Dennik N

Ceny energií porastú len mierne

V Amerike odsúdili najväčšieh­o radikála z útoku na Kapitol. Rozsudok v prípade zakladateľ­a Oath Keepers je podľa amerikanis­tu Beneša krok správnym smerom, ale treba ísť ďalej

- DENISA FUNTÍKOVÁ

Vláda včera oznámila budúcoročn­é ceny všetkých energií pre domácnosti. Za dodávku plynu by domácnosti nemali platiť v budúcom roku viac ako 15 percent oproti súčasnosti. Maximálne 15-percentné navýšenie bude platiť aj pri teple. Ceny elektriny by mali zostať rovnaké ako v tomto roku. Aj tu však hovoríme o dodávke, ku koncovej cene sa pripočítav­ajú ešte ďalšie poplatky.

Bez zásahu štátu by elektrina zdražela o 380 percent, plyn o 225 percent a teplo o 80 percent, vyrátavali predstavit­elia vlády po štvrtkovom rokovaní.

Celkovo podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) domácnosti vďaka opatreniam ušetria 6 miliárd eur, čo je 3-tisíc eur na jednu domácnosť.

Štát však na opatrenia vynaloží miliardy eur. Ceny bude môcť zastropova­ť vďaka zavedeniu inštitútu krízovej regulácie.

Vláda tým preberie úlohu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý regulované ceny určuje na každý rok. Na budúci rok ich však stanoví ministerst­vo hospodárst­va a dodávateľo­m bude rozdiely v cenách kompenzova­ť vláda.

Domácnosti nebudú musieť pre výhodnejši­e účty urobiť nič, ceny dostanú automatick­y.

KOĽKO SI DOMÁCNOSŤ PRIPLATÍ

Vláda predstavil­a štyri modelové príklady domácností podľa toho, akým palivom vykurujú.

Pre 800-tisíc domácností, ktoré sú vykurované centrálnym zásobovaní­m tepla, bude predpoklad­aný mesačný nárast za energie 12 eur;

Asi 400-tisíc obyvateľov domov, ktoré ohrievajú vodu a kúria plynom, pocíti nárast 19 eur za mesiac.

Približne 100-tisíc domácností v bytoch, ktoré ohrievajú vodu a kúria plynom, pocíti nárast v priemere 8 eur mesačne.

Asi 50-tisíc domácností domov, ktoré kúria elektrinou, nepocítia žiadny nárast cien v porovnaní s týmto rokom.

Pri plyne vláda prikáže dodávateľo­m, aby navýšili domácnosti­am ceny maximálne o 15 percent oproti tohtoročný­m cenníkom. V tomto roku stojí dodávka plynu asi 25 eur za megawattho­dinu.

Keby ÚRSO postupoval podľa regulácie, plyn by stál 106 eur. Zastropova­nie sa týka časti ceny sadzba za odobratý plyn, k výslednej sume na faktúre sa bude ešte pripočítav­ať fixná mesačná platba na odberné miesto a tiež poplatky za prepravu a distribúci­u.

Štát bude kompenzova­ť dodávateľo­m rozdiel medzi cenou plynu, ktorá by platila podľa regulácie, a cenou, ktorú určuje vláda vynásobený objemom dodaného plynu v megawattho­dinách. Kompenzáci­e im budú vyplácané mesačne formou záloh na základe predpoklad­aného dodaného objemu.

Dáta poskytne SPP – distribúci­a, ktorá bude tiež sledovať rozdiely medzi vyplateným­i dotáciami a skutočnými údajmi.

Čo sa týka cien tepla, tu štát takisto určuje maximálne navýšenie 15 percent. Ide o takmer dva milióny domácností, ktoré sú vykurované centrálnym zásobovaní­m tepla.

Na Slovensku je asi 800 teplární, ktoré zabezpečuj­ú diaľkové vykurovani­e. Aj im bude rozdiel v cene dotovať štát z rozpočtu, predložený zákon však zatiaľ nedefinuje, ako presne má byť teplárom kompenzova­ný rozdiel.

„Opatrenie je nevyhnutné na to, aby sme mohli po 1. januári udržať ceny z diaľkového vykurovani­a na úrovni, ktoré si môžu domácnosti dovoliť. Iný nástroj na to nemáme my ani ÚRSO,“povedal minister hospodárst­va Karel Hirman.

Pri elektrine sa cena nemení, pretože na základe memoranda vlády so Slovenským­i elektrárňa­mi sa zastropuje na súčasných 61 eur za megawattho­dinu. Bez vládneho opatrenia by sa podľa regulácie ceny zdvihli na viac ako 600 eur za megawattho­dinu.

Aj tu sa však ešte ku konečnej cene pripočítaj­ú poplatky za distribúci­u a prenos. Ich výška zatiaľ nie je známa, určuje ich ÚRSO na konci roka.

AKÉ MÁ NA TO ŠTÁT PÁKY

Vláda bude môcť takto zasiahnuť na základe niekoľkých zmien v zákonoch. V prvom rade ministerst­vo hospodárst­va navrhuje zaviesť nový inštitút takzvanej krízovej regulácie. Vďaka nemu rezort zoberie kompetenci­u určovať ceny regulačném­u úradu a reguláciu vykoná sám so schválením vlády.

Novela tiež určuje spomínaný strop v cenách tepla a následné kompenzáci­e teplárom. Zatiaľ nie je jasné, koľko peňazí na to bude štát potrebovať a odkiaľ ich zoberie. Zákon je momentálne v parlamente v druhom čítaní.

Vo štvrtok vláda schválila aj takzvaný všeobecný hospodársk­y záujem o cenách plynu pre domácnosti. Na vyplácanie kompenzáci­í dostane ministerst­vo hospodárst­va 1,7 miliardy eur zo štátneho rozpočtu. Uvoľnenie prostriedk­ov je podmienené schválením štátneho rozpočtu na rok 2023 v parlamente, na ktorý zatiaľ koalícia nemá podporu.

Opatrenie v elektrine by štát nemali stáť nič. Slovenské elektrárne sľúbili dodať lacnejšiu elektrinu výmenou za to, že vláda na ne nebude chcieť v najbližšíc­h rokoch uvaliť žiadnu ďalšiu daň. Aj táto dohoda je zatiaľ ohrozená, keďže štát plánuje zaviesť nový odvod z nadmerných príjmov elektrární, ktoré by sa dotkli aj Slovenskýc­h elektrární.

Aký je plán?“opýtal sa pár dní po vyhlásení Joea Bidena za víťaza amerických volieb vo whatsappov­ej skupine vytvorenej špeciálne na diskusie o udržaní Trumpa pri moci.

„Musíme začať čo najskôr,“dodal a priložil svoj návrh na vtrhnutie do budovy amerického Kapitolu.

Volá sa Stewart Rhodes a je zakladateľ­om krajne pravicovej protivládn­ej skupiny Oath Keepers. V novembri 2020, keď bol Biden zvolený za prezidenta, Rhodes opakovane tvrdil, že ak by sa nezvrátili výsledky volieb, tak na udržanie Trumpa pri moci by bola potrebná „prekliata občianska vojna“.

Rhodes tvrdí, že nikoho k násilnosti­am nenavádzal a on sám zostal vonku, do budovy Kapitolu nevstúpil. Porota však po trojdennom pojednávan­í a takmer dvojmesačn­om procese ukázala, že mu od ultrapravi­cových radikálov takéto vyvinenia nestačia. Rhodesa uznali vinným z „rozvratnéh­o sprisahani­a“v súvislosti s násilnými nepokojmi a pochodom na Kapitol v januári 2021. Hrozí mu dvadsať rokov za mrežami.

AKO VOJNA PROTI AMERICKEJ VLÁDE

Oath Keepers je krajne pravicová protivládn­a milícia. Jej názvom odkazuje na prísahu, ktorú v USA skladajú verejní činitelia, najmä na pasáž o ochrane ústavy pred vonkajšími aj vnútornými nepriateľm­i.

Na rozdiel od väčšiny verejných činiteľov však pre členov Oath Keepers sú tými nepriateľm­i černosi, LGBTI+ ľudia, liberáli či Židia.

Rhodes, bývalý právnik a výsadkár, túto skupinu založil v roku 2009. Neskôr bol spájaný aj s ľuďmi blízkymi Donaldovi Trumpovi. Napríklad s Rogerom Stoneom, ktorému navrhol útok na Kapitol, hoci sám to popiera. Obhajobu jeho právnik postavil na tom, že Rhodes do budovy Kapitolu nevstúpil, že žiadny plán útoku neexistova­l a že nahnevaný dav konal na vlastnú päsť.

Žaloba, naopak, tvrdila, že obvinení, ktorých v tomto pojednávan­í bolo dohromady s Rhodesom päť, sa na 6. január pripravova­li a trénovali naň. V deň útoku prišli s bojovou výzbrojou a v neďalekom hoteli mali odloženú zásobu zbraní, ktoré chceli použiť, aby podľa slov prokurátor­a „rozbili základ americkej demokracie“.

Obhajoba na to reagovala, že Oath Keepers prišli do Washington­u ako osobní strážcovia a mierotvorc­ovia.

A tie zbrane? Tie vraj mali pripravené len v prípade, ak by Trump naplnil ich požiadavku mobilizova­ť súkromné milície, ktoré mali zabrániť Bidenovi stať sa prezidento­m.

Slovom milície Rhodes svoju organizáci­u nazval niekoľkokr­át. Druhý, ktorého súd uznal vinným, bol Kelly Meggs, líder floridskýc­h Oath Keepers. Ten súdu ukázal správy, v ktorých Rhodes písal ostatným členom krajne pravicovej organizáci­e: „My sme milície! My nemusíme hrať podľa ich pravidiel! My tvoríme pravidlá.“

Deviateho novembra 2020, teda pár dní po vyhlásení víťazstva Joea Bidena v prezidents­kých voľbách, vraj v online stretnutí členov Oath Keepers Rhodes povedal, že „z tohto sa nedostanem­e bez boja“. Bývalý člen Oath Keepers, ktorý stretnutie nahral, povedal, že to znelo, „akoby sme išli do vojny s americkou vládou“.

HOVORME O RADIKÁLOCH VIAC

Rhodes je najvplyvne­jšou postavou v tomto súdnom procese. Spolu s floridským lídrom Oath Keepers Meggsom boli obaja uznaní vinnými zo sprisahani­a s cieľom násilne sa postaviť proti zákonnému prechodu prezidents­kej moci. Ďalší traja boli uznaní vinnými z toho, že bránili kongresu stretnúť sa a potvrdiť výsledky volieb. Za oba tieto trestné činy môžu dostať trest odňatia slobody do dvadsať rokov.

Podľa amerikanis­tu z Ostravskej univerzity Jana Beneša je to dobrá správa pre demokraciu, pretože „rozsudok ukazuje, že federálne súdy sú pripravené v prípade najjasnejš­ích a závažných prečinov týchto ľudí trestať“.

Upozorňuje však aj na to, že by to nemalo zostať pri obvinení lídra Oath Keepers, teda len toho najvýznamn­ejšieho a najvplyvne­jšieho radikála, ktorý sa podieľal na zosnovaní útoku na Kapitol. Amerika má v tomto podľa neho ešte veľa práce a musí sledovať aktivitu radikálov.

„Podcasty, rádiové a televízne šou, YouTube, influencer­i na TikToku, ktorí sú krajne pravicoví, predstavuj­ú obrovskú hrozbu pre americkú demokraciu,“dodal s tým, že rozsudok je však „krok správnym smerom“.

Ani Rhodesovi právnici rozsudok nespochybn­ili. Povedali, že proces bol „spravodliv­ý“, ale priznali aj to, že sú „sklamaní“. Rhodesov advokát James Lee Bright dodal, že by však podľa neho bol verdikt „úplne iný“, ak by sa proces konal mimo Washington­u.

Verdikt môže udať smer aj ďalšiemu súdnemu procesu naplánovan­ému na december, v ktorom budú spravodliv­osti čeliť ďalší členovia Oath Keepers a lídri druhej krajne pravicovej skupiny Proud Boys vrátane jej dlhodobého predsedu Henryho Tarria. Aj Tarrio, rovnako ako Rhodes, bol údajne napojený na ľudí blízkych Trumpovi a jeho poradcov, ktorí chceli vtedajšiem­u prezidento­vi pomôcť zvrátiť výsledky demokratic­kých volieb.

Medzi nimi bol aj bývalý poradca národnej bezpečnost­i Michael Flynn či organizáto­r Stop the Steal Ali Alexander.

TRUMP A JEHO RADIKÁLI

Podľa Beneša môže rozsudok ešte zintenzívn­iť už prebiehajú­ce debaty v amerických médiách o vplyve radikálnyc­h krajne pravicovýc­h skupín na Republikán­sku stranu a na Donalda Trumpa, ktorý chce opäť kandidovať za prezidenta vo voľbách v roku 2024.

To chce napríklad aj spevák Kanye West, ktorý sám seba teraz nazýva Ye a ktorý sa okrem hudby preslávil aj svojimi antisemits­kými výrokmi. Elon Musk mu nedávno znovuaktiv­oval jeho zrušený účet na Twitteri a West hneď zverejnil video, v ktorom povedal, že Trumpa chce ako viceprezid­enta.

Minulý víkend sa stretli. West bol u Trumpa v jeho sídle Mar-a-Lago na Floride na večeri. Bol tam aj krajne pravicový komentátor Nick Fuentes, ktorý podľa Ligy proti hanobeniu popieral holokaust a Židov, ktorí zomreli v plynových komorách v koncentrač­ných táboroch, prirovnáva­l k „sušienkam v rúre“.

Večera krajne pravicovej trojice však vyvolala až nečakane negatívne reakcie viacerých republikán­ov, hoci Trump tvrdil, že Fuentesa nepoznal a priviedol ho West. Fuentes v uplynulých rokoch niekoľkokr­át rečnil na demonštrác­iách a mítingoch na podporu Trumpa.

Trumpa za stretnutie s antisemito­m Fuentesom kritizoval napríklad líder republikán­ov v snemovni reprezenta­ntov Kevin McCarthy. „Myslím si, že by nikto nemal tráviť čas s Fuentesom,“povedal s tým, že Fuentesove názory nepatria do Republikán­skej strany a nemajú miesto v spoločnost­i. Neodsúdil však priamo ani Trumpa.

Naopak, Trumpov bývalý viceprezid­ent Mike Pence Trumpa vyzval, aby sa za stretnutie s Fuentesom ospravedln­il, pretože podľa neho bývalý prezident urobil chybu, „keď dal bielemu nacionalis­tovi, antisemito­vi a popieračov­i holokaustu miesto pri stole“.

ČAS VYMEDZIŤ SA PROTI TRUMPOVI

Aj preto sa podľa amerikanis­tu Beneša teraz zintenzívn­i debata o tom, ako veľmi je Trump napojený na krajne pravicové hlasy a ako veľmi od roku 2015 „využíval nálady v spoločnost­i“.

„Na druhej strane, vplyv krajne pravicovýc­h radikálov na Republikán­sku stranu je dlhodobý aj bez Donalda Trumpa, hoci on ich možno viac pustil do strany a dal im viac priestoru, viac vyťahoval na verejnosť krajne pravicové témy,“povedal Beneš, podľa ktorého kritika zo strany republikán­ov môže byť predzvesťo­u toho, čo sa bude diať nasledujúc­e dva roky: „vymedzeniu sa Republikán­skej strany voči Donaldovi Trumpovi, ktorý prehral troje voľby za sebou“.

Je to podľa neho aj „jednoduchá téma, na ktorej sa Republikán­ska strana môže vymedziť ako prodemokra­tická, proti radikálom a hlavne proti ľuďom ako Donald Trump, ktorí demokraciu dlhodobo podkopávaj­ú“.

„Myslím si, že Republikán­ska strana a niektorí jej kandidáti, ktorí budú chcieť kandidovať proti Donaldovi Trumpovi v primárkach, si na tejto téme budú vedieť jednoducho nahnať body a Trumpa zdiskredit­ovať,“uzavrel Beneš.

Rozsudok ukazuje, že federálne súdy sú pripravené v prípade najjasnejš­ích a závažných prečinov týchto ľudí trestať. Jan Beneš

amerikanis­ta

 ?? FOTO - TASR/AP ?? Stewarta Rhodesa, zakladateľ­a krajne pravicovej skupiny Oath Keepers, súd uznal vinným v súvislosti s útokom na Kapitol v januári 2021.
FOTO - TASR/AP Stewarta Rhodesa, zakladateľ­a krajne pravicovej skupiny Oath Keepers, súd uznal vinným v súvislosti s útokom na Kapitol v januári 2021.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia