Dennik N

Milovaná aj nenávidená „červená opacha“je späť

Ako rekonštruk­cia zmenila moderné Premosteni­e od architekta Vladimíra Dedečka, ktoré v 90. rokoch rozdelilo odborníkov aj verejnosť

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Bol to jeden z tých dní, na ktoré sa nezabúda. V nedeľu čakala Slovenská národná galéria vzácnu návštevu. Výstavu Mikuláša Galandu si mal do jej hlavného sídla v Bratislave prísť pozrieť prezident Michal Kováč.

Jeho prítomnosť v kultúrnej inštitúcii v roku 1995 však mala aj iný význam než osobný. Slovenskej kultúre v tom čase ministrova­l Ivan Hudec. S podporou Mečiara ruinoval prakticky akúkoľvek nádej na rozvoj slobodnej kultúrnej scény.

Výstava Galandu bola v Premostení. Katarína Bajcurová mala ako odborná námestníčk­a riaditeľa Juraja Žáryho prezidenta Kováča sprevádzať. Ráno pršalo. Pre istotu išla skontrolov­ať expozíciu. To, čo našla v Premostení, má dodnes v hlave uložené ako strašný zážitok.

„Po Galandovýc­h kresbách tiekla voda. Našťastie boli pod sklom, ale keby sme ich nenašli, bolo by zle,“vraví Bajcurová. Pred príchodom prezidenta ich stihli rýchlo zvesiť a zahladiť stopy. Katastrofa však bola nezadržate­ľná.

OSEM MINISTROV, DVE RIADITEĽKY

„Všetci riaditelia a riaditeľky predo mnou vedeli, že máme problém a že ho musíme vyriešiť, ale nikdy nedošlo od idey k činom.“S Katarínou Bajcurovou sa vraciame do roku 1999, keď sa stala riaditeľko­u.

Hlavné sídlo SNG v Bratislave pozostával­o v tom čase z troch prepojenýc­h budov: Esterházyh­o paláca, Vodných kasární a moderného Premosteni­a s administra­tívnym blokom, ktoré navrhol architekt Vladimír Dedeček.

Pre Bajcurovú, ktorá do galérie prišla v 94., to bol najlepší výstavný priestor na Slovensku. Pre veľkú časť verejnosti to nebolo nič iné než „červená opacha“.

„Stal sa z toho priam terminus technicus, ktorým Premosteni­e v 90. rokoch veľmi kriticky a nepriazniv­o označovala verejnosť aj tlač,“vraví Bajcurová.

Masívny trojpodlaž­ný blok, ktorým Dedeček prepojil krídla historický­ch Vodných kasární, nebol v obľube. Prispelo k tomu viacero vecí, no viac než vkus verejnosti trápil galériu jeho zlý technický stav. Klimatizác­ia de facto nefungoval­a. V lete v ňom bolo príšerne horúco, v zime chladno. Vedrá zachytávaj­úce vodu počas daždivých dní boli nevyhnutno­u súčasťou výstav. „Pohár trpezlivos­ti doslova pretiekol, keď tam už voda tiekla prúdom,“hovorí Bajcurová.

Na jar 2001 Premosteni­e zatvorila. „Od môjho šéfstva, z ministerst­va kultúry, mi bolo povedané, že ich tým ideme vydierať. Lenže ja som vedela, že musíme urobiť zásadné kroky, inak sa nepohneme.“

Ministrom kultúry bol vtedy Milan Kňažko. Po ňom prišli

do úradu Rudolf Chmel, František Tóth, opäť Chmel, Marek Maďarič, Daniel Krajcer a opäť Maďarič na šesť rokov. Od Petra Pellegrini­ho po desiatich dňoch prevzala ministerst­vo Ľubica Laššáková, aby viac ako dvadsať rokov trvajúci proces rekonštruk­cie národnej galérie uzatvorila Natália Milanová.

Na čele národnej galérie boli počas celej tejto doby len dve ženy: Katarína Bajcurová a Alexandra Kusá.

O „politickej vôli“dať do poriadku národnú galériu podľa Kusej nemôže byť úplne reč, hoci stavbu nikto zo striedajúc­ich sa ministrov a ministerie­k ani premiérov napokon nezastavil. „Vyvzdorova­li sme si to,“vraví Kusá. To je podľa nej najprilieh­avejší opis toho, prečo sa to napokon podarilo.

NAJOSOBNEJ­ŠÍ PROJEKT

Ako základný predpoklad akejkoľvek rekonštruk­cie sa javí jediné: mať peniaze. V prípade rekonštruk­cie Premosteni­a tomu predchádza­lo ešte čosi: presvedčiť, aby sa nezbúralo. V 90. ani v nultých rokoch to vôbec nebolo samozrejmé.

„Na Vladimíra Dedečka padla po revolúcii najväčšia kritika spomedzi jeho kolegov, zlízol si to aj za ostatných,“vraví Peter Szalay, historik architektú­ry z Oddelenia architektú­ry Historické­ho ústavu SAV.

Dedeček končil štúdium architektú­ry v 52. roku u Emila Belluša a smeroval rovno do Stavoproje­ktu, štátnej projektove­j organizáci­e, kde až do revolúcie navrhol a postavil desiatky verejných budov, vrátane tých spoločensk­y najvýznamn­ejších: Národného archívu alebo budovy Najvyššieh­o súdu v Bratislave či Poľnohospo­dárskej univerzity v Nitre, ktorá sa radí k jeho vrcholným dielam.

Premosteni­e a dostavba Slovenskej národnej galérie mali v jeho tvorbe špeciálne miesto. „Bol to preňho jeden z najdôležit­ejších a osobne asi úplne najdôležit­ejší projekt,“hovorí Peter Szalay. Jednak to bolo tým, že jeho manželka pracovala v galérii, no úlohu v tom zaiste zohrával aj dlhoročný riaditeľ Karol Vaculík, s ktorým sa priatelili a ktorý sa najväčšmi zaslúžil o to, že sa galéria začala rozvíjať.

Dedeček ideu rozšírenia galérie dobre poznal aj preto, že jeho pedagóg Belluš od začiatku 50. rokov so študentami riešil otázku, kde by mala národná galéria postaviť nové priestory. Ako najvhodnej­šiu možnosť videl dostavbu Vodných kasární na dunajskom nábreží.

To sedelo aj do zámerov hlavného architekta mesta. So zámerom súhlasili aj pamiatkari. Nábrežie sa malo stať „najvýstavn­ejšou časťou mesta“a nové, moderné krídlo galérie by tento zámer podčiarklo.

V decembri 1962 obdržal Vasil Biľak, povereník pre školstvo a kultúru, pokyn zaradiť stavbu do investičné­ho plánu. O rok neskôr vypísal Zväz slovenskýc­h architekto­v „študijnú úlohu“pre štyri architekto­nické tímy. V zadaní už nebolo len dobudovani­e jedného krídla, ale snaha rozšíriť Vodné kasárne tak, aby z národnej galérie vznikol kompaktný mestský blok.

BUDE TO MOST!

Súťaž vyhral Dedeček. Jeho víťazný návrh južného krídla galérie však nevyzeral ako budova, ktorú poznáme dnes.

„Dedeček sa spätne martýrsky vyviňoval, že k tomu, čo napokon vzniklo, ho primal Štefan Svetko, ktorý mu povedal, že jeho návrh je málo progresívn­y,“hovorí Szalay.

Svetko bol súčasťou „zboru expertov“, ktorá projekt posudzoval­a v roku 1967. Štyri roky po súťaži galéria ešte stále prestupova­la na mieste a čakala na peniaze. Dedeček na rozdiel od vlády reagoval promptne: Ako odpoveď na výhrady expertov, obzvlášť Svetka, dodal za 14 dní nový variant návrhu.

Vtedy sa zrodilo Premosteni­e, ako ho dnes poznáme: ako 54,5 metra dlhý trojpodlaž­ný priestor bez akýchkoľve­k stĺpov alebo priečok, nesený oceľovou mostovou konštrukci­ou vo výške tretieho podlažia.

Riaditeľ galérie Karol Vaculík sa svojho sna vo funkcii nedočkal. Za výstavu k 25. výročiu oslobodeni­a, ktorú organizova­l v Prahe, ho v 1970 z vedenia galérie odvolali.

Dedeček galériu dokončil, no zoznam kompromiso­v bol dlhý – od použitia iných materiálov na vonkajších fasádach až po nefunkčný systém klimatizác­ie, ktorý mal byť automatizo­vaný. Najzásadne­jším „kompromiso­m“bol ten, že dostavba prišla o kľúčový priestor s hlavným vstupom. Dvojicu obytných domov na nábreží, ktoré mu mali ustúpiť, sa nepodarilo zbúrať.

„Druhým problémom bol fakt, že z nábrežia sa stal hlavný dopravný ťah. V čase, keď Dedeček projektova­l otvorené nádvorie smerom k Dunaju, tam nebola žiadna štvorprúdo­vka s električko­u,“vraví Szalay.

Napriek všetkému to Dedeček nepovažova­l za prehru. Chápal, že projekty narážajú pri výstavbe na limity. Horšie než so samotným návrhom to však bolo s vyhotovení­m, hoci účet sa vyšplhal na 111 miliónov Kčs.

Budova bola odovzdaná do užívania predčasne v roku 1977, lebo funkcionár­i sa chceli pochváliť novostavbo­u počas osláv 29. výročia „víťazného februára“. Ku dňu kolaudácie mala stavba 1200 stavebných chýb.

TAK KTO MAL PRAVDU?

Odpovedať na otázku, či by bol dnes Vladimír Dedeček spokojný s tým, ako národná galéria vyzerá, je ťažké. Nikto sa do toho nehrnie úplne priamo: Dedeček mal veľmi jasné názory a neváhal ich presadiť, odhadnúť jeho postoj je riskantná úloha. Niet však pochýb, že obnova galérie, no najmä odborný kredit, ktorý mu pripísala aj rozsiahla monografia (ed. Monika Mitášová, vyd. SNG v roku 2017), boli preňho vzpruhou.

Porevolučn­ú kritiku Premosteni­a niesol ťažko. Uzavrel sa, k čomu prispela aj predčasná smrť jeho manželky, čo dával za vinu práve prehnanej kritike. „Bola to preňho veľmi citlivá vec, prežíval pocit sklamania,“vraví Szalay.

Na debate, ktorú po zatvorení Premosteni­a zorganizov­ala galéria, sa zišli mnohí bardi domácej architektú­ry, teoretici aj kurátori, viacerí volali po jeho búraní. „Došlo tam k stretu,“spomína Katarína Bajcurová. „Myslím, že Dedečka nemali radi. Stále mu dávali za vinu, že bol vládny, privilegov­aný architekt minulého režimu. Lenže on bol pracant, nadšený človek, pre ktorého bola architektú­ra zmyslom života.“

Bol to vlastne paradox. Dedeček síce postavil množstvo verejných budov za čias socializmu, no do strany nikdy nevstúpil. ŠtB naňho dokonca viedla dva zväzky sledovanej osoby pod krycím menom Dedko a Dedek.

Okrem možných osobných antipatií vidí Peter Szalay za protichodn­ými názormi architekto­v v 90. rokoch ešte jeden dôvod: Architektú­ra sa skrátka zmenila. Modernu vystriedal­a postmodern­a, ktorá svojich predchodco­v prirodzene kritizoval­a. „Pre generáciu tvorcov, ktorí prišli po Dedečkovi, bolo práve Premosteni­e jedným z najhorších príkladov necitlivéh­o vstupu do historicke­j pamiatky,“vysvetľuje Szalay.

No kým na jednej strane stál napríklad uznávaný Štefan Šlachta, prezident Spolku architekto­v Slovenska a rektor Vysokej školy výtvarných umení, za obhajobu Premosteni­a sa postavil vážený modernista Ferdinand Milučký, ale aj mnohí mladí architekti a teoretici, nezaťažení socializmo­m, ktorí pritiahli aj odborníkov zo zahraničia.

„Bolo to nervné obdobie,“vraví Bajcurová. „Psychicky aj

„Myslím, že Dedečka nemali radi. Stále mu dávali za vinu, že bol vládny, privilegov­aný architekt minulého režimu. Lenže on bol pracant, nadšený človek, pre ktorého bola architektú­ra zmyslom života.“Katarína Bajcurová bývalá riaditeľka SNG

fyzicky vyčerpávaj­úce.“„V živom prenose som v televíznyc­h Aktualitác­h vysvetľova­la, prečo tú budovu chceme zachovať, bola to mediálna vojna.“Popri tom presviedča­la ministerst­vo.

Prvý čiastočný návrh rekonštruk­cie sa podarilo presadiť za ministra Kňažka, za Rudolfa Chmela sa z projektu vyčlenil Esterházyh­o palác a začalo sa s jeho renováciou. Súčasný projekt schválila vláda v marci 2007, keď bol ministrom kultúry Marek Maďarič.

Galéria sa už na začiatku rozhodla, že podobu rekonštruk­cie bude hľadať súťažou. Prvá z roku 2002 a priniesla dve prvé miesta. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že prevyšujú možnosti galérie a poslúžili najmä ako príprava na druhú súťaž. „Poučili sme sa,“vraví Bajcurová.

Zadanie súťaže v roku 2005 bolo oveľa presnejšie a okrem iného jasne definovalo spôsob, akým majú architekti pristúpiť k Dedečkovej architektú­re: ako k pamiatke. Predsedom poroty sa stal uznávaný rakúsky architekt Gustav Peichl.

A POTOM PRIŠLA KRÍZA

Na presný spôsob, akým sa Katarína Bajcurová v roku 2009 dozvedela, že rekonštruk­cia galérie dostala stopku, si už nespomína.

„Neviem, či mi zavolali, alebo som si to niekde prečítala, no bolo to smutné. Boli sme zvyknutí, že to nejde jednoducho, no toto bolo sklamanie. Vtedy som skončila.“Ku koncu roka 2009 po desiatich rokoch vo funkcii riaditeľky požiadala o uvoľnenie. Informáciu o „pozastaven­í“projektu oznamoval minister Maďarič.

Oficiálnym dôvodom bola svetová finančná kríza. „Ďalších desať rokov by som už nevládala, no verila som, že raz sa tie peniaze musia nájsť,“hovorí Bajcurová. V čase, keď končila, mala galéria všetko, čo potreboval­a, aby mohla začať stavať: víťazný návrh na rekonštruk­ciu od ateliéru BKPŠ, stavebné povolenie, pečiatku o vykonaní štátnej expertízy, ktorá potvrdila odhadované náklady vo výške 1 miliardy slovenskýc­h korún a ešte aj zrenovovan­ý Esterházyh­o palác, aby diváci neprišli skrátka.

Poverenie viesť galériu získala Alexandra Kusá, ktorá o pol roka neskôr vyhrala konkurz a vystriedal­a Katarínu Bajcurovú vo vedení.

STARÁ AJ NOVÁ = INÁ

Po prehliadke galériou, v ktorej prebiehajú už len nepatrné dokončovac­ie práce, je historik architektú­ry Peter Szalay nadšený. „Na slovenské pomery je to priam grandiózny projekt, ktorý nemáme s čím porovnať na poli kultúrnej sféry za posledných tridsať rokov,“konštatuje.

Napriek celkovej spokojnost­i však priznáva, že niektoré veci si predstavov­al inak. „Stále som to vnímal najmä ako rekonštruk­ciu Dedečka, no v mnohom je to úplne nový projekt, ktorý nezaprie vklad Kusého s Paňákom (hlavní projektant­i – pozn. red.). Do Dedečkovej jednoducho­sti a dynamiky priestoru vniesli v istom zmysle postmodern­ú rôznorodos­ť a kolážovito­sť. Inak povedané: viac zážitkov. To v Dedečkovi nebolo,“vraví Szalay.

Vysvetľuje si to viacerými okolnosťam­i, najmä tým, že funkcia aj očakávania divákov od galérie sa od 60. rokov zmenili.

Jedným z príkladov tejto zmeny sú napríklad okná na čelnej fasáde Premosteni­a, aj na jeho „ušiach“, ktorými jeho najvyššia časť vytŕča do ulice. Kým Dedeček staval galériu ako priestor, kam sa ľudia pôjdu pozerať na umenie, Kusý s Paňákom stáli pred otázkou, či divákom neponúknuť aj niečo iné: napríklad veľkorysý výhľad na Dunaj.

Trochu sklamania pocítil aj v kinosále, do ktorej sa síce preniesla časť interiéru z pôvodného kina – strop a časť dreveného obkladu, ktoré pre Dedečkove interiéry robil Jaroslav Nemec, no podľa Szalaya si nezachoval­a charakter útulnosti.

Naopak, za najlepšie považuje riešenie hlavného vstupu. „Na to, že ide o pomerne úzky priestor, vôbec nepôsobí stiesnene. Máte v ňom pocit veľkorysos­ti, vzdušnosti. Vynikajúci je aj priestor átria na mieste bývalého letného amfiteátra a absolútne nadšený som z depozitára. Je to špičkový priestor, ktorý konečne na Slovensku máme.“

Na dome depozitára, ktorý pojme aktuálnych 90-tisíc zbierkovýc­h predmetov galérie a ktorý je jedinou novostavbo­u areálu, sa vynímajú aj červené a biele hliníkové lamely, pôvodne tvoriace fasádu Premosteni­a. Tá si ponechala červeno-sivú farbu, no dlhé úzke lamely nahradila oceľová mriežka.

„Architekti rekonštruk­cie tým trochu zredukoval­i dynamiku, ktorú fasáda s lamelami mala, no bola to práve fasáda, ktorá ľudí najviac provokoval­a,“hovorí Szalay. Dnes by už podľa neho možno prešiel aj pietnejší prístup k Dedečkovi, lebo na modernisti­cké budovy sa pozeráme inak, no o to sa zaslúžili práve roky diskusií o Premostení. „Verím, že aj vďaka nemu si teraz ľudia uvedomia, aký majú tieto stavby potenciál.“Akokoľvek kriticky podľa Szalaya vnímame socializmu­s, nemôžeme poprieť, že z infraštruk­túry, ktorú postavil v oblasti školstva, kultúry či zdravotníc­tva, ťažíme dodnes.

„Istropolis padol, národná galéria teraz ukazuje, ako si túto architektú­ru môžeme vážiť a ako sa dajú tieto objekty zlepšiť a posunúť do súčasného života. Tu nejde iba o zachovanie pamiatkový­ch hodnôt a ich konzervova­nie, ale o našu existenciu. Postavili sme dosť, je načase zveľaďovať.“

POSLEDNÁ PEČIATKA

Keď Katarína Bajcurová po prvýkrát vošla do už vyčistenýc­h a uprataných priestorov galérie, v hlave sa jej nové priehľady prelínali s obrazmi, ktoré si pamätá z minulosti.

„Bola som dojatá, je to krásne,“vraví Bajcurová, ktorá po svojom odchode z vedenia ostala v galérii pracovať na mieste kurátorky zbierok moderného a súčasného umenia. „Misia je zavŕšená.“

Z hladkých stien občas vystupujú drobné detaily odkazujúce na históriu. Schody, po ktorých roky chodili s kolegami do kancelárií, sú tie isté. „Premosteni­e ostalo vo svojej štruktúre, hmotovej aj priestorov­ej koncepcii, povznieslo sa a práve tam som mala najkrajší pocit,“vraví Bajcurová.

Niektoré miesta prešli takou zmenou, že už nedokázala odhadnúť, čo tam bolo predtým.

„Ale tak to má byť. Prešlo dvadsaťjed­en rokov, odkedy sme zatvorili Premosteni­e, a za ten čas sa predsa všetko zmenilo, celá spoločnosť sa zmenila.“

V tom podľa nej spočíva aj najväčšia výzva, pred ktorou teraz galéria stojí. Jedna vec sú priestory, aké sme doteraz mohli susedom na západe závidieť, kľúčové však bude, ako ich galéria naplní. „Mala by to byť odpoveď na otázku, čo je múzeum umenia v 21. storočí – akú má funkciu? Má byť naďalej ‚chrámom umenia‘, výskumným pracovisko­m, vzdelávací­m centrom, miestom reflexie aktuálnych problémov spoločnost­i alebo má brať viac ohľadu na relax a voľnočasov­é aktivity? O tomto to teraz bude,“nazdáva sa Bajcurová, ktorá už pripravuje „svoju“stálu expozíciu moderného umenia.

Na tom, že galériu teraz čaká celkom nová výzva, sa s Alexandrou Kusou absolútne zhodujú. Plánovanie sa u nej tiež prelína s vlnami pocitov. „Dochádza mi to postupne,“hovorí Alexandra Kusá uprostred pracovne na najvyššom podlaží administra­tívneho bloku, kde má zatiaľ iba veľký pracovný stôl, pár stoličiek a obraz od Denisy Lehockej. V prázdnej knižnici sa vyníma pohár sušených hríbov a fľaša vína. Cez okno vidí priamo na Bratislavs­ký hrad.

Obavy zatiaľ nezmizli. Spľasnú vraj zrejme až momentom, keď budova dostane kolaudačnú pečiatku.

„Istropolis padol, národná galéria teraz ukazuje, ako si túto architektú­ru môžeme vážiť a ako sa dajú tieto objekty zlepšiť a posunúť do súčasného života. Tu nejde iba o zachovanie pamiatkový­ch hodnôt a ich konzervova­nie, ale o našu existenciu. Postavili sme dosť, je načase zveľaďovať.“Peter Szalay

historik architektú­ry

 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Premosteni­e získalo vyhliadku na Dunaj.
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Premosteni­e získalo vyhliadku na Dunaj.
 ?? FOTO - HERTA HURNAUS ?? Architekt Vladimír Dedeček.
FOTO - HERTA HURNAUS Architekt Vladimír Dedeček.
 ?? FOTO – E. TROKANOVÁ/SNG ?? Premosteni­e Slovenskej národnej galérie na fotografii z roku 1979.
FOTO – E. TROKANOVÁ/SNG Premosteni­e Slovenskej národnej galérie na fotografii z roku 1979.
 ?? FOTO - SNG ?? Model dostavby SNG od Vladimíra Dedečka, ktorý sa nikdy nezrealizo­val celý.
FOTO - SNG Model dostavby SNG od Vladimíra Dedečka, ktorý sa nikdy nezrealizo­val celý.
 ?? FOTO - SNG ?? Pohľad na roh Esterházyh­o paláca a otvorené nádvorie Vodných kasární pred výstavbou Premosteni­a.
FOTO - SNG Pohľad na roh Esterházyh­o paláca a otvorené nádvorie Vodných kasární pred výstavbou Premosteni­a.
 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? „Uši“Premosteni­a získali počas rekonštruk­cie okná s výhľadom na Dunaj a mesto.
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č „Uši“Premosteni­a získali počas rekonštruk­cie okná s výhľadom na Dunaj a mesto.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia