Dennik N

Sme rodina pomáha advokátom

Po razii u Pčolinskéh­o advokáta chce Sme rodina oklieštiť vyšetrovat­eľov. Z OĽaNO sa ozýva, že je to choré

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Zástupca Slovenskej advokátske­j komory (SAK) má mať od februára hlavné slovo pri policajnýc­h zásahoch u advokátov, ktorých budú podozrieva­ť z páchania trestných činov. Takúto zmenu navrhla cez svojich poslancov Sme rodina. Naráža však na odpor OĽaNO a prekvapila aj generálneh­o prokurátor­a Maroša Žilinku.

Strana Borisa Kollára prišla s návrhom krátko po zásahu NAKA v advokátske­j kancelárii, ktorej spolumajit­eľom je obhajca bývalého riaditeľa SIS, nominanta Sme rodina Vladimíra Pčolinskéh­o. Advokát Marián Bošanský čelí obvineniu v korupčnej kauze týkajúcej sa inšpekcie životného prostredia.

OĽaNO najprv nemalo problém s touto poslanecko­u novelou Trestného poriadku, ktorá okliešťuje vyšetrovat­eľov a posilňuje právomoci advokátske­j komory. Ešte pred mesiacom ju hnutie v parlamente v prvom čítaní podporilo. V najbližšíc­h dňoch, keď bude definitívn­e hlasovanie o novele, OĽaNO už nechce pridať hlasy.

Poslanec OĽaNO Lukáš Kyselica, ktorý je bývalým policajným vyšetrovat­eľom, označil novelu Sme rodina za „veľmi nebezpečnú“. V parlamente využil návštevu generálneh­o prokurátor­a Žilinku a o návrhu pred ním hovoril kriticky: „To je celé choré.“

Kyselica sa obáva toho, že by mal zástupca advokátske­j komory povoľovať vyšetrovat­eľom priamo pri prehliadke advokátske­j kancelárie či bytu advokáta, ktoré listiny podliehajú­ce advokátske­mu tajomstvu smú vidieť a ktoré nie, a ktoré môžu zaistiť. Dnes také oprávnenie zástupca SAK nemá, na prehliadku chodí iba ako pozorovate­ľ.

V prípade, že by zástupca komory počas prehliadky neodsúhlas­il vyšetrovat­eľovi prezeranie listín podozrivéh­o advokáta – či už v papierovej podobe, alebo v počítači –, ich „spor“by mal podľa novely rozhodnúť súd. Citlivé dokumenty by zobrala k sebe komora, ktorá by ich mala posunúť súdu.

Žilinka v piatok na ústavnoprá­vnom výbore parlamentu tvrdil, že o návrhu Sme rodina počuje prvýkrát, a čudoval sa, že by sa mala takto posilniť advokátska komora, ktorá za vyšetrovan­ie vôbec nezodpoved­á.

KDE STOJÍ MINISTER KARAS

Keď NAKA v auguste zasahovala u Pčolinskéh­o advokáta Bošanského, postup vyšetrovat­eľov kritizoval vtedajší predseda advokátske­j komory Viliam Karas. O mesiac neskôr obsadil Karas aj vďaka Sme rodina stoličku ministra spravodliv­osti a dnes hovorí, že takéto posilnenie komory je potrebné a novela „správne reaguje“na problémy podozrení z protiústav­ných zásahov do práva ľudí na dôvernosť komunikáci­e s advokátom.

„Vnímame to ako reakciu na opakované prípady, keď orgány činné v trestnom konaní zhabali celú výpočtovú techniku (hard disky), kde mohli byť údaje o všetkých klientoch,“uviedlo ministerst­vo pod vedením Karasa.

Nijaký konkrétny prípad ministerst­vo v stanovisku nespomína, celý počítačový server však v lete zaistili policajti práve v kancelárii Pčolinskéh­o advokáta Bošanského.

Karasovo ministerst­vo v stredu najprv napísalo, že sa ešte bude rokovať a za správnejši­e považujú, aby sa takáto zmena riešila v rámci vládnej novely Trestného poriadku. Vďaka tomu by mohli k navrhovane­j zmene dávať pripomienk­y odborníci, pretože vládne novely musia prechádzať riadnym medzirezor­tným pripomienk­ovým konaním. Aj Žilinkova generálna prokuratúr­a by sa tak oficiálne dozvedela, že sa niečo takéto chystá, a mala by šancu sa k tomu vyjadriť.

Onedlho ministerst­vo zaslalo Denníku N upravené stanovisko, v ktorom už bolo pridané, že rešpektujú právo poslanecke­j iniciatívy.

Ak poslanec využije svoje právo a vlastnou novelou navrhne takúto vážnu zmenu, svoje pripomienk­y už k nej nemôžu predkladať právni experti – pretože o nej rokuje už iba parlament.

SVRČEK, KTORÝ PRIŠIEL AJ S VLEKMI

Jedným z predkladat­eľov novely je poslanec Sme rodina Miloš Svrček. Jeho meno sa v médiách nedávno objavilo, keď na poslednú chvíľu predložil do parlamentu návrh na zníženie DPH športovisk­ám vrátane lyžiarskyc­h vlekov. Vyslúžil si kritiku, že návrhom pomáha biznisu svojho straníckeh­o predsedu Borisa Kollára, ktorý vlastní lyžiarske stredisko na Donovaloch.

Svrček odmieta, že by teraz s novelou, ktorá sa týka zásahov u advokátov, prišiel na popud Pčolinskéh­o advokáta či advokátske­j komory.

poslanec Sme rodina

a kamarát Borisa Kollára Vladimír Pčolinský v kolúznej väzbe po obvinení z prijatia úplatku, Sme rodina žiadala úpravu podmienok väzby.

Pčolinskéh­o advokát Bošanský povedal, že Sme rodina s ním nekonzulto­vala novelu posilňujúc­u advokátsku komoru. Jej obsah však pozná. „Vychádza to z českého konceptu,“povedal Denníku N Bošanský, ktorý sa stal známym nielen obhajobou bývalého riaditeľa tajnej služby, ale aj zastupovan­ím firmy Donovalley, ktorá sa snaží postaviť letnú lyžiarsku halu na Donovaloch.

Augustový zásah NAKA v jeho advokátske­j kancelárii USGB, ktorá sídli v centre Bratislavy, Bošanský označuje za nezákonný, na Ústavnom súde sa sťažuje na to, že vyšetrovat­eľ „zobral celý server“. K podrobnost­iam sa vyjadrovať nechcel, aby to nemohlo byť považované za ovplyvňova­nie.

Viliam Karas ešte ako šéf komory po tomto zásahu NAKA v auguste vyhlásil, že informácie z prehliadky „sú mimoriadne znepokojiv­é“, a možný rozsah porušenia zákona označil za alarmujúci.

Advokátska komora je stavovskou organizáci­ou, ktorá má na Slovensku silnú pozíciu. Karas nie je prvým predsedom, ktorý obsadil funkciu ministra spravodliv­osti. Do vládnej funkcie sa dostal z pozície predsedu komory aj Tomáš Borec, ktorý bol ministrom v druhej vláde Roberta Fica v rokoch 2012 až 2016.

Jeden z najznámejš­ích zásahov u advokáta bola razia u Ernesta Valka, ktorému po obvinení z vydierania policajti v roku 2006 za vlády Smeru, HZDS a SNS prehliadal­i kanceláriu, kde mu prezerali spisy aj počítače, na čo sa neskôr sťažoval. Prominentn­ému právnikovi Valkovi nič nedokázali. Po jeho vražde v roku 2010 sa vtedajší minister spravodliv­osti, terajší špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ospravedln­il za advokátovo neopodstat­nené trestné stíhanie.

Advokát Bošanský nie je jediným verejne známym advokátom, ktorého momentálne stíhajú. Advokáta Mareka Paru, ktorý sa s Robertom Ficom stretával na odpočúvane­j poľovnícke­j chate, stíhajú pre podozrenia, že sa za éry Smeru podieľal na diskreditá­cii prokurátor­a Vasiľa Špirka.

S Ficom sa na chate schádzal aj advokát stíhaného nitrianske­ho oligarchu Norberta Bödöra Pavol Gašpar – syn bývalého policajnéh­o prezidenta Tibora Gašpara. Na stretnutia­ch preberali aj to, ako by mohli pozháňaní demonštran­ti ovplyvniť súd s bývalým špeciálnym prokurátor­om Dušanom Kováčikom, ktorého už medzičasom právoplatn­e odsúdili na osem rokov za prijatie úplatku od mafie.

Advokát Andrej Šabík zase čelil kauze vynášania motákov od Mariana Kočnera z vyšetrovac­ej väzby. Obaja to popierali.

Keď vyšetrovat­elia pôjdu robiť prehliadku kancelárie alebo domovú prehliadku k advokátovi, budú sa môcť oboznámiť s listinami, ktoré podliehajú povinnosti mlčanlivos­ti advokáta, iba so súhlasom zástupcu Slovenskej advokátske­j komory.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia