na súde. Brhelovi povedal rezolútne nie, zároveň si však uvedomoval, že bez jeho vplyvu tender nezíska.

Keď sa Suchoba sťažoval Imreczemu na ponúknuté riešenie, ten ho poslal za vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. „Choď za ním. Kali bol vždy ten férový,“citoval Suchoba Imreczeho.

Kaliňák si tieto slová vypočul priamo v súdnej sieni. Ako advokát totiž zastupuje obžalované­ho bývalého štátneho tajomníka ministerst­va financií Radka Kuruca.

To, či Kaliňák aj niečo vyriešil, však Suchoba nepovedal a po výpovedi odmietal čokoľvek komentovať.

Výsledok je však známy: s Brhelom si nakoniec rozdelil firmu na polovicu.

Suchoba: Bolo to výpalníctv­o Dohoda medzi Brhelom a Suchobom znela, že oligarcha mu zaplatí za podiel 700tisíc eur so splatnosťo­u jeden rok. To bolo v roku 2013, no v roku 2014 sa Allexisu začalo dariť na finančnej správe. Brhel teda splatil svoj podiel z toho, čo Allexis zarobil.

„Nezaplatil mi vlastne ani euro. Nebol to žiaden vstup, ale päťdesiatp­ercentné výpalníctv­o,“vypovedal Suchoba.

Svoje spoluvlast­níctvo Allexisu dokázal Brhel skrývať vďaka tomu, že doň nevstúpil priamo, ale cez ďalšie firmy – Allexis Group v Českej republike, Allexis Assets Limited na Malte a Prenmor Finance Limited na Cypre.

Oficiálne riadil tieto firmy právnik Martin Bahleda. Dnes je obžalovaný z legalizáci­e príjmov z trestnej činnosti. „Jeho považujem za super človeka,“povedal o Bahledovi svedok Suchoba a dodal, že právnik vždy robil len to, čo mu povedali „chlapci z Bratislavy“.

Myslel tým Brhela a jeho syna Jozefa Brhela mladšieho, na ktorého boli písané aj bankové účty týchto spoločnost­í. Aj on je obžalovaný z legalizáci­e príjmov z trestnej činnosti.

Spoločné podnikanie Jozefa Brhela a Michala Suchobu sa skončilo v roku 2020. Bolo to po tom, ako mala firma Allexis problém získať previerku Národného bezpečnost­ného úradu, vypovedal Suchoba na súde. Keď meškala Allexisu previerka, išiel to Suchoba riešiť s Brhelom.

Ten hneď priamo pred ním niekomu zatelefono­val.

„Neviem však komu, lebo mu nedvihol dotyčný telefón,“povedal podnikateľ, ktorému sa Brhel vzápätí ozval, že už sa dovolal, aby sa teda za ním znovu zastavil.

O tri dni sa teda Suchoba k Brhelovi vrátil. „Za milión eur to sprocesuje­me,“povedal mu oligarcha pri stretnutí.

Vtedy si Suchoba povedal, že „stačilo“.

KONFLIKT S BRHELOM ML.

IT podnikateľ Michal Suchoba na súde opísal aj to, ako sa pred ôsmimi rokmi dostal do konfliktu s Jozefom Brhelom mladším. Ten totiž ako zástupca svojho otca v Allexise poúčal Suchobu, aké auto si môže kúpiť z firemných peňazí.

Brhel mladší totiž vo firme figuroval ako „kontrolór, aby žiadne finančné prostriedk­y náhodou niekam neutiekli“, opisoval úlohu oligarchov­ho syna Suchoba.

Keď mu v roku 2014 oznámil, že si chce kúpiť nové auto, tak Brhelovi mladšiemu pripadala jeho požiadavka príliš drahá.

„Ohradil sa, že ich manažéri majú maximálny budget na auto 80tisíc eur,“opísal konflikt Suchoba, ktorý sa ihneď ohradil, že Brhel mladší mu nebude hovoriť, aké auto si môže kúpiť.

„Ty mi nebudeš hovoriť, aké auto si môžem kúpiť, lebo ty si mi nezaplatil za firmu ani eu

Jozefovi Brhelovi ml.

Pri jednom zo stretnutí sa ho štátny tajomník opýtal, či by bol Suchoba ochotný odmeniť sa mu za jeho iniciatívu.

Imrecze mu povedal, nech to prediskutu­je priamo so Suchobom, čo sa aj stalo. Suchoba opísal, ako sa stretli v jednom podniku v centre Bratislavy, kde si všimol, že Kuruc fajčí elektronic­ké cigarety. Zažartoval preto, že tie majú na Slovensku menšie daňové zaťaženie ako klasické cigarety.

„Na to mi povedal, že asi mali lepšie loby. Tak som povedal, že aj ja by som chcel lepšie loby pre svoje projekty,“opísal Suchoba konverzáci­u, ktorá podľa neho „prelomila ľady“.

On aj Imrecze vypovedali, že štátny tajomník si za svoju „loby“vypýtal celkovo 120-tisíc eur. Dostal ich na dvakrát. Odovzdal mu ich vždy priamo Suchoba v danom podniku, a to v obale na víno.

Prečo však platil za niečo, čo mala vtedajšia vláda v programovo­m vyhlásení, pričom eKasa bola aj súčasťou akčného plánu boja proti daňovým a colným únikom? Takúto otázku dostali od obhajcov Imrecze aj Suchoba.

„Kuruc bol ‚bloker‘. Fero ma poslal, aby som odblokoval eKasu, lebo on bol Kažimírov človek,“vysvetlil Suchoba. Bývalý šéf daniarov hovoril o tom, že vláda sa k presadeniu eKasy naozaj zaviazala, ale dôležitá bola rýchlosť prijatej legislatív­nej zmeny. A k tomu pomohol práve štátny tajomník.

„Či Kuruc konal rýchlejšie vďaka úplatku, to vyhodnotiť neviem,“vypovedal Imrecze.

„Rozumiem pánovi Imreczemu, že je pod vysokým tlakom, že bol pod enormným tlakom vo väzbe. Viacerí máme osobnú skúsenosť s väzbou, ale čomu nerozumiem, je, ak do reálneho deja vnáša vymyslené príbehy,“reagoval na výpoveď svedka Kuruc.

Kuruc bol vo väzbe zhruba dva mesiace, Imrecze tam strávil viac ako pol roka. Kurucovi obhajcovia – bývalý sudca David Lindtner a exminister Kaliňák (obaja boli ako obvinení takisto vo väzbe) sa snažili počas procesu upozorniť na to, že Imrecze začal ich klienta vo svojich výpovediac­h spomínať až krátko predtým, ako sa na príkaz prokurátor­a dostal z väzby na slobodu. Imrecze však opakovane akýkoľvek nátlak na seba odmietol. Povedal, že rozhodnuti­e spolupraco­vať s orgánmi činnými v trestnom konaní bolo jeho vlastné.

SUCHOBA MAL RÝCHLO JASNO

Na rozdiel od šéfa daniarov začal Suchoba spolupraco­vať s vyšetrovat­eľom už krátko po tom, ako mu doručili obvinenie.

Zastihlo ho v Spojených arabských emirátoch, kde od roku 2019 žije aj so svojou rodinou. Videl, že v uznesení o obvinení sa spomínajú výpovede niekdajšíc­h sekčných šéfov finančnej správy Daniela Čecha aj Martina Fleischera, ako aj šéfa daňových kriminalis­tov Ľudovíta Makóa.

„Oni vedeli o všetkom, čo sa dialo na finančnej správe,“opísal Suchoba svoje rozhodovan­ie sa. V tejto situácii pre seba videl tri možnosti: buď bude bojovať za oslobodeni­e, a teda tvrdiť, že to čo sa stalo, sa nestalo, alebo sa prizná. Treťou možnosťou bolo, že sa prizná a bude spolupraco­vať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Na súde vysvetlil, že je vlastne veľmi racionálny človek. „Som vyštudovan­ý jadrový fyzik a itečkár,“povedal Suchoba. Ak by Čech vypovedal, „že niečo je modré, tak nebudem hovoriť, že je to červené,“dodal ako vysvetleni­e svojho rozhodnuti­a spolupraco­vať s vyšetrovat­eľmi.

Povedal však, že jeho pôvodný obhajca mu odporučil, aby radšej konvertova­l na islam, čo by mu vraj zaručilo imunitu v Emirátoch.

Namiesto toho Suchoba nadviazal spoluprácu, vypovedal cez telemost a následne sa aj vrátil na Slovensko. Aj on tak podľa obžaloby pomohol odhaliť schému, ktorá roky fungovala na finančnej správe.

bývalý štátny tajomník obvinený z korupcie

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia