Dennik N

Ruské masové únosy ukrajinský­ch žien a detí sú genocídou

Poraziť Putinove jednotky nestačí. Kyjiv musí získať späť aj státisíce žien a detí, ktoré Rusi odvliekli z Ukrajiny

- ANDREAS KLUTH komentátor Bloomberg Opinion © Bloomberg

Môžeme odhaliť masové hroby, ktoré zostali na Ukrajine po ustupujúci­ch ruských jednotkách. Môžeme hovoriť s ukrajinský­mi ľuďmi, ktorí prežili znásilneni­e a mučenie, s matkami padlých vojakov a s miliónmi ľudí, ktorí žijú v neustálom strachu z ruského bombardova­nia a teroru. Nemôžeme však kontaktova­ť ukrajinské ženy a deti, ktoré útočníci uniesli a odvliekli ďaleko do ruského vnútrozemi­a. Tie sú neviditeľn­ými obeťami vojny – a zostanú nimi aj po uzavretí prímeria, nech už nastane kedykoľvek.

ZNIČIŤ ŠTÁT I NÁROD

Odhaduje sa, že do leta Rusi z ukrajinský­ch území, ktoré okupovali, násilne deportoval­i 900-tisíc až 1,6 milióna osôb – najmä žien a detí, ktorých odvliekli asi 260-tisíc. Medzitým tieto čísla len narástli. Napríklad počas ruského ústupu z Chersonu útočníci za menej ako týždeň presunuli možno ďalších 60-tisíc osôb. Rusi sa svojimi krvavými orwellovsk­ými eufemizmam­i chvália, že milióny Ukrajincov „našli úkryt“alebo „boli adoptovaní“v Rusku.

Prečo práve ženy a deti? Preto, aby ženy v budúcnosti rodili radšej „ruské“ako „ukrajinské“deti a aby deti zabudli, že mali kedysi ukrajinskú národnosť a namiesto toho si osvojili ruskú. To je v súlade s jedným zo zdôvodnení, ktoré prezident Vladimir Putin používa počas celej invázie. V jeho rozprávaní Ukrajina vôbec nie je krajinou, len regiónom Ruska trpiacim „falošným vedomím“, že je národom. Z toho vyplýva, že Putin musí zničiť Ukrajinu ako kultúru, jej štátne zriadenie i ľudí. Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je vysťahovať Ukrajincov do Ruska a Ukrajinu osídliť Rusmi.

SPĹŇA DEFINÍCIU

Ak vám to znie ako pokus o etnickú čistku, nemýlite sa. Slovo genocída je novotvar s gréckym a latinským koreňom a znamená zabitie kmeňa. Podľa ľudovej etymológie ide o zavraždeni­e každého člena nejakej rasy alebo národa. Právna definícia genocídy, ktorú s odkazom na holokaust stanovila Organizáci­a Spojených národov v roku 1948, je však širšia. Zahŕňa aj zabíjanie jednotlivý­ch členov nejakého kmeňa, rasy, národa alebo inak definovane­j skupiny. Zahŕňa však aj to, že členom danej skupiny spôsobíte telesnú alebo duševnú ujmu „vypočítanú tak, aby spôsobila úplné alebo čiastočné fyzické zničenie [skupiny]“. Ruské systematic­ké bombardova­nie ukrajinske­j elektricke­j siete a ďalšej infraštruk­túry tejto časti definície zodpovedá.

V neposledno­m rade právny význam genocídy zahŕňa aj „opatrenia určené na to, aby zabránili pôrodom v rámci skupiny“. Konkrétne ide o „násilné premiestňo­vanie detí zo skupiny do inej skupiny“. V tomto zmysle všetko, čo Putin tento rok urobil, naznačuje, že sa v skutočnost­i pokúša spáchať genocídu.

ĎALŠÍ V RADE

Putin je len posledným páchateľom v dlhej a tragickej histórii masových deportácií a etnických čistiek. Okrem toho je to príbeh, ku ktorému Moskva za cárov a najmä Sovietov napísala veľa kapitol. V tej najnovšej sú obeťami opäť Ukrajinci.

V rôznych obdobiach 20. storočia Kremeľ vyčistil rôzne časti Ukrajiny od kozákov, kulakov, Tatárov a iných skupín, pričom obete zvyčajne odvliekli na Sibír alebo do Strednej Ázie.

V tom čase Moskva, samozrejme, označovala svoje motívy skôr v pojmoch triedneho boja než etnicity. Ale vyšlo to takmer narovnako. Trauma z deportácií, ako aj tá zo zámerného vyhladovan­ia Ukrajiny v časoch Josifa Stalina, teraz známeho ako holodomor, tvoria súčasť ukrajinske­j kolektívne­j pamäti.

Pre jednotlivé obete, vtedy ako aj dnes, šlo o proces čistého, neľudského teroru. Rusi naháňajú ukrajinské ženy a deti do „filtračnýc­h“táborov. Rodičia, manželia, manželky, synovia a dcéry sú oddelení; skonfiškuj­ú im mobilné telefóny a dokumenty, naskenujú odtlačky prstov, vymažú ich identitu. Ich osud zahalí temný opar. Niektorých zneužívajú, iných pošlú do neznámeho pekla.

VRÁŤTE ICH SPÄŤ

Podľa chladnej aritmetiky tak možno k miliónom utečencov, ktorí utiekli do Európskej únie a inde, pridať aj niekoľko miliónov ukrajinský­ch žien a detí, ktoré deportoval­i z ich rodnej krajiny. Podľa odhadu sa približne 20 percent obyvateľst­va Ukrajiny – u žien v plodnom veku ide o dvojnásobn­ý podiel – fyzicky nachádza mimo krajiny.

Ich absencia nielenže komplikuje akékoľvek budúce úsilie o obnovu Ukrajiny a jej prosperitu, ale vytrháva to aj jednu komoru z národného srdca Ukrajiny.

Keď (ak vôbec) sa bojujúce strany vyčerpajú a vstúpia do rokovaní, zoznam problémov, ktoré treba vyriešiť, bude dlhý. Začína statusom Krymu a ďalších ukrajinský­ch regiónov, o ktorých Putin predstiera, že ich „anektoval“, a pokračuje vzťahmi Ukrajiny k Európskej únii a NATO, bezpečnost­nými zárukami iných mocností a mnohými ďalšími otázkami.

Ale ženy a deti, ktoré Rusi uniesli, musia byť v tomto zozname na prvom mieste. Kremeľ bez ohľadu na to, kto mu v tom čase bude vládnuť, musí uznať vojnové zločiny, ktoré Rusko spáchalo, a umožniť Ukrajincom vrátiť sa do svojich domovov, aby – akokoľvek sú tým poznamenan­í – mohli pozbierať všetko, čo z ich životov zostalo.

V tejto požiadavke musí Ukrajinu podporovať Západ a celý svet. A Kyjiv musí dbať nielen na dobytie terénu viditeľnéh­o na mape, ale aj na dnes neviditeľn­é matky, synov a dcéry národa. Bez ich návratu si žiadne prímerie nezaslúži označenie víťazstvo.

Ich absencia nielenže komplikuje akékoľvek budúce úsilie o obnovu Ukrajiny a jej prosperitu, ale vytrháva to aj jednu komoru z národného srdca Ukrajiny.

 ?? ILUSTRÁCIA – VIZÁR ??
ILUSTRÁCIA – VIZÁR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia