Dennik N

Nemci uzavreli s Katarom dohodu o dodávkach plynu

Katar začne LNG do Nemecka dovážať v roku 2026. Dohoda bude platiť minimálne pätnásť rokov, keďže Nemecko chce do roku 2045 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu

- ALŽBETA KYSELICOVÁ reportérka

Pred pár dňami vzbudila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová rozruch na futbalovýc­h majstrovst­vách sveta v Katare. Na tribúne sa objavila s páskou One Love – jedna láska, ktorá má symbolizov­ať odmietavý postoj voči homofóbii, rasizmu a nútenej práci v krajine.

Podobný postoj ukázal aj nemecký futbalový tím, keď si pred zápasom s Japonskom symbolicky zakryl ústa. Gestom chcel poukázať na zákaz FIFA nosiť pásky počas zápasu.

O päť dní neskôr však Faeserovej kritiku Kataru nahradila chvála lídra jej strany kancelára Olafa Scholza. V utorok oznámil katarský minister energetiky Sád Šarída al-Kábi dohodu s Nemeckom o 15-ročnom kontrakte o dodávkach 2,7 miliardy kubických metrov skvapalnen­ého zemného plynu LNG.

HABECK HOVORIL LEN O PLYNE

Zatiaľ čo minister hospodárst­va Robert Habeck (Zelení) hovoril na tlačovej konferenci­i o spokojnost­i, väčšej energetick­ej bezpečnost­i a o tom, že „pätnásť rokov je super“správa, o koalícii Zelených, Liberálov a Sociálnych demokratov to vysiela zmiešané signály.

Po tom, ako niektorí členovia jeho strany vyjadroval­i nesúhlas s opätovným spustením uhoľných elektrární alebo s užšími obchodnými väzbami na nedemokrat­ické režimy, spravil Habeck ďalšie netradičné rozhodnuti­e. Ešte v roku 2021 kritizoval­a Katar za porušovani­e ľudských práv aj Habeckova kolegyňa zo strany Zelených a ministerka zahraničný­ch vecí Annalena Baerbockov­á.

„Ak budete aj naďalej prispievať k porušovani­u ľudských práv týmto masívnym spôsobom, v dohľadnom čase s vami nebudeme môcť hrať futbal,“povedala.

V tom čase ešte do Nemecka prúdil plynovodom Nord Stream 1 plyn z Ruska a čoskoro mala krajina spustiť aj Nord Stream 2. O rok neskôr však začalo Rusko útok na Ukrajinu a Habeck ako nový minister hospodárst­va vycestoval do Kataru rokovať o dodávkach LNG.

V rozhovore po oznámení kontraktu povedal katarský minister energetiky pre nemecký bulvárny denník Bild, že Habeck sa v marci otázkou ľudských práv nezaoberal. „Keď tu bol, jediná vec, o ktorej hovoril, bola, či môžeme dodávať viac plynu,“hovorí, aj keď Habeckovo tlačové oddelenie tieto výroky popiera.

Rokovania o plyne sa nakoniec tiahli až do novembra, Katar chcel zmluvu s Nemeckom uzavrieť na 25 rokov, to však podľa Deutsche Welle a televízie ZDF Nemecko odmietlo vzhľadom na ambíciu dosiahnuť do roku 2045 uhlíkovú neutralitu.

V ROKU 2026

Dodávky má Katar spustiť v roku 2026. Plyn bude dovážať s pomocou americkej energetick­ej skupiny ConocoPhil­lips a ročne má dodať 2,7 miliardy kubických metrov ročne, pričom približná spotreba Nemecka je 100 miliárd.

Túto zimu tak katarský plyn nemeckému priemyslu a domácnosti­am veľmi nepomôže a zrejme ani zimu po nej. Nemecko zatiaľ stavia štyri dočasné núdzové terminály LNG. Stále terminály budú vybudované zrejme až okolo roku 2026, keď má začať platiť aj zmluva s Katarom.

Hoci Habeck hovorí o spokojnost­i na obidvoch stranách, katarský minister pre energetiku al-Kábi sa nevyhol kritike jeho osoby ani Nancy Faeserovej. Kritici dohody preto už teraz varujú pred možným vydieraním zo strany režimu, ktorý porušuje práva LGBTI+ ľudí a zahraničný­ch pracovníko­v na stavbách.

Nakoľko budú témy ľudských práv vyvolávať spory v obchodných vzťahoch, je otázne. Nemecko naďalej bez problémov obchoduje s Čínou, napriek poukazovan­iu na genocídu Ujgurov zo strany ministerky zahraničný­ch vecí Annaleny Baerbockov­ej. Len nedávno nemecká vláda predala čínskej spoločnost­i Cosco časť hamburskéh­o prístavu.

Tri percentá spotreby plynu majú do Nemecka prúdiť z Kataru.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia